Automobilisten overschatten kennis van verkeersregels in buitenland

Checklist AllSecur


Moet er in Frankrijk nu wel of niet een alcoholtest in je auto liggen? En hoe zit het met een verbanddoos? Moet die mee naar Duitsland? Uit Het Grote Auto&Verkeer Onderzoek van Allsecur uitgevoerd door Team Vier blijkt dat er onder Nederlandse automobilisten nog veel onduidelijkheid is over wat er wel en niet in de auto moet liggen.
Belangrijkste conclusie is dat de Nederlandse automobilist zijn kennis van verkeersregels in de vakantielanden overschat. 65% geeft aan de regels goed tot heel goed te kennen, maar als gevraagd wordt naar die kennis, maakt meer dan 90% toch fouten. Veel automobilisten denken bijvoorbeeld dat reservelampen verplicht zijn om mee te nemen naar Duitsland (72%), terwijl dit niet het geval is.
Ook denkt bijna de helft van de automobilisten dat een reservewiel in Duitsland (48%) of Frankrijk (47%) verplicht is om in de auto te hebben. Van de verplichte gevarendriehoek is wel bijna iedereen op de hoogte. Voor Duitsland geeft 97% aan dat die verplicht is, voor Frankrijk is dat 100%. De verbanddoos zorgt voor verwarring. Deze is verplicht in Duitsland (80% geeft dit ook aan), maar niet in Frankrijk (73% denkt dat dit wel verplicht is).
Gezien de regels per land erg verschillen, is het ook niet vreemd dat automobilisten landen en regels door elkaar halen. Belangrijk is dat automobilisten zich goed laten voorlichten voordat ze de weg op gaan en niet voor onaangename verrassingen komen te staan.
Het Grote Auto&Verkeer Onderzoek
Allsecur voert jaarlijks Het Grote Auto&Verkeer Onderzoek uit samen met marktonderzoeksbureau Team Vier. In totaal deden 1.026 respondenten mee aan het online onderzoek. De doelgroep is de Nederlandse autorijder in de leeftijd van 18 jaar en ouder. Met dit onderzoek wil Allsecur alles te weten komen over de Nederlandse autorijder in de auto en op de weg.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.