Klein Formentera groots in activiteitenaanbod

Allerlei buitenactiviteiten op Formentera. Foto: Formentera

Formentera is met een oppervlakte van ruim 82km het kleinste eiland van de Balearen en ligt 6 km ten zuiden van zijn grote zus Ibiza. Het heeft paradijselijke stranden en een kraakheldere azuurblauwe zee. Bergen zul je er niet aantreffen – het hoogste punt is 192 meter – maar het is een misvatting om te veronderstellen dat het eiland zich alleen leent voor een luie strandvakantie. Wandelaars, fietsers en mountainbikers komen er zeker ook aan hun trekken.

Het verkeersbureau heeft 32 bewegwijzerde routes uitgezet waarvan het merendeel zowel lopend als fietsend verkend kunnen worden. Van een wandelingetje van 30 minuten tot een stevige tippel van drie uur verken je het eiland in al haar facetten en uithoeken. Hardlopers willen 14 mei 2022 in hun agenda noteren: dan wordt op het eiland de halve marathon georganiseerd. Alle routes kunnen gedownload worden voor GPS. Download hier een Engelstalige activiteitenfolder.

Wandel/fietsgids

Van de 32 routes worden er 14 als makkelijk geclassificeerd, uiteenlopend van 1,5 km tot 12 km. De routes leiden van majestueuze kliffen met prachtige vergezichten over de zee tot het binnenland met afwisselende landschappen, ambachtelijke markten en beschermde natuurparken. Een leuk traject is bijvoorbeeld route 2, een afstand van 5,6 km, je loopt vanaf de haven van La Savina langs het zoutmeer Estany Pudent naar de hoofdstad Sant Francesc Xavier en eindigen in de kustplaats Es Pujols. Het natuurpark Ses Salines is met name in de wintermaanden een broedplaats van onder meer flamingo’s, reigers en eenden.

Route nummer 5 leidt langs de noordwestkust van Formentera tot aan de toren van La Gavina. Vanaf dit uitzichtpunt heb je zicht op de eilandjes van Es Vedrá, Es Vedraneli en Eivissa.

De langste route is route nummer 32: el Pilar de la Mola. De 12 km lange route start bij de bekende vuurtoren Faro de La Mola op het oostelijke puntje van het eiland.

Mountainbiken

Er zijn veel locaties op het eiland waar je een mountainbike of ATB fiets kunt huren, trails zijn geschikt voor sportieve beginners tot wat meer ervaren bikers. In de maand oktober worden er verschillende mountainbike races georganiseerd.

Ook zijn er mooie duiklocaties, prachtige sup en kajaktochten langs de kust of huur een zeil-/motorboot voor een dagtocht om het eiland.

Paardrijden

Het milde klimaat gedurende het hele jaar en het ruige landschap van Formentera maken het eiland tot een ideale plek voor lange tochten te paard. Liefhebbers van paardrijtochten kunnen kiezen uit verschillende buitenritten, waaronder een tocht over het strand met ondergaande zon.

Over Formentera

Formentera heeft een oppervlakte van slechts 83 km2, heeft een lengte van 19 kilometer en telt zo’n 11.700 inwoners. Het eiland heeft geen luchthaven, je vliegt naar Ibiza en neemt daar een veerboot naar Formentera. Ook kun je vanaf het Spaanse vasteland vanuit Dénia en Barcelona met de veerboot naar Formentera. 

En dan nog dit

EuroParcs breidt in Zeeland uit met overname in Cadzand

Met de overname van Camping de Betteld in Cadzand heeft EuroParcs haar aanwezigheid in Zeeland kunnen versterken. Sinds maart 2022 mag EuroParcs zich eigenaar noemen van dit vakantiepark, op wandel- en fietsafstand van het strand en het dorp Cadzand-Bad. EuroParcs zal zich met dit vakantiepark niet alleen toeleggen op de Nederlandse markt, maar ook op de Duitse en Belgische markt van vakantievierders en beleggers. 

EuroParcs Cadzand, zoals de nieuwe naam luidt, zal in eerste instantie worden ontwikkeld met twintig traditioneel gebouwde 6-persoons villa’s en veertig 4-persoons chalets. Naar verwachting zullen deze vakantiewoningen in juli 2023 voor het eerst boekbaar zijn voor hurende gasten. EuroParcs heeft behalve de locatie, ook het bestaande bouwplan overgenomen voor de transitie van de camping naar een toekomstbestendig vakantiepark. 

