De verborgen kopie van Versailles in Duitsland

Het nogal hoekige gebouw van Herrenchiemsee. Foto: Elkedagvakantie

Het nogal hoekige gebouw van Herrenchiemsee. Foto: Elkedagvakantie


Je rijdt er moeiteloos aan voorbij: de kopie die koning Ludwig II van Versailles heeft gemaakt met zijn Herrenchiemsee. Hij was ook het brein achter het wereldwijd bekende Schloss Neu Schwanstein, het gebouw dat model heeft gestaan voor het Doornroosje-kasteel in elk Disneyland-park. Ludwig II hield van bouwen (en geld uitgeven…). Hij was onder de indruk van de ‘Franse Zonnekoning’ Lodewijk XIV en diens Versailles. Zoiets wilde hij ook. Hoewel nooit compleet voltooid (m.n. het interieur) liet hij het bouwen op een eiland in de Chiemsee in Zuid-Duitsland. De E52 en E60-snelweg raast er vlak langs, maar je ziet het slot niet liggen op het eiland, omdat het verborgen is achter de bomen.

Schotse gids

Op het moment dat wij komen zijn de majestueuze fonteinen vanwege de vorst en winter verborgen achter enorme schotten. Het verder nogal hoekige gebouw ziet er ook niet echt indrukwekkend uit op deze grauwe dag. Maar binnen vallen we van de ene verbazing in de andere. Het begint er al mee dat we met z’n vieren een eigen Engelstalige gids krijgen. De Japanners in het gezelschap dat tegelijkertijd met ons naar het eiland voer blijkt tot onze verrassing te kiezen voor de Duitse rondleiding. Onze Engelstalige gids is een vriendelijke vrouw uit Schotland, die 30 jaar geleden naar deze streken kwam om Duits te leren, maar daarna nooit meer weg is gegaan. Tijdens de rondleiding zal ze er blijk van geven een enorme fan te zijn van Ludwig II en dat ze niets wil weten van het ‘verbrassen van gemeenschapsgeld’ door de vorst.

Niet afgemaakt

Bezoekers mogen zelf niet fotograferen in het kasteel, zodat je ons op ons woord moet geloven dat het bijzonder imposant is wat je te zien krijgt. Het begint al met de entreehal, die rijkelijk versierd is en een indrukwekkende plafondbeschildering heeft. En als je het beeld hiervan vasthoudt, wacht je een opmerkelijke vergelijking bij de uitgang. Dat zou een kopie van de ingang moeten worden, maar die is nooit afgemaakt. Het verschil is verbijsterend.

Eettafel

In het kasteel allerlei pracht en praal, van een gigantisch gouden bed (van waaruit de vorst zijn zaken zou moeten doen, ware het niet dat Ludwig maar een handvol dagen in dit kasteel geweest is) tot een eettafel die uit de vloer omhoog komt vanuit de keuken een verdieping lager. Voor het takelen van die eettafel waren overigens wel twee sterke mannen nodig, die er een half uur over deden om het gewicht omhoog te krijgen. Je zou zeggen: Dan is het eten wel koud. Wie dit bijzondere gebouw ook eens wil zien moet in Zuid-Duitsland koers zetten naar Prien am Chiemsee en daar de boot nemen naar Herreninsel, waar het Schloss Herrenchiemsee staat.

Kijkje vanuit de hal van Herrenchiemsee naar buiten. Foto: Elkedagvakantie

Kijkje vanuit de hal van Herrenchiemsee naar buiten. Foto: Elkedagvakantie

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.