Verdun WOI: Het is nu 100 jaar geleden

Ossuaire de Douaumont Verdun Se prendre au jeu

Ossuaire de Douaumont Verdun Se prendre au jeu


In 1916 begon een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog: de Slag om Verdun. Tien maanden lang streden Franse tegen Duitse soldaten in een prestigeslag die 700.000 doden, gewonden en vermisten tot gevolg zou hebben. Het verkeersbureau Tourisme Lorraine herdenkt de veldslag dit jaar met een omvangrijk programma van tentoonstellingen, optredens, militaire en luchtvaartshows en meer. Een van de speerpunten is de heropening afgelopen februari van het Verdun Memorial museum na een verbouwing van twee jaar. Nadere info over het herdenkingsjaar op www.verdun2016.org en www.tourisme-lorraine.fr/memoire.

Heropening Verdun Memorial
Voor een indrukwekkende impressie van de veldslag is een bezoek aan het hernieuwde museum een aanrader. Dit museum – geopend in 1967 – is grondig verbouwd en opende eind februari weer haar deuren voor het publiek. Verdeeld over drie verdiepingen vind je er een overweldigend aanbod van 2000 voorwerpen, duizenden foto’s, audiovisuele presentaties, panoramafoto’s waardoor bezoekers een indringend beeld krijgen van deze slag. Nadere info op www.memorial-verdun.fr.

Het Ossuarium van Douamont
Een bezoek aan dit monument mag tijdens een herdenkingsrondrit niet ontbreken. In het 137-meter lange hoofdgebouw bevinden zich de resten van 130.000 Franse en Duitse soldaten en op de begraafplaats 15.000 graven.

Een van de belangrijkste verdedigingswerken rond Verdun was Fort Douaumont dat op 25 februari 1916 al snel door de Duitsers veroverd werd en dienst deed als ‘commandocentrum’ voor Duitse troepen. Pas eind oktober slaagden de Fransen erin het fort te heroveren. Een audiotour is beschikbaar waarmee men een leerzaam inzicht krijgt van het leven in dit fort. 29 mei zullen president Hollande en bondskanselier Merkel in het bijzijn van 4000 Duitse en Franse jongeren het bloedvergieten hier herdenken.

Ook fort Faux speelde een belangrijke rol in de Slag om Verdun – het Franse leger had veel forten ontmanteld waaronder Faux zodat er slechts een klein garnizoen achter bleef. Begin juni 1916 werd het fort aangevallen en na een ongekend heftige strijd tegen de Duitsers moest majoor Raynal het onderspit delven. Het is nu ingericht als een museum.

Citadel van Verdun
Het was een wereld op zich, het leven in de ondergrondse citadel van Verdun. De 7km aan ondergrondse gangen dienden als hoofdkwartier van het Franse leger en huisden kruitmagazijnen, telefooncentrale, bakkerij, slaapzalen, keukens en meer. Door middel van een rit in een treintje ontdekken bezoekers het harde leven en strijd van de Franse soldaat ‘Poilu’.

Licht en theaterspektakel
In het kader van het herdenkingsjaar is de magistrale licht en klankshow ‘From flames to light’ dit jaar aangepast. 250 acteurs, 900 kostuums, 1000 projectoren en spectaculaire effecten geven de voorstelling in de buitenlucht een zeer realistische kijk op deze oorlog die 300 dagen duurde. Een indrukwekkende show voor jong en oud. De voorstellingen vinden iedere vrijdag- en zaterdagavond plaats van 17 juni tot en met zaterdag 30 juli. De 1½ uur durende ‘From flames to light’ voorstelling begint bij het vallen van de duisternis rond 22.00 – 22.30 uur. Nadere info op www.spectacle-verdun.com.

Loopgraven
Veel dichter bij het strijdgewoel van de Eerste Wereldoorlog kun je vandaag de dag eigenlijk niet komen: in de vele loopgraven die vanaf platforms nog steeds bezichtigd kunnen worden, met name in de buurt van de Saint-Mihiel Salient ten zuidwesten van Verdun, waaronder Bois Brûlé, Apremont-la-Forêt en Tranchées des Bavarois. Ook in de heuvels rond Butte de Vauquois zijn metersdiepe kraters te zien veroorzaakt door ontploffingen in de vele mijnschachten en ondergrondse aftakkingen onder de vijandige linies.

De Grote Oorlog in Jip en Janneke taal
Er zijn verschillende initiatieven ontwikkeld om ook jonge kinderen de complexiteit van deze oorlog in heldere taal uit te leggen. Zo kun je op de www.vadrouillelagrenouille.eu een informatief doe- en leesboek downloaden in het Nederlands. Ook leuk voor kinderen is een bezoek aan het fort Falouse – gebouwd tussen 1906 en 1908 op 5 kilometer van Verdun  – dat volledig ongeschonden is gebleven. Met poppen wordt een waarheidsgetrouw beeld gecreëerd van de ontberingen van de Franse soldaten hier.

Wandelen, joggen of fietsen langs oorlogsplekken
Gids Isabelle Jehannin onderricht je al joggend langs oorlogslocaties. Je kunt kiezen uit 7, 8 en 13km. Vertrekpunt is het Verdun Memorial dagelijks om 16.00 uur, kosten inclusief schoenen, shorts en T-shirt en pannenkoeken voucher 20 euro (7 en 8 km) of 40 euro voor de 13km circuit. www.facebook.com/JoggingTouristiqueVerdun

Ook voor mountainbikers zijn er twee routes uitgezet die langs forten en loopgraven lopen. Zie www.tourisme-verdun.fr. Onder begeleiding van een gids kan men op verschillende dagen in het jaar natuur-wandelingen maken door het oorlogsgebied. www.lesforetsdelhistoire14-18.fr

Lees ook onze reportage “Van Verdun naar Verdon

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.