Camping de Betteld had de ambitie om na de uitvoering van de plannen, het eerste gasloze vakantiepark te zijn van Zeeuws-Vlaanderen. Europarcs gaat deze plannen nu verder gestalte geven. Met de aankoop van deze camping heeft EuroParcs, naast EuroParcs Schoneveld in Breskens en EuroParcs Bad Meersee in Nieuwvliet, een derde locatie aan de bij strand- en natuurliefhebbers zo geliefde kust van Zeeuws-Vlaanderen.

Net als andere locaties die in de nabijheid van de zee of ander water zijn gelegen, richt EuroParcs zich naastbehalve op de Nederlandse markt, nadrukkelijk ook op de Duitse markt. ‘Niet alleen komen onze oosterburen graag vakantievieren op onze parken aan het water, ook zijn deze locaties zeer intrek bij Duitse investeerders die hierin een goede belegging zien,’ aldus Andries Bruil, CCO van EuroParcs Group, ‘en uiteraard zullen wij onze zuiderburen, de Belgische vakantievierders en beleggers, ook van harte verwelkomen en omarmen.’

Over EuroParcs

EuroParcs Group is een oer-Nederlands familiebedrijf met het hoofdkantoor in Apeldoorn. Haar core business is de ontwikkeling van vakantieparken, de verkoop van vakantiewoningen aan particulieren en zakelijke beleggers en de verhuur ervan het hele jaar rond. EuroParcs biedt een scala aan vakantieparken op de allermooiste locaties, midden in de natuur, in het bos, in de bergen, aan het water, dicht bij culturele steden en wil unieke vernieuwende vakantieparken en concepten aanbieden.

Het productaanbod, van glamping-tenten tot luxe villa’s, is afgestemd op de wensen van verschillende doelgroepen gecombineerd met een verrassende service. Door participatie van Waterland Private Equity Private Investments kan EuroParcs Group continu werken aan het realiseren van haar internationale ambitie: de grootse en beste aanbieder van vakantieparken in Europa te worden. Inmiddels maken al zo’n 65 parken deel uit van de EuroParcs Group in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en België.

Leer suppen vanuit een boek

Suppen (Stand Up Paddling) is de snelst groeiende (water)sport in Nederland en België. En zeker afgelopen periode ontdekten steeds meer mensen de grachten, rivieren en watertjes in de buurt van hun eigen huis. De verkoop van SUPboards steeg dan ook exponentieel, want wat is nu heerlijker – rustgevend én inspannend tegelijk – dan je eigen omgeving vanaf het water te verkennen. En ook mooi meegenomen: iedereen kan het (leren)!

Suppen is laagdrempelig en oogt makkelijk. Maar met een beetje techniek, wat oefening en handige tips en tricks wordt jouw supervaring echt stukken leuker. En dat is nu precies wat je in Let’s SUP terugvindt. Janneke Smits en Marleen Backx zijn doorgewinterde suppers en in dit gebonden boekje vind je naast de basics over het gebruik en het instellen van het materiaal ook tips voor een betere techniek, lees je meer over regels, het weer en veiligheid op het water en vind je informatie over hoe je de beste routes samenstelt. Daarnaast komt een heel aantal enthousiaste suppers aan het woord die je kennis laten maken met een bepaald aspect van het suppen. Want er is zoveel te ontdekken: van suppen met je hond, yoga op je board, het varen van de Elfstedentocht tot SUPclean-ups.

Janneke Smits en Marleen Backx zijn beiden ervaren SUPinstructeurs en SUPschoolhouders van het eerste uur. Samen hebben ze de SUPacademie opgericht en zijn ze verbonden aan SUPclean-up. Alle kennis en inspiratie uit hun grote supnetwerk hebben zij in Let’s SUP verwerkt.

Janneke Smits & Marleen Backx ISBN 978 90 641 0759 7
€ 19,99

Kennisfestival in Deventer in 2022 wel!

Deventer organiseert op 16 juni 2022 weer een kennisfestival. ,,Twee jaar geleden op 15 maart gingen we voor het eerst in een lockdown. We hadden er toen nog nooit van gehoord. Deze week werden alle maatregelen losgelaten. We wennen er weer een beetje aan. Weer naar een concert. Het theater. En nu mogen we dus ook weer ons Kennisfestival organiseren. Misschien had je het al in je agenda staan. Maar 16 juni 2022 op het Gasfabriekterrein in Deventer. In vaste locaties, tenten, theaterwagens, foodtrucks…Zonder restricties. Maar natuurlijk wel met wat we hebben geleerd de afgelopen jaren”, schrijven de organisatoren.
 
