Genieten van uitstapjes langs de Autoroute du Soleil

Soms vergeten we dat het onderweg ook mooi is. Zo kun je een tussenstop in Troyes maken. Foto: D. le Névé.

Soms vergeten we dat het onderweg ook mooi is. Zo kun je een tussenstop in Troyes maken. Foto: D. le Névé.

De meeste vakantiegangers op weg naar het zuiden hebben haast op de Autoroute du Soleil.  Soms vergeten we dat het onderweg ook mooi is. Daarom kun je er ook voor kiezen om er een roadtrip van te maken door iets langzamer te rijden en de tijd te nemen voor het bezoeken van enkele bezienswaardigheden onderweg. Dat is dan ook het credo van de verkeersbureaus van de Lorraine en Champagne & Ardenne die graag meer automobilisten naar hun regio willen verleiden. De A31 doorkruist de regio Lorraine van Luxemburg naar Bourgogne en wie Parijs wil omzeilen kan kiezen voor de A26 naar Reims en Troyes in de Champagnestreek.

Bijtanken
Behalve in een benzinestation kun je ook even bijtanken in de steden Metz of Nancy – beide pal naast de snelweg. Het zijn plaatsen met historische centra om rond te lopen, pleinen en terrassen voor een koffiestop. Beide steden rechtvaardigen minimaal een overnachting, er is een groot aanbod aan hotels of ga naar de camping Le Brabois nabij Nancy (www.nl.camping-brabois.com) of camping Municipal de Metz Plage in Metz. En tussen 20 en 28 augustus moet je zeker even de afslag naar Metz nemen want dan vinden de mirabellenfeesten plaats – een jaarlijks zomers spektakel rondom deze  gouden vrucht.

Verkoeling
De hitte in de auto even verruilen voor een verkoelend uurtje skiën in de indoor skibaan Snowhall in Amnéville – www.snowhall-amneville.fr. De baan is 620 meter lang en je kunt je ski’s en snowboards thuis laten, alles is er te huur. De stijven spieren even opwarmen in het kuuroord Amnéville-les-Thermes – het kan in Villa Pompéi (www.villapompei.com) en Thermapolis (www.thermapolis.com). En om de hoek kunnen kinderen dan even naar de geweldige dierentuin ‘Parc zooligique d’Amnéville’ met ruim 2000 diersoorten (www.zoo-amneville).

Koffiepauze
Een prima stop voor een kop koffie of een overnachting is het plaatsje Pont-à-Mousson met het mooie plein Place Duroc en de 13-eeuwse Saint Martin kerk. Wil je er overnachten, dan is de 18-eeuwse abdij des Prémontrés aan de oever van de Moezel een aanrader. Een uniek museum in Pont à Mousson is het Musee au fil papier waar je een collectie ziet van onder meer meubels en voorwerpen uit de 19e en begin 20ste eeuw die van papier marché zijn gemaakt.

Bruisend Vittel
Het bronwater heeft de plaats onsterfelijk gemaakt: Vittel. Het ligt pal langs de route du Soleil en de stad maakt nu faam als kuuroord maar ook vanwege de herenhuizen in belle epoque stijl, de renbaan, het casino en de Jardin de la Terre tuinen. www.vitteltourisme.com.

Geschiedenisles
Een klank en lichtshow om niet snel te vergeten is die over het leven van Jeanne D’Arc, de nationale heldin van Frankrijk. Op 1, 2, 6, 8, 9, 12, 15 en 16 juli wordt iedere avond om 22.15 uur een openluchtvoorstelling gegeven. Ruim 200 figuranten treden op met een geluid en lichtshow tegen de gevel van de basiliek van Domrémy, haar geboorteplaats. Voor tickets en info: www.spectaclemonumental-jeannedarc.fr.

Spectaculaire licht en geluidshow
Ook langs de A26 in de Champagne & Ardenne zijn er verschillende opties om de snelweg even te verlaten. Steden als Reims, Châlons-en-Champagne, Troyes en Langres zijn stuk voor stuk een bezoek waard. Zowel in Reims als in
Châlons-en-Champagne zijn er in zomermaanden ’s avonds lichtshows. Op de kathedraal van Reims wordt tot 11 september door middel van een lichtshow op de gevel een schouwspel van beelden en kleuren geprojecteerd en tot september kan men in Châlons-en-Champagne een boottocht maken waarbij de onderzijde van bruggen en verschillende gebouwen tijdens de vaartocht verlicht worden.

Uitleven in attractiepark
Voor kinderen is de afslag bij Magnant op de A5 richting Langres een must. Zij kunnen zich dan enkele uren uitleven in het Nigloland attractiepark in Dolancourt. Met 37 attracties en vier thematische dorpen biedt dit park voor jong en oud veel vertier. Op het park is tevens een piratenhotel – www.nigloland.com.

Champagne proeven
Logis hotel le Val Moret (www.le-val-moret.com ) in Magnant is een prima basis om enkele chamagnehuizen in de Côte des Bar wijnstreek te bezoeken waaronder het Champagnehuis Chassenay d’Arce (www.chassenay.fr), Rémy Massin (www.champagne-massin.com) en Richardot (www.champagne-richardot.com). De benen strekken met een rondwandeling door het kunstenaarsdorpje Essoyes – geboortegrond van de schilder Renoir – is een aanrader en de kans dat je er de nacht wilt doorbrengen is groot. Dat kan onder meer in Roseraie Chambres et tables d’Hotes
(www.laroseraie-en-champagne.com) of iets verder in Au Coeur des Bulles (www.aucoeurdesbulles.fr).

Petite Cité de Caractère
Op de A5 richting Langres voert afslag Chaumont naar een ‘Petite Cité de Caractère’ –  een landelijke label voor plaatsen die zeer authentiek zijn. Chateauvillain is een van de zes die je in de Champagnestreek vindt. Waarschijnlijk is het plaatsje het meest bekend vanwege het Parc aux Daims, het 272 hectare groot park met damherte,  maar dat zou het gehucht tekort doen.  Het centrum is een knus doolhof van kleine straatjes en paden langs de oude stadsmuren. Het ligt mooi in een bocht van de rivier Aujon, kent een veelbewogen geschiedenis, vestingwallen, schietgaten en een twintigtal torens.  www.chateauvillain.com

Schilderachtig Langres
Waar de A5 aansluit op de A31 passeer je afslag 7 en die wil je nemen. Want op slechts 11km van deze afslag vandaan ligt de vestingstad Langres, een vrij onbekend juweeltje. De stad heeft een erg leuk centrum en vele schilderachtige straatje en steegjes. De stad is omringd door een 3,5 km lange stadswal met 12 torens en 9 poorte. Hier kan je overheen wandelen of de route in een toeristisch treintje afleggen. www.tourisme-langres.com.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.