10 redenen om vakantie te vieren in Mecklenburg-Vorpommern

De krijtrotsen van Rügen. Foto: Elkedagvakantie


De in het noordoosten van Duitsland gelegen deelstaat Mecklenburg- Vorpommern fascineert met een kustlengte van 1.900 kilometer, elegante Oostzeebadplaatsen, witte stranden, UNESCO-werelderfgoedsteden en een indrukwekkende natuur. Ook vind je hier het grootste samenhangende meren- en rivierlandschap van Midden-Europa en zo’n 2.200 kastelen, parken en herenhuizen.

Tien redenen waarom je zeker eens vakantie zou moeten vieren in Mecklenburg- Vorpommern:
1. Puur natuur
Sneeuwwitte krijtrotsen, burlende herten en trompetterende kraanvogels – zo ontvangt Mecklenburg-Vorpommern zijn gasten. Overal wachten de wonderen der natuur.
Een derde van het land is beschermd natuurgebied. Drie nationale parken, drie biosfeerreservaten en zeven natuurparken bewaren een magische wereld van flora en fauna. Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft is met zijn lagunes het grootste rustgebied voor kraanvogels van heel Centraal-Europa. De witte krijtrotsen glinsteren langs de klippenkust van het Nationaal Park Jasmund op het eiland Rügen. De Müritz, het grootste binnenmeer van Duitsland, is omringd door het bosrijke Nationaal Park Müritz in het hart van het Mecklenburgs Merenplateau.

2. Waterparadijs
In Mecklenburg-Vorpommern kunnen waterliefhebbers hun hart ophalen met activiteiten als zeilen, vissen of kanoën. Vele duizenden kilometers rustige waterwegen verbinden meer dan 2000 meren en samen met de Oostzee, met een kustlengte van ongeveer 1.900 kilometer, ontstaat zo een watersportparadijs. Vooral ver van de grote waterwegen kunnen vakantiegangers helemaal tot rust komen en onthaasten. Uniek is dat op de meeste waterwegen geen vaarbewijs nodig is. Wie op het water niet zelf aan het roer wil zitten, kiest uit de talrijke mogelijkheden om mee te zeilen of te varen.

3. Mondaine badplaatsen
In de badplaatsen wachten elegante pieren, een indrukwekkende badplaatsarchitectuur en idyllische vissers- en kapiteinshuisjes op de bezoeker. Met de grondlegging van het Duitse keizerrijk in 1871 begon een regelrechte badplaatsenboom. Binnen 25 jaar ontstonden drie dozijn Oostzeebadplaatsen in Mecklenburg-Vorpommern. Ook nu zijn er nog meer dan 600 betoverende villa’s te bewonderen. Het eiland Usedom heeft tegenwoordig de meeste gecertificeerde wellnesshotels in Duitsland.

4. Hanze- en residentiesteden aan de Oostzee
Kenmerkend voor de middeleeuwse straten van de Hanze- en havensteden zijn de rode bakstenen en de reusachtige gotische baksteenkerken. Bijzonder indrukwekkend komt deze stijl tot uiting in de twee werelderfgoedsteden Wismar en Stralsund, maar ook in Rostock en Greifswald. Gevelhuizen, enorme pakhuizen en prachtige stadhuizen getuigen van de rijkdom van de koop- en handelslieden in die tijd.
In de residentiesteden Güstrow, Ludwigslust en Neustrelitz is de glansrijke periode van de hertogen nog steeds zichtbaar. En boven alles uit steekt de hoofdstad van de deelstaat, Schwerin, met het sprookjeskasteel dat ooit de hoofdresidentie van de groothertogen van Mecklenburg-Schwerin was. Tegenwoordig is in het gebouw de Landdag, het parlement van de deelstaat, gevestigd.
Schwerin maakt ook deel uit van de Oranjeroute. De overgrootvader van koning Willem-Alexander, hertog Heinrich zu Mecklenburg-Schwerin, die in februari 1901 door zijn huwelijk met de toenmalige koningin Wilhelmina prins van Nederland werd en voortaan de naam prins Hendrik droeg, was namelijk een echte Schweriner. Hij werd op 19 april 1876 in het kasteel Schwerin geboren.

5. Fietspret gegarandeerd
Fietsliefhebbers kunnen Mecklenburg-Vorpommern verkennen via de negen fietstrektochten (2.500 km), de 21 fietsroutes (5.500 km) of de talrijke regionale fietspaden (ca. 6000 km). Populaire fietspaden zijn de Ostseeküsten Radweg, de Radweg Berlin-Kopenhagen, de Elberadweg en de Mecklenburgischer Seen Radweg. De dagtochten zijn voor alle niveaus geschikt en overal zijn mogelijkheden om een fiets te huren of te repareren. Talrijke hotels, pensions en campings zijn op fietsers ingesteld.