Op het programma van dit jaar staan: Pacelle van Goethem, Jim Stolze, Hans van der Loo en Patrick Davidson, Caroline Koetsenruijter, Boukje Keijzer, Daan Dohmen en Richard Bergmans, Shirine Moerkerken en Joost Kampen, Jeroen Smit, James van de Merbel, Dilara Bilgic, Eva Wolf, Judith Manshanden en Marc Chavannes. Het programma zie je hier. Kaarten zijn hier te koop. 

Huizer Museum heropent haar deuren op 2 april 2022. 

Na een lange sluiting i.v.m. corona-maatregelen en een aanpassing  van de entree, opent het Huizer Museum op zaterdag 2 april 2022 haar deuren weer voor het publiek. Ter gelegenheid van deze heugelijke gebeurtenis is de toegang deze dag voor iedereen gratis. De aanpassing  en modernisering van de entree was noodzakelijk om de toegankelijkheid, veiligheid en aantrekkelijkheid van het museum te vergroten en is financieel mogelijk gemaakt door het Kickstart Cultuur Fonds. De officiële opening wordt op vrijdag 1 april verricht door Wethouder Cultuur en Educatie, Marlous Verbeek.  

Het museum is blij met de nieuwe  entree, die meer ruimte biedt om de collectie en de exposities onder de aandacht te brengen van de voorbijgangers. Ook voor de VVV is meer ruimte gecreëerd, waardoor het museum de gasten beter kan ontvangen.  

Momenteel is de lopende expositie GOOISE GRENSVERLEGGERS te bezichtigen.  

Later in het jaar volgen een tentoonstellingen ‘Topstukken’, ‘Schilderijen A.P.  Schotel’ en ‘70 jaar Molukkers in Nederland’. Vanaf 2 april zal het museum als vanouds vier dagen per week geopend zijn voor publiek.  Openingstijden:  Woensdag t/m zaterdag van 13.30 – 17.00 uur.  Adres: Achterbaan 82, 1271 TZ Huizen  Website: https://www.huizermuseum.nl 

Huttopia opent nieuwe locaties in Frankrijk en breidt collectie ‘campings aan het meer’ verder uit

De ontdekkingstocht van Huttopia in Frankrijk is nog lang niet ten einde, zo laat het bedrijf zelf weten. Aan het begin van komend zomerseizoen opent Huttopia vier nieuwe bestemmingen, waarvan twee direct aan een van de vele Franse meren. Met de opening van deze nieuwe locaties aan het Lac de L’Uby (in Zuidwest Frankrijk) en het Lac de Serre-Ponçon in de zuidelijke Alpen, speelt Huttopia in op de vraag naar vakanties bij ‘natuurlijk water’ en voegt twee bijzondere plekken in Frankrijk aan haar aanbod toe. In totaal zijn er nu 8 bestemmingen aan het meer van de totaal 47 Huttopia-locaties in Frankrijk. Een selectie.

Zowel camping Lac de L’Uby als Lac de Serre-Ponçon passen feilloos in de Huttopia-filosofie. Een prachtig landschap, mooie natuur, ruim opgezet, veel privacy en volop gelegenheid voor de gasten om de omgeving te ontdekken. Tegelijkertijd zijn ze totaal verschillend.

Verborgen parel in de Alpen
Camping Lac de Serre-Ponçon ligt aan het turkooisekleurige water van het grootste stuwmeer van de Alpen. De omringende bergtoppen weerspiegelen in het heldere water. Een inspirerende omgeving voor allerlei watersportactiviteiten, als ook bergwandelen, mountainbiken, raften of klimmen. Op het terrein van 19 ha zijn gasten welkom met eigen tent, caravan of camper en is de keuze uit verschillende verhuuraccommodaties, zoals houten chalets en comfortabele tenten. Het paradepaardje is het mooie natuurlijke zwembad met uitzicht over het meer.

Zonnig meer in de ‘Campagne’
Camping Huttopia Lac de L’Uby ligt in de zonnige Gascogne, de streek van de gelijknamige wijnen, armagnac, traditionele gastronomie en pittoreske dorpen. Een gebied dat de Fransen zouden duiden als ‘terroir’ of ‘campagne’. Een groene rustieke omgeving van bossen, wijngaarden, velden en meren en gezegend met een boeiende keuken. De plek voor fiets- en wandeltochten of ontspanning in de thermale baden. De camping heeft een verwarmd zwembad, maar ook een eigen strandje. Veel accommodaties liggen direct aan het meer, voor een frisse duik op elk moment van de dag.

