Feestje: 50 jaar ANWB-hulp in Spanje

Barcelona. Foto: Elkedagvakantie

Barcelona. Foto: Elkedagvakantie


De ANWB viert in mei 50 jaar ANWB-steunpunt in Barcelona. In de jaren ‘60 werd Spanje mateloos populair als zonbestemming. Nederlandse vakantiegangers vertrokken massaal met de auto naar de Spaanse costa’s.
Er ‘gebeurde’ ook weleens wat: ongelukken, auto’s gingen stuk, mensen werden ziek, vakantiegangers moesten direct terug naar Nederland. Maar wat te doen in een land waar je de taal niet spreekt? Reden voor de ANWB om in Barcelona neer te strijken.

Steunpunt vanuit een woonflat

Het ANWB steunpunt in Barcelona werd in 1966 geopend en was destijds het hele jaar bemand door twee personeelsleden. Die eerste jaren kwamen er veel hulpvragen van ouderen, die vaak in het zuiden van Spanje overwinterden. De ANWB had veel werk aan het afhandelen van aanrijdingen. Ook moest hulp voor auto’s en caravans worden geregeld. De huisvesting was in de eerste jaren in een woonflat in Barcelona. Communicatie met het hoofdkantoor in Den Haag gebeurde per telefoon – een telefoonlijn naar Nederland moest bij de Spaanse telefoniste worden aangevraagd – en per telex.

De top 5 hulp in 1966

  1. Auto- en caravanonderdelen: die waren er in die jaren nauwelijks te krijgen. Het steunpunt had o.a. noodvoorruiten, caravanbanden en variomatic-riemen voor de DAF-33 op voorraad. Een DAF-monteur was in de zomer aanwezig om die riemen te monteren.
  2. Juridische hulp bij aanrijdingen. Dat was nodig ook: alle aanrijdingen liepen toentertijd via de rechtbank, autopapieren en voertuig werden standaard in beslag genomen.
  3. Tentstokken: werden vaak vergeten en vanuit Nederland nagestuurd. In die tijd waren tenten nauwelijks te koop in Spanje.
  4. Cash voorschotten: het netwerk van contactpersonen was in het bezit van hoge bedragen contant geld voor het verzilveren van coupons van de internationale reis en kredietbrief (Document voor hulp in het buitenland). ANWB-leden kwamen en masse naar het steunpunt om voorschotten te vragen.
  5. Morning-afterpil: was in Spanje tot eind jaren ’80 niet te krijgen en werd nagestuurd vanuit Nederland.

Tot 700 gesprekken op een dag

De ANWB hielp en helpt nog steeds. Gemiddeld vinden er op een dag zo’n 170 gesprekken plaats. Dat kan op een drukke zomerdag oplopen tot wel 700, die variëren van het verlies van een autosleutel na een duik in zee, verkeerd getankte brandstof, vragen over GPS- en/of airco-problemen, oorontstekingen, maag- en darmklachten tot de melding van een ernstig ongeval. Het is voor de ANWB Alarmcentrale een groot voordeel om ter plekke een team van hulpverleners te hebben dat de cultuur en gebruiken van een land kent en dat contacten onderhoudt met lokale dienstverleners. Naast het steunpunt in Barcelona heeft de ANWB ook steunpunten in Lyon, München en Athene.

Tips voor de spanjeganger

Dit jaar zal het zonzekere Spanje veel Nederlandse vakantiegangers mogen begroeten. Een greep uit de tips van het steunpunt.

  • Vergeet de reservesleutel van de auto niet (En die bewaar je uiteraard niet ín de auto).
  • Tip: gasóleo/gasoil is diesel (zwart handvat) en gasolina is benzine (groen handvat).
  • Voorkom maag- en darmklachten door goed te letten op wat je eet en drinkt.
  • Vamos a la playa? Let op de kleur van de vlag op het strand. Groen = veilig. Geel = opletten Rood = verboden te zwemmen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.