Dit doet Transavia tegen vliegangst

Een vliegtuig van Transavia. Foto: Elkedagvakantie


Bijna een derde (27%) van de volwassenen kampt met een vorm van vliegangst. Passagiers ervaren vaak al stress tijdens het inchecken op de luchthaven en wanneer er om aandacht wordt gevraagd in het vliegtuig. Dat blijkt uit een proef met speciale meetsensoren, die Transavia heeft laten uitvoeren. Op de website besteedt de luchtvaartmaatschappij nu meer aandacht aan stress en vliegangst om voorafgaand aan de vlucht de spanning te verminderen. Het filmpje en de flyer op de website, blijkt uit onderzoek, verminderen daadwerkelijk de spanning.

De tips hebben betrekking op:
• Beter omgaan met zenuwen
• Uitleg over turbulentie
• Geluiden tijdens de vlucht
• Inspectie en onderhoud van vliegtuigen
• Ontspanningsoefeningen

Sensoren meten hartslag
Het bedrijf Braingineers deed, in opdracht van Transavia, onderzoek tijdens een ochtendvlucht van Malaga naar Amsterdam. Twintig passagiers kregen een zogeheten health patch mee. Een soort pleister met sensoren die onder meer hartslag, ademhaling en huidtemperatuur meten. Wat meteen opviel is het hogere stressniveau op de luchthaven. Pas wanneer het boarding-proces begint, zakt dit weer af. Aan boord van het toestel zorgen vooral de momenten waarop passagiers om hun aandacht wordt gevraagd voor enige stress. Het bordje ‘riemen vast’ zorgt nóg een keer voor een duidelijke verhoging van het stressniveau. Iets dat ook geldt voor het moment waarop het vliegtuig is geland en passagiers wachten tot ze het toestel mogen verlaten. Dan is het met name de hartslag die flink stijgt.

Voorlichting
In een vervolgonderzoek dat studenten Masters Communications Science aan de VU hebben verricht, blijkt dat stress aan boord kan worden verminderd als passagiers aan het begin van hun vlucht zo goed mogelijk worden voorgelicht. Niet alleen met een instructievideo, maar ook met behulp van een handleiding. “De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat mensen die last hebben van vliegangst meer ontspannen in hun stoel zitten”, aldus Brit Haarmans, Innovation Lead bij Transavia. “Op onze website legt een piloot uit waar de zenuwen vandaan komen en wat je kunt doen om dit gevoel te verminderen. Verder besteden we bij Transavia veel aandacht aan persoonlijk contact.Het cabinepersoneel is getraind op het herkennen van angsten bij passagiers en weten hoe ze hen gerust kunnen stellen.”

Uit onderzoek van Braingineers onder 50.000 frequentflyers van Transavia blijkt dat 27,7% een hoge mate van vliegangst ervaart. De meest voorkomende angsten van luchtreizigers zijn:

  • Neerstorten: 51,8%
  • Hoogtevrees: 23,2%
  • Engtevrees: 17,9%
  • Instabiliteit: 11,1%

De video op de site van Transavia (grammaticale tip: zijn = is)

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.