Barcelona: méér dan alleen de stad

Barcelona. Foto: Elkedagvakantie

Barcelona. Foto: Elkedagvakantie


De stad Barcelona heeft voor velen geen geheimen meer, maar buiten de stad, wat kun je daar eigenlijk verwachten? Barcelona is ook de naam van de provincie, die al net zo indrukwekkend is als haar hoofdstad. Wie ’s ochtends wil wandelen langs rustige bergdorpjes in de Pyreneeën, kan ‘s middags zwemmen in de Middellandse Zee, om ’s avonds te dineren in een kasteel tussen de wijnvelden of uit te gaan in één van de badplaatsen. Een completere vakantie in de Catalaanse zon kan bijna niet.

Baaitjes

De provincie Barcelona is perfect voor iedereen die na de drukte van de stad even tot rust wil komen. Het kustgebied rondom de hoofdstad wordt ook wel de Costa Barcelona genoemd en staat garant voor zonovergoten strandvakanties aan kleine baaitjes en brede zandstranden. Geliefde badplaatsen zijn Malgrat de Mar, Calella, Canet de Mar en Castelldefels, maar sla ook de vissersdorpjes Sitges en Vilanova i la Geltrú niet over. Bijgebruind? Achter de kust ligt het binnenland met wijnstreken, de zogenaamde ‘Paisatges Barcelona’ en na anderhalf uur rijden sta je aan de rand van de Pyreneeën. Groene valleien, steile bergtoppen, uitgestrekte bossen en spectaculaire watervallen vormen het landschap voor een mooie wandeling, fietstocht of autorit.

Wandelroutes

De gevarieerde natuur van Barcelona is dé plek om in actie te komen, of je nu wilt fietsen, watersporten, wandelen, golfen of paardrijden. Er zijn tientallen wandelroutes uitgezet, langs de prachtige kustlijn of door de bergen, met als bekendste lange-afstandsroute de ‘Els 3 Monts’, een route van 106 km (6 etappes) door de natuurparken van Montseny, Montserrat en Sant Llorenç del Munt. Maar met de altijd zomerse temperaturen kun je natuurlijk ook het water op. Naast de Middellandse Zee is het Canal Olímpic de Catalunya (bij Castelldefels) een goede plek voor allerlei soorten watersporten. Bezoekers kunnen hier onder andere kanoën, surfen, kajakken, waterskiën, paddle boarden, zeilen, waterfietsen en jetskiën.

Montserrat en Gaudí

Er is zoveel te doen in de provincie Barcelona dat een vakantie eigenlijk altijd te kort is. Toch mogen sommige highlights echt niet worden overgeslagen. Montserrat bijvoorbeeld, één van de culturele en religieuze symbolen van Catalonië. Het klooster en pelgrimsoord bevindt zich op de berg Montserrat en bereik je het beste met de kabelbaan. En dacht je dat Antoni Gaudí alleen in de stad Barcelona flink gebouwd heeft (o.a. Sagrada Familia en Casa Milà), ga dan eens kijken naar een ander Unesco Werelderfgoed van zijn hand: Cripta Colònia Guell. Deze kerk in het dorpje Santa Coloma de Cervelló lijkt op een grot en heeft prachtige glas-in-loodramen.

Oogstfestival

Een vakantie is niet compleet zonder goed eten en drinken en dit is een ander hoogtepunt in de provincie Barcelona. Verse groenten en fruit in overvloed, het brood uit Lluçanès en de carquinyolis (amandelkoekjes) zijn niet te evenaren en de Middellandse Zee zorgt dagelijks voor verse vis. Simpel op de barbecue, verwerkt in heerlijke tapas of eet het in één van de beste restaurants ter wereld: driesterrenrestaurant Sant Pau in Sant Pol de Mar. En daar hoort natuurlijk regionale wijn bij.

Barcelona kent maar liefst vijf officiële wijn- en cavaregio’s. Een wijncursus volgen, meehelpen met een wijnboer, slapen op een wijngoed, een oogstfestival meemaken (sept.) of wandelen over de wijnpaden tussen de druiven; wijnliefhebbers zitten hier goed! Penedès is de grootste wijnregio, waar zich ook Bodegas Torres bevindt, het grootste wijnhuis van Spanje. In Pacs, net buiten Vilafranca del Penedès, kun je bij Torres een rondleiding volgen, wijn proeven, maar ook geblinddoekt tapas eten in het restaurant, uiteraard met bijpassende wijnen.

Meer informatie is te vinden via: www.barcelonaesmoltmes.cat

Als je opzoek bent naar een appartement in Barcelona kijk dan eens op OK Apartment Barcelona. Of je nou op zoek bent naar een vakantieappartement of een appartement voor langere termijn, OK Apartment heeft een ruim aanbod met volledig gemeubileerde appartementen voor iedereen. En wel zo handig: een Nederlands sprekende klantenservice. Tot snel in Barcelona!

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.