Hoe kom je aan een milieuvignet voor Parijs?

Wachtenden in de rij bij de Eiffeltoren in Parijs. Foto: Elkedagvakantie

De ANWB raadt reizigers – die met de auto naar Parijs gaan – het Franse milieuvignet tijdig aan te vragen. Anders dan voor andere vakantielanden zijn de milieuvignetten niet verkrijgbaar bij de ANWB of bij andere Nederlandse organisaties. Deze zijn alleen online verkrijgbaar via de website van de Franse overheid www.certificat-air.gouv.fr Na de online bestelling neemt aflevering van dit vignet zes weken in beslag.

Ook in andere steden

Sinds 1 januari 2017 zijn bestuurders van personenauto’s en motoren verplicht om in het gebied binnen de Boulevard Péripherique in Parijs, een milieuvignet achter de voorruit te hebben. Hetzelfde vignet is ook geldig in andere Franse steden zoals Grenoble, Lyon en Lille. Daar is het vignet alleen nodig als er een aantal dagen ernstige smog is.

De ANWB raadt vakantiegangers die in tijdnood komen, om een bewijs van de bestelling van het vignet mee te nemen om een mogelijke boete te voorkomen. Het vignet kost 4,80 euro, inclusief verzending. Meer praktische tips over het vignet zijn te vinden op www.anwb.nl/milieuzones

Toevoeging

Van de beheerder van Hurktoilet (Peter Koster) kregen we deze toevoeging op bovenstaand bericht.

– Je verwijst naar de goede site voor de bestelling, maar je suggestie dat het alleen daar kan klopt niet. Er zijn ook commerciële sites die doodleuk 29 euro ipv 4,80 vragen voor hetzelfde vignet. Google maar eens op Crit’Air, dan kom je eerst bij die bedrijven terecht…

– De officiële site waar je na verwijst is nagenoeg alleen in het Frans (je kunt in het Engels beginnen, maar de site schakelt daarna al snel terug op Frans). Om dat probleem op te lossen heb ik de complete bestelprocedure vertaald in het Nederlands: http://www.hurktoilet.nl/weblog/wreageer.php?id=10653. Voor wie er daarmee niet uitkomt (de kans is klein, maar het komt voor), is er ook nog een vervolg: Troubleshooting http://www.hurktoilet.nl/weblog/wreageer.php?id=10740 Ongekend, zo veel blije en dankbare reacties me dat opleverde op mijn eigen site, maar ook op Facebook, Camping-Frankrijk.nl en camperforum.nl.

– De levertijd is inmiddels aanmerkelijk korter dan zes weken en loopt om onduidelijke redenen uiteen van een paar dagen tot drie weken. En in die periode is het (na een paar dagen) prima geregeld. Je ontvangt een mail met als onderwerp Facture et justificatif : certificat de qualité de l’air. Daabij zit een bijlage waarin een factuur en daaronder een afdruk van sticker, kenteken en blokjescode. Als je dat achter je voorruit legt, ben je officieel gedekt. Geen discussie mogelijk.

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.