Tussen zee en meer
Iets verder noordelijk, linksboven Bordeaux, ligt nog een Huttopia camping, maar wel in een heel ander decor. Lac de Carcans valt op door de wuivende pijnboombossen en combineert het beste van ‘natuurlijk water’; de camping ligt letterlijk tussen het meer en de kilometerslange zandstranden van de Atlantische Oceaan. Een bijzonder plekje.

Kastelen en riviertjes
Een hele andere sfeer vind je aan het Lac de Rillé, een Village d’Huttopia dat vorig jaar is geopend in de glooiende Loire-streek te midden van kastelen, riviertjes en bossen. Zoals alle andere vijf Villages is deze bestemming volledig door Huttopia ontwikkeld en uitzonderlijk ruim opgezet, autovrij en biedt tal van extra voorzieningen. Op en top glamping in de natuur, met een bosspa uitkijkend over het meer, een overdekt zwembad en een dagelijks activiteitenprogramma voor kinderen en volwassen. Van speurtochten in het bos tot yoga of een workshop beeldhouwen. Vanuit de accommodatie, vaak aan het meer gelegen, spot je in het ochtendgloren talrijke vogelsoorten.

Kamperen te midden van de vulkanen
Verscholen in de vulkanische regio d’Auvergne ligt het meer van Bort-les-Orgues, met camping Huttopia Lac de la Siauve. De Auvergne is zo verschillend met elke andere streek in Frankrijk, dankzij het karakteristiek landschap van beboste vulkanische bergtoppen afgewisseld met glooiende landbouwgebieden. Dit is de regio van het Natuurpark Volcans d’Auvergne en een van de mooiste dorpen van het land, Salers. Wandel vanaf de camping de 3 km lange route naar het Slot Val, een middeleeuws kasteel op de oever van het meer of kies een van de andere 16 wandelroutes. Het meer heeft een leuk strand en tal van faciliteiten voor watersporten. Een prachtig gebied, relatief onbekend, met een uniek karakter.

Fotogeniek in de Savoie
Een van de favoriete Huttopia-bestemmingen van Nederlanders is de camping Lac d’ Aiguebelette aan het gelijknamige meer, dat met een gemiddelde watertemperatuur van 27 graden in de zomer erg aangenaam is. Kortom, zeer geschikt voor suppen, kanoën of om ontspannen te dobberen op een luchtbed. Ongetwijfeld een van de meest fotogenieke locaties in de Franse Alpen, dankzij de hoge bergtoppen en het blauwgroene water. De camping op de glooiende oever van het meer heeft een panoramisch uitzicht over de omgeving.

Camping Huttopia Lac d’Aiguebelette ©Manu Reyboz

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Visit Limburg lanceert Gast Magazine (Tvl.be)
 • Betuwepad kan online al gelopen worden: ‘Fantastische manier om deze streek te ontdekken’ (Gelderlander)*
 • Op vakantie met baby? Deze papierwinkel moet je regelen (AD.nl)
 • Hoe Corendon je volgende vakantie voorspelt (Retailtrends)
 • Zo brengen deze bedrijven uit Groningen de veerdienst naar Noorwegen aan de man/vrouw: Je vakantie begint straks in Eemshaven (Dagblad van het Noorden)*
 • Motorreis Marokko door woestijnen, oases en over adembenemende bergen (Motor)
 • De ambities van Kampen met het toerisme rond de IJsselkogge: ‘We hebben wat moois in handen’ (Brugnieuws)
 • Bürstner levert na een jaar al de 1000ste Copa-buscamper af (Kampeerzaken)
 • Tips voor een elektrische auto die een caravan kan trekken (Autoweek)
 • Achter de schermen bij Disney’s nieuwe droneshow (RTL)
 • Vakantie? Je hoofd leegmaken kan ook dicht bij huis (NRC)
 • Zo ver komen deze 28 elektrische auto’s in de praktijk als je ermee op vakantie gaat (AD.nl)
 • Vakantie zou wel eens duurder kunnen worden dan gedacht: “Je boekt best zo snel mogelijk” (HLN.be)

Video van de week: Is IJsland de moeite waard?

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.