Wat beweegt de Engelsen? Boek: Mind the gap

Wat beweegt de Engelsen? Boek: Mind the gap 8

Poster voor Queen-musical in Londen. Foto: Elkedagvakantie


In Mind the gap neemt auteur, journalist én ervaringsdeskundige Titia Ketelaar het Engelse eilandgevoel onder de loep. Wie zijn de Britten? Hoe redeneren ze? En wat maakt ze nou zo eigenzinnig?

Mind the gap: Een betere metafoor voor het Verenigd Koninkrijk is er nauwelijks; niet alleen voor de afstand tussen de Britten en het Europese vasteland maar ook voor de verschillen binnen de Britse samenleving: stad en land, arm en rijk, Engelsen, Schotten, Welsh en Noord-Ieren.

Historie
Na de Unie uit 1707 met de Schotten werd de Engelsen voorgehouden dat het benadrukken van hun identiteit deze unie in gevaar zou brengen. ‘Engelsheid’ moest wijken voor ‘Britsheid’. Dat heeft lange tijd goed gewerkt, maar in de 21e eeuw groeide de Engelse geldingsdrang.

Brexit
Brexit was een Engelse revolutie; de Engelsen wilden Engeland terug. De Engelse Brexit-stem was voor velen een verrassing. In Mind the gap onderzoekt Titia Ketelaar wat de Engelsen bezielde, beschrijft het Engelse karakter en zet uiteen hoe Engeland er nu eigenlijk voorstaat. Maar boven alles is dit boek een getuigenis van haar liefde voor het eiland aan de overkant van het Kanaal.
Het eilandgevoel zit diep in de Engelse ziel. Hun eiland maakt de Engelsman tolerant ten opzichte van zijn landgenoten. Op een eiland kun je immers niet ontsnappen aan je buurman. Beter hun excentriciteit, hun geloof, hun gedrag te dulden dan de confrontatie aan te gaan.

AUTEUR: TITIA KETELAAR
AANTAL PAGINA’S: 304
UITVOERING: PAPERBACK
ISBN: 9789000354955
PRIJS: € 19,99
ISBN E-BOOK: 9789000354962
PRIJS E-BOOK: € 11,99
GENRE: LITERAIRE NON-FICTIE ALGEMEEN
IMPRINT: SPECTRUM

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.