Op vakantie in ‘bronwaterland’

Vakantie in Frankrijk. Foto: Elkedagvakantie

Vakantie in Frankrijk. Foto: Elkedagvakantie


Vakantie en lekker eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Is culinaire verwennerij een belangrijke keuze in het bepalen van de vakantiebestemming, dan komt de Franse regio Auvergne zeker in aanmerking. Een streekkaasproducent van formaat, de groene linzen van Le Puy-en-Velay, met een botanische gids wilde planten plukken en in een gerecht verwerken, 12 restaurants met een Michelin ster, kookcursussen volgen, vleesgerechten waarin hazelnoten, bosbessen en kastanjes verwerkt zijn, kalfsvlees uit de Velay en de zwarte lam uit de Monts du Velay, lekkerbekken hebben keuze te over in de Auvergne.

Bronwater

Ook qua vocht laat de regio zich niet onbetuigd: ruim 100 soorten bronwater waaronder Volvic en Vichy, verschillende soorten bier en wijn van (kwaliteitslabel BOB) Saint Pourçin en de Côtes d’Auvergne, talrijke aperitieven en likeuren waaronder het geliefde Verveine du Velay gemaakt van de citroenverbena kruid. 60% van de oppervlakte van Auvergne is landbouwgebied en met de vele hectaren grasland is het een enorme vleesproducent, waaronder het bekende Charolais rundvlees. De rijafstand van Utrecht naar de hoofdstad Clermont-Ferrand bedraagt 900 km en vanaf Amsterdam vliegt maatschappij HOP! rechtstreeks op deze stad. Kijk voor meer informatie over toerisme en culinair Auvergne op www.auvergne-toerisme.nl.

Kaasroute

De streek tekent voor een kwart van de productie van AOP (Appellation d’Origine Protégee, BBO) kazen in Frankrijk. Boven aan de top vijf van kazen prijkt waarschijnlijk Blue d’Auvergne, gemaakt van rauwe melk van koeien die grazen in de weiden van Cantal en Puy-de-Dôme. Andere bekende kazen die op het kaasplankje zeker niet mogen ontbreken zijn Saint_Nectaire, Cantal, Fourme D’Ambert en het exclusieve Salers.
Er is een speciale autokaasroute uitgezet – la Route des Fromages A.O.P. d’Auvergne – met 40 stops langs kaasboerderijen waar het ambachtelijke proces uitgelegd wordt en waar er natuurlijk geproefd en gekocht kan worden. Op het menu prijkt ongetwijfeld ‘truffade’, een soort boerengerecht meet aardappelen en kaas uit Cantal.

109 soorten mineraalwater

Zou je iedere dag een ander merk water willen proeven dat in Auvergne gebotteld wordt, dan ben je 109 dagen kwijt totdat je ze allemaal gedronken hebt. De vulkanische bodem van de Auvergnestreek fungeert als een ideaal filter. Leerzaam is een gratis bezoek aan het Volvic informatiecentrum en de bottelarij, een van de grootste ter wereld. Een ander bekend merk is Vichy dat Vichy Celestins en Vichy St-Yorre op de markt brengt. Rozana, Saint-Diéry, Saint-Géron, Mont-Dore, Laqueille en het exclusieve Chateldon waarvan het verhaal gaat dat het de favoriete dorstlesser was van koning Lodewijk XIV.

Kookcursus volgen

Op verschillende locaties kunnen toeristen een kookcursus volgen. Dat kan onder meer in maison d’hotes Auvergogne in Espinasse. Kok Franck onderricht cursisten de fijne kneepjes van koken met voornamelijk streekproducten. www.auvergogne.com

Markten

Wanneer je er ook bent, er is altijd wel ergens een lokale markt. Producenten van streekproducten verkopen wekelijks hun waren op tientallen markten waaronder de ‘marchés alimentaires’ – al dan niet overdekte food markten. Een van de populairste markten in Auvergne vindt iedere zaterdag plaats in het historische plaatsje Riom op 10 minuten van Clermont-Ferrand.

Michelin ster restaurants

Zou je er twaalf dagen op vakantie zijn, dan kun je iedere dag in een andere Michelin ster restaurant eten. De streek grossiert in maar liefst 12 smuladressen waaronder Hotel-Restaurant Regis et Jacques Marcon in Saint-Bonnet-Le-Froid, Fleur de Sel in Clermont-Ferrand en restaurant Serge Vieira in Chaudes-Aigues.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.