Bij Londen – Parijs: wint de trein

Reizen met de trein door Europa. Foto: Elkedagvakantie


Onderzoek van GoEuro, het reisplatform dat reizigers helpt met het zoeken en boeken van treinen, bussen en vluchten, toont 10 reisroutes in Europa waarbij de trein sneller en milieuvriendelijker is dan het vliegtuig. Zo is bijvoorbeeld de route Londen – Parijs met de trein drieënhalf uur sneller dan met het vliegtuig. Hierbij is zowel rekening gehouden met de check-in tijd als de tijd om door de beveiligingscontrole te komen.Het volledige onderzoek is hier terug te vinden: https://www.goeuro.nl/treinen/

GoEuro heeft deze routes onderzocht en de gemiddelde CO₂-uitstoot (in kilogram) voor elke en vlucht vergeleken. Hier zijn de top tien routes waarbij de trein sneller is dan het vliegtuig:

 1. Londen – Parijs
 2. Brussel – Parijs
 3. Madrid – Valencia
 4. Parijs – Lyon
 5. Bologna – Rome
 6. Marseille – Lyon
 7. Londen – Manchester
 8. Barcelona – Madrid
 9. Brussel – Londen
 10. Madrid – Alicante

Reizigers die van Londen naar Parijs reizen kunnen hun reistijd met meer dan 3 uren reduceren (3:24 uur) als ze met de trein reizen in plaats van het vliegtuig. Daarnaast kunnen ze genieten van de reis door de Kanaaltunnel met het langste Europese traject onder water.

En in Nederland?

Vanuit Nederland zijn er een aantal routes in Europa die met de trein sneller zijn dan met het vliegtuig. Dit zijn de top 3 routes vanuit Nederland:

 1. Amsterdam – Brussel
 2. Amsterdam – Düsseldorf
 3. Amsterdam – Parijs

Voor de reis van Amsterdam naar Brussel is de trein 1 uur en 8 minuten sneller dan met het vliegtuig. Van Amsterdam naar Düsseldorf is de trein 51 minuten sneller dan met het vliegtuig. Van Amsterdam naar Parijs is de trein 12 minuten sneller dan met het vliegtuig.

Bus soms ook nog sneller

Niet alleen treinen zijn sneller dan vluchten, in sommige gevallen is een busreis sneller dan een vlucht. Van Amsterdam naar Brussel duurt een busreis twee uur en vijfenveertig minuten terwijl vliegen (incl. check-in, beveiligingscontrole etc.) drieënhalf uur duurt. Hiermee besparen reizigers 45 minuten aan reistijd.

Naren Shaam, Oprichter en CEO van GoEuro, zegt: “Hoewel reizigers wellicht weten dat trein- en busreizen vaak milieuvriendelijker zijn dan vliegen, zullen sommige mensen verbaasd zijn over het feit dat het ook sneller is dan vliegen. Voornamelijk als je voor een kort weekendje weg gaat, kan het dan echt de moeite waard zijn om de verschillende opties te onderzoeken en te kijken naar de volledige reistijden. GoEuro maakt het voor reizigers makkelijker om alle drie vervoersmiddelen met elkaar te vergelijken en te boeken binnen één zoekopdracht”

Over GoEuro

GoEuro is een reisplatform dat consumenten de mogelijkheid biedt treinen, bussen en vluchten in Europa te vinden en te boeken. GoEuro revolutioneert samen met meer dan 500 Europese vervoerders de reiservaring van consumenten door voortdurend meer keuze, transparante prijzen en boekingsgemak aan te bieden.

GoEuro laat reizigers de beste combinaties van verschillende reizen van A naar B zien. Tegelijk is het niet meer nodig om bij het plannen van een reis meerdere websites raad te plegen. GoEuro maakt dit namelijk voor iedereen eenvoudig, flexibel en persoonlijk.

De in Berlijn gevestigde reisstartup heeft meer dan 200 werknemers afkomstig uit 40 landen. In oktober 2016 is er in een investeringsronde onder leiding van Silver Lake en Kleiner Perkins een bedrag van maar liefst 70 miljoen dollar opgehaald.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.