Texas: de staat voor de echte ‘Batman-fan’

Texas: de staat voor de echte 'Batman-fan' 9
Zouden zij ook onderweg zijn naar Texas?

Texas heeft veel klassieke bezienswaardigheden. Maar wat weinigen weten, is dat de staat ook een aantal licht hysterische attracties kent. Wil je de Lone Star State van een geheel nieuwe kant leren kennen? Bezoek dan luxe Prada shop in Nowhere, de verticale Cadillacs en de grootste downtown levende vleermuiskolonie ter wereld.

Texas Panhandle: ranch van Cadillacs

Neem tien oude Cadillacs, graaf deze half in midden in een maisveld en verf het geheel in alle kleuren van de regenboog en klaar is de Cadillac Ranch. Wat begon in 1974 als een installatie van de leden van de kunstgroep Ant Farm, verandert sindsdien dagelijks door de bezoekers die er zelf een eigen kleurrijke bijdrage eroverheen schilderen. De installatie ligt vlakbij de historische Route 66, de huidige Interstate 40. Ook in de Panhandle ligt de Palo Duro Canyon – de op één na grootste canyon ter wereld – en Lubbock, de geboorteplaats van Buddy Holly. Redenen genoeg om niet alleen voor de kleurrijke Cadillacs van de route af te wijken.

Austin: droom van Batman fan

Vroeg in de ochtend en laat in de middag kleurt de lucht boven Austin voor een korte tijd zwart. Dit zijn de momenten waarop de lokale insecten hun heil zoeken in hun poging te ontkomen aan ’s werelds grootste stadskolonie vleermuizen uitzwermend om de hongerige magen te vullen. Dit spektakel vindt dagelijks plaats op de Congress Avenue Bridge, waaronder de duizenden vleermuizen overdag hangen en hiermee Austin tot the-place-to-be voor Bat-fans maakt.

Marfa; kleine stad, grootste kunst

In de absolute ‘middle-of-nowhere’ in het westen van Texas ligt het dorp Marfa. Iedereen die denkt dat saaiheid hier regeert, heeft het echter mis. Sinds de legendarische US kunst-ster Donald Judd in 1971 naar dit kleine plaatsje kwam en er zijn Judd and Chinate Foundation vestigde, heeft het een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hipsters, schilders, schrijvers, designers, kunstliefhebbers en celebrities. In de vele galerieën en stijlvolle cafés delen zij hun ideeën over en passie voor de kunst. Een andere bezienswaardigheