Kastanjes rapen in Zuid-Tirol

Gepofte kastanjes zijn een lekkernij voor de kinderen in SudTirol. Foto: Elkedagvakantie

Gepofte kastanjes zijn een lekkernij voor de kinderen in SudTirol. Foto: Elkedagvakantie


Nu we de zomer achter ons laten maakt Zuid-Tirol, ofwel Südtirol, zich op voor de herfst. Herfst in Zuid-Tirol betekent de start van het törggelseizoen: een herfsttraditie waarbij wijnboerderijen en wijnkelders hun deuren openen, om de nieuwe wijnen te presenteren. Deze eeuwenoude traditie vindt plaats van oktober tot aan de adventsperiode en gaat gepaard met culinaire specialiteiten en feestelijke festiviteiten. Dit jaar start het törggelseizoen op 1 oktober met een groot feest in alle deelnemende tavernes, waarbij het kastanjevuur, het Keschtnfeuer, wordt ontstoken.

De opening van het törggelseizoen begint met törggelen in 24 originele Buschenschank tavernes, ofwel de boerencafés. Op zaterdag 1 oktober om 18:00 uur wordt in elke café het startsein gegeven voor het törggelen. Rond 19:00 uur zal de eigenaar van de taverne een kastanjevuur ontsteken, waarop de eerste kastanjes van het seizoen geroosterd worden. De deelnemende tavernes zijn gevestigd langst de Eisacktaler Keschtnweg (het kastanjepad), in de wijn- en kastanjegebieden langs de Zuid-Tiroolse wijnroute en in de omgeving van Bolzano/Bozen en Burggrafenamt/Burgraviato.

Proeverij
Tijdens het törggelenseizoen zijn er wijn- en likeurproeverijen en staan er lokale specialiteiten op tafel zoals jam, siroop, Speck, gepofte kastanjes, knödel en zoete beignets. Bezoekers kunnen zien hoe de lokale specialiteiten bereid worden. Ook worden er rondleidingen op boerderijen en door kastanjebossen gegeven. De opening op 1 oktober en de lokale festiviteiten door het seizoen heen zijn voor zowel de lokale bevolking als voor toeristische bezoekers een lekkere, maar vooral een gezellige ervaring.

Nieuwe druiven
Het traditionele törggelen is ooit ontstaan om te vieren dat de nieuwe druiven waren geperst. Zodra de herfst begon, kregen berghellingen een roodgouden gloed en in de wijnhaarden hing nog steeds de geur van zongerijpte druiven. De boeren nodigden hun familie, vrienden en buren uit om in hun wijnkelders en knusse boerenkamers de nieuwe wijnen te proeven. De eeuwenoude traditie is gebleven, maar gaat tegenwoordig samen met het genieten van lekkere streekgerechten, waarbij de kastanje een hoofdrol speelt.

300 dagen zon
Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. Dit stukje Italië is uniek vanwege haar alpiene tradities gecombineerd met mediterrane charme. Haar rijke cultuur, gastronomie en het veelzijdige landschap maken Zuid-Tirol uitzonderlijk. De Dolomieten zijn vanwege hun bijzondere schoonheid door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. In Zuid-Tirol schijnt maar liefst gemiddeld 300 dagen per jaar de zon. Vanuit Nederland is Zuid-Tirol makkelijk bereikbaar per auto, vliegtuig en trein. Kijk voor meer informatie over Zuid-Tirol op www.suedtirol.info. Klik hier voor het downloaden van beeldmateriaal.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.