Tips voor roaming buiten Europa

Met je mobieltje onder een palm tijdens je vakantie. Foto: Elkedagvakantie


Goed nieuws voor iedereen die dit jaar binnen Europa op vakantie gaat: binnen de EU worden de roamingkosten afgeschaft. Dit betekent dat providers je geen hoge bedragen meer kunnen vragen voor het gebruik van elkaars netwerk. Maar let op: buiten Europa gelden de regels niet en betaal je erg veel.

Mobiel internetten in Europa was tot voor kort erg duur. Providers betalen elkaar een vergoeding wanneer hun klanten gebruik maken van het internet en die vergoeding rekenen ze door aan de klant. Dat kan dus betekenen dat je voor een paar minuten internet ineens heel veel geld kwijt bent. De EU was daar ook klaar mee en daarom hebben ze een maximum ingesteld. Sinds 15 juni 2017 kun je in de hele EU gewoon internetten binnen je eigen abonnement. Heb je een onbeperkte bundel? Kijk dan even bij je provider, want de kans is groot dat hij in het buitenland toch niet onbeperkt is.

Buiten de EU gaat de vlieger helaas niet op en betaal je soms wel 10 euro per MB. Erg duur dus. Om te voorkomen dat je een gigantische rekening krijgt kun je het volgende doen:

  • Bijna overal is tegenwoordig wel wifi te vinden. Vraag restaurants gewoon naar het wachtwoord.
  • Is er geen wifi en moet je toch even je mail checken? Schaf dan een databundel aan.
  • Bestanden downloaden kun je beter via Wifi doen, want dat kost veel data.
  • Schakel pushmeldingen van Facebook en Instagram uit.
  • Maak gebruik van mobiele websites, ook die verbruiken minder MB.
  • Zet je apps op de achtergrond uit! Stiekem verversen ze op de achtergrond en dan verbruik je data zonder dat je het weet.
  • Heeft je provider geen databundels of moet je toch even het internet op? Dit betaal je per provider per land voor een MB:

    Bron: UnitedConsumers

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.