Nederlander begint met festival in zijn ‘eigen Hongaarse dorpje’: The Great Yonder

Het Hongaarse dorpje waar het festival gehouden wordt en waar festivalgangers ook kunnen overnachten. Foto: PR

Amsterdammer Elroy Thümmler, de man die volgens eigen zeggen het Hongaarse Sziget Festival op de kaart zette in Nederland en Vlaanderen, komt deze zomer met een festival op een bijzondere locatie: het dorpje Bedepuszta, dat Thümmler zelf heeft opgekocht en gerenoveerd.

Bij The Great Yonder krijgen artiesten ‘carte blanche’ in de muziek die ze willen maken en kunnen gasten optimaal genieten van natuur en ruimte. Een feest zonder sponsors en met een maximum van 300 bezoekers, met optredens van onder andere Jungle By Night en Jam de la Creme, lezingen van inspirerende sprekers, qi gong- en yogaklassen en meer. The Great Yonder vindt plaats vlak na Sziget, van 15-18 augustus 2019, op een uur rijden vanaf Boedapest.

Heuveltop en perenboom

Na jarenlange ervaring in de festivalbranche had Thümmler één duidelijke wens: “Mijn eigen festival moet niet alleen een feestje zijn voor bezoekers, maar ook voor de artiesten”. Bij The Great Yonder bevindt iedereen zich onder elkaar en komen muzikanten van diverse bands en stromingen samen om muziek te maken waar en wanneer het hen uitkomt; op het podium, op een heuveltop of onder een perenboom.

Op de openingsdag treedt onder meer de negenkoppige Nederlandse band Jungle By Night op, bekend van hun opzwepende muziek met roots in afrobeat, krautrock, jazz en dance. Onder de naam Jam de la Creme zal daarnaast iedere avond een wisselend collectief topmuzikanten op het podium staan. Verder is er veel aandacht voor sprekers en literatuur, qi gong, yoga, wandelen, meditatie, goed eten en de beste Hongaarse wijnen en bieren.

Beyond The Great Yonder

The Great Yonder vindt plaats in Bedepuszta, een gerenoveerd, leegstaand dorpje aan een doodlopende weg in een uitgestrekte vallei, waar je uren door bossen en velden kan lopen zonder enige bebouwing te zien of mensen tegen te komen. Toch is Bedepuszta meer dan een idyllisch plekje, het is ook een ecologisch en cultureel project, waarvan The Great Yonder de aftrap is.

Het Bedepuszta Project: circulair cultuurdorp met een minimale footprint
Elroy Thümmler, de man achter de internationale promotie van Sziget, is in 2011 begonnen met het opkopen en renoveren van Bedepuszta. Geïnspireerd door de 19e eeuwse ‘Lebensreform’ (back-to-nature) beweging probeert hij van Bedepuszta een soort ideale miniwereld te maken: een circulair dorp met een minimale footprint, waar zowel vakantiegangers als professionals terecht kunnen voor rust, ruimte en inspiratie.

Waterzuivering

Qua groene ambities wordt er in Bedepuszta gewerkt aan waterzuivering, energieopwekking, afvalverwerking, biodiversiteit en voedselproductie. Ook moet het dorp een culturele hotspot midden in de natuur worden, waar beeldende kunstenaars, schrijvers, muzikanten, onderzoekers en developers welkom zijn zolang de natuur de inspiratiebron is.

Tickets en meer info

The Great Yonder wordt bewust kleinschalig gehouden. Daarom is het aantal tickets gelimiteerd tot 300. De verkoop is deze week gestart. Tickets zijn inclusief 4 dagen programma (15-18 augustus) en 7 dagen camping (15-21 augustus) en kosten 250 euro. Daarnaast zijn er huizen en glampingopties te huur. Bekijk de website van The Great Yonder voor meer info.
https://thegreatyonder.eu

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.