To the left, to the left! Geschiedenis van links rijden

To the left, to the left! Geschiedenis van links rijden 9

Londen. Foto: Elkedagvakantie


Er zijn veel dingen die je dagelijks doet, zonder dat je weet waarom dat eigenlijk zo gaat. Totdat je ineens in een omgekeerde situatie terechtkomt. Zoals die keer dat je op vakantie je huurauto instapt en je realiseert dat ze daar links rijden. Dat voelt gek! Je begrijpt meteen waar linkshandigen dagelijks mee te maken hebben: alles gaat precies andersom.

In Nederland rijden we rechts en bevindt het stuur zich aan de linkerkant van de auto. Toch is dit niet altijd zo geweest. Ook in Nederland reed men vroeger links, pas in 1917 was Rotterdam de laatste Nederlandse stad die rechts ging rijden. Nog steeds rijdt 35% van de wereldbevolking links! Dat zijn maar liefst 76 landen, voornamelijk Britse oud-kolonies. En daar kom je op vakantie met een huurauto dan achter. Het zijn opvallend vaak de eilanden waar ze links rijden. En laten dat nu net vaak onze favoriete vakantieplekjes zijn.

Waar komt het eigenlijk vandaan dat we rechts of links rijden?

Zwaardvechtende Romeinen
Vaak denken we dat het links rijden bij de Britten vandaan komt, maar het waren vooral praktische veiligheidsredenen die ervoor zorgden dat we links bleven. De Romeinen hebben ingesteld dat we links hielden in het verkeer. De reden hiervoor: de meeste mensen zijn rechtshandig en op deze manier kun je als je op je paard zit, het zwaard onderweg beter gebruiken wanneer dit nodig is. Veiligheid dus.

Franse aristocratie
In de 18e eeuw was Frankrijk nogal gericht op rangen en standen. Voorafgaand aan de revolutie had de aristocratie en hogere burgerij dan ook bedacht dat alleen zij het privilege hadden om links aan te houden in het verkeer. De burgers vonden het dus wel zo veilig om rechts te houden, als de adellijke rijtuigen langskwamen. Napoleon heeft ervoor gezorgd dat al het verkeer rechts moest houden. Dit voerde hij door in de veroverde Europese gebieden, waaronder Nederland.

Charming USA
Ook in Amerika werd links gereden, gevolgd door rechtsrijden met het stuur nog aan de andere kant. Totdat Henri Ford de bekende T-Ford introduceerde met het stuur aan de linkerkant, en het rechts rijden dus. Zijn reden was dat hij het niet netjes vond dat vrouwen om de auto moesten lopen en aan de drukke verkeerskant in moesten stappen.

Mixed up Myanmar
Mocht je op reis gaan naar Myanmar: daar maken ze het nog ingewikkelder. Het stuur zit aan de rechterkant van de auto én ze rijden ook rechts. De dictator Ne Win heeft veertig jaar de regel ingesteld om rechts te rijden in plaats van links. De auto’s zijn hier echter niet op aangepast. Vandaar dat je hier nóg weer een andere situatie vindt.

Veilig op links
Ben je binnenkort op vakantie naar een linksrijdend land? Dan is dat best even wennen. Hoe houd je het veilig? Waar het vaak misgaat is bij het verlaten van een parkeerplek of uitrit. Je moet dan links de weg opdraaien en automatisch ga je al snel naar rechts.

Autoverhuurder Sunny Cars geeft zes tips die je in Engeland op weg helpen:

  1. Huur een automaat – geen gedoe met links schakelen zodat je volledig kunt concentreren op het verkeer. Vaak wel iets duurder, maar wel zo veilig en ontspannen.
  2. Plan je route én gebruik navigatie zodat het vinden van de juiste weg je niet afleidt.
  3. Let op je weggebruikers en rij achter hen aan, de verkeersstroom houdt je aan de juiste kant van de weg.
  4. Blijf geconcentreerd en focus op de juiste rijkant. Hier vind je dus ook de verkeersborden, -lichten en rijrichting.
  5. Bemoeien mag! Meestal heel vervelend als iemand zich met je rijstijl bemoeit, maar laat het nu vooral gebeuren. Vraag je reisgenoot om alert te blijven en mee te denken over de juiste weghelft.
  6. Zorg dat je goed verzekerd bent! Al rijd je nog zo veilig, een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als het allemaal wat anders gaat dan normaal.

Dit bericht verscheen het eerst op 28 september 2017

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.