Olympus Tough is niet zo tof

De Olympus Tough met links onze test als car-camera.
Iedereen kan zichzelf een artiest noemen, maar niet iedereen heeft dezelfde ‘hipheid’. Dat geldt eigenlijk ook voor camera’s. Van Olympus mochten we deze zomer de Tough TG-4 onder handen nemen. Het toestel wil zich bewegen tussen het gebied van de Go Pro-actie-camera’s en de normale kleinbeeld. Een kompaan voor iedereen die van actieve vakanties houdt: van duiken, tot crossen, tot wandelen en met de familie er op uit. Het is een machine die tegen een stootje kan, maar die het aan uitstraling ontbreekt. Het toestel is ook te groot om echt handig te zijn voor dit doel.

De families langs de rand van het zwembad kijken ons verbaasd aan: Gaan ze écht met die camera het water induiken?! De Olympus Tough ziet er uit als een gewone familiecamera, met allerlei klepjes en knopjes aan de buitenkant. We hebben eerlijk gezegd zelf ook onze twijfels. Maar die watertest blijkt het apparaat moeiteloos te doorstaan. De automatische instelling van onder water fotografie (een visje) werkt perfect. De actie zorgt voor verrassende beelden voor ons vakantie-album van dit jaar.

Op de beeldkwaliteit en de souplesse waarmee de camera werkt valt niks aan te merken, maar een ‘action-cam’ is het niet. Zo hebben we nog geprobeerd het toestel te monteren op een skateboard, op de plek waar normaal een Go Pro-kloon zit, maar door het gewicht was dat niet mogelijk. Door de leverancier was een speciaal ‘actie houder’ meegeleverd, maar die bleek eigenlijk alleen te gebruiken door de camera er mee vast te maken aan de banden van een rugzak. Dat betekent dat als je een video wilt maken van je mountainbike- of wintersport-avontuur je altijd een rugzak om moet hebben. En op een helm monteren is er door de omvang (en gewicht) niet bij.

We hebben tijdens een rondrit door de Gorges du Verdon (‘De Franse Grand Canyon’) in de Haute Provence de camera op een statief voorin op het dashboard van onze auto geplaatst, om zo de route langs slingerende weggetjes en diepe afgronden vast te leggen. Dat hield de Olympus een half uur vol. Daarna sloot hij zichzelf af met de melding dat ‘de interne temperatuur te hoog was opgelopen’. Of dat tough is?

Het toestel is voorzien van een GPS-locatiebepaling, zodat je altijd exact weet waar de opnamen gemaakt zijn en via een Olympus app en de ingebouwde wifi-verbinding is het mogelijk om beelden snel te versturen naar je mobiele telefoon, zodat je je mooie momenten kunt delen via social media. Maar toch blijk je dat laatste in de praktijk niet te doen, omdat het onder het hoofdstuk ‘gedoe’ valt. Eerder nog pak je dan je mobiel om dezelfde scene maar direct met de iPhone vast te leggen en van daaruit te versturen.

Hoewel Olympus belooft dat het toestel een val van 1,5 m. overleeft, hebben we dat toch maar niet geprobeerd. Gezien de op zich stevige constructie van het apparaat geloven we dat wel. De optische zoom is zeker handig en laat zich makkelijk bedienen. De Stylus Tough TG-4 is verkrijgbaar sinds mei 2015 in de kleuren zwart en rood voor een adviesprijs van € 409,-. Onze conclusie: Hij is wel Tough, maar niet tof. Meer (technische) informatie is te vinden via de site van Olympus.

Deze recensie kwam tot stand met medewerking van Olympus Nederland. We hebben de camera gedurende een reis van drie weken getest in Frankrijk.

Hier onder een video-opname gemaakt met deze camera, met daar onder een paar foto’s die geschoten zijn met de Olympus.

Beelden gemaakt met de Olympus Tough. Foto's: Sander Lindenburg

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.