6. Eldorado voor wandelaars
Langs de Oostzeekust, door het glinsterende merengebied of in de voetsporen van de oude Hanze – de mogelijkheden in het wandelparadijs Mecklenburg-Vorpommern zijn nagenoeg oneindig. Tijdens een wandeling op een ruige, steile oever of onder een dak van bladeren van de oude beukenbomen beleeft u de magie van het vakantieland. Drie Europese Lange-Afstand-Wandelpaden verlopen door het kustenlandschap. Voor een korte vakantie zijn de dag- en meerdaagse wandeltochten uitstekend.

7. Kastelen, parken en herenhuizen
Er zijn in Mecklenburg-Vorpommern meer dan 2200 kastelen, landhuizen en herenhuizen in uiteenlopende bouwstijlen – meer dan waar dan ook in Europa. Ongeveer 300 locaties zijn momenteel geopend voor gasten: als chic restaurant, als stijlvol kasteelhotel of als bijzonder concertgebouw.
Al generaties lang geldt Mecklenburg-Vorpommern als graansilo van Duitsland. In de vlakke, nauwelijks bewoonde landstreken richt men zich voornamelijk op landbouw. Daarvan getuigen nog honderden oude statige landhuizen, die vaak in kasteelstijl zijn gebouwd. Veel van deze huizen waren vroeger in het bezit van Mecklenburgse adellijke families, maar dienen tegenwoordig als comfortabele vakantiehuizen.

8. Tradities en gebruiken
In Mecklenburg-Vorpommern kun je nog veel tradities en gebruiken vinden: ambacht met scheepsbouw of visserij, gebruiken als de Platduitse taal en het traditionele volksfeest Tonnenabschlagen, het buitenleven met architectonisch harmonieus geconstrueerde oude gebouwen, dorpsfeesten, culinaire specialiteiten – van duindoorn tot gerookte vis – en maritieme tradities – van de strandkorf tot de vissershut.
Onder de naam “Traditionen bewahren – im Zeitgeist leben” viert kunstenaarsdorp Ahrenshoop in 2017 zijn 125-jarige jubileum als kunstenaarskolonie met een veelzijdig activiteitenprogramma.

9. Prachtige eilanden
Rügen is met een oppervlakte van 926 m2 het grootste eiland van Duitsland. De bezoeker wordt verrast door een afwisselend landschap: kusten met steile krijtrotsen, 60 km fijn zandstrand, een glooiend heuvellandschap op het schiereiland Mönchgut, ondiepe meren in het midden van het eiland en in het westen, uitgestrekte bossen, twee nationale parken, het UNESCO Werelderfgoed ‘Alte Buchenwälder’, een biosfeerreservaat en mondaine badplaatsen. Het kleinste zustereiland Hiddensee is autovrij en beschikt over een natuurlijke, onvervalste charme.
Het zonne-eiland Usedom staat bekend als dé strandbestemming aan de Oostzee. Ook natuur- en cultuurvrienden, watersporters en dagjesmensen komen hier niets te kort. Als de parels van een ketting doemen ze op langs het strand van het eiland: de badplaatsen van Usedom, de een nog mooier dan de ander.
De smalle landtong van het schiereiland Fischland-Darß-Zingst tussen Meer en Bodden is met zijn vlakke en steile oevers, lagunes, baaien, landtongen, duinen, stranden en windwadden een kroonjuweel van de natuur. Vooral schilders en dichters, wetenschappers en filosofen waarderen de ongereptheid. In de lente en in de herfst kunt u op sommige avonden van een fascinerend schouwspel genieten als honderdduizenden kraanvogels, eenden, ganzen, meeuwen en zwanen in grote troepen over het schitterende landschap trekken.

10. Topevents in 2017
Mecklenburg-Vorpommern biedt de bezoekers het hele jaar door talrijke bijzondere evenementen. Hieronder vind je de hoogtepunten van 2017:
Mei
Müritz Sail in Waren (Müritz): een vlotenparade, regatta’s, meezeilen en activiteiten op en aan het water.
Mei tot en met juni
Milieufotofestival “horizonte zingst”: tentoonstellingen, workshops, evenementen en ontmoetingen rond de thema’s natuur, cultuur en fotografie.
Juni tot en met september
Festspiele Mecklenburg-Vorpommern: een eersteklas klassiek festival op unieke locaties.
Störtebeker Festspiele op Rügen: een openluchttheater over de avonturen van de legendarische zeerover Klaus Störtebeker op het natuurpodium Ralswiek.
2e weekend van augustus
Hanse Sail Rostock: het grootste maritieme evenement van Oost-Duitsland met honderden grote zeilschepen en een miljoen bezoekers uit de hele wereld.
November tot en met december
Kerstmarkten: traditionele lekkernijen, Glühwein, handwerk en kermisattracties. De grootste kerstmarkt van Noord-Duitsland in Rostock, liefdevol gedecoreerde kraampjes en kleurrijke draaimolens tussen de historische bakstenen muren in Stralsund en Wismar. In Schwerin kun je tot de dag voor oudejaar nog gezellig rondslenteren.
Meer informatie op www.off-to-mv.com/nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.