Hoe moet je je Victorinox zakmes onderhouden?

Zakmes. Foto: Elkedagvakantie

Zakmes. Foto: Elkedagvakantie


Laat ik dit stukje beginnen met de belangrijkste mededeling: “Stop je zakmes NOOIT in een vaatwasser!”. En ik kan het weten, want mijn Victorinox zakmes is na jaren trouwe dienst door deze behandeling aan zijn eind gekomen. En even zoekend op internet bleek ook dat de Zwitserse producent zelf je – ondanks de levenslange garantie – ten zeerste afraadt om het mes tegelijk met je normale vuile borden te proberen schoon te maken. “De temperaturen in vaatwassers en de agressieve schoonmaakzouten zijn funest voor uw zakmes”, zo laat de fabrikant weten.

En dat klopt. Schoon was het zakmes na de behandeling wel, maar de weerstandjes die er voor zorgen dat de lemmet niet doorklapt als je er mee snijdt waren allemaal kapot. Ook de plastic zijkant was gaan bollen. Jammer maar helaas dus. Inmiddels wel weer een nieuw mes van hetzelfde merk gekocht en mezelf meteen geleerd hoe ik dit stuk onmisbaar gereedschap moet onderhouden. En voor wie nog geen zakmes heeft: Er is nog geen reis geweest, waarbij we er geen baat bij gehad hebben. Dit weekend nog: Sta je tijdens een paar dagen weg onder een vreemde douche, blijkt die alleen maar naar de muur te stralen. Even de kruisschroevendraaier uit het zakmes gebruikt en voilà je kunt normaal onder de douche staan!

Onderhoud in het kort volgens Victorinox zelf (.pdf)

  • Open and close the blades several times in warm water until they move easily again.
  • Remove the battery for all models with integrated electronics.
  • After drying, place a small drop of oil between the blades and the tool casing or spring as well as other friction surfaces.
  • Never clean your knife in a dishwasher!
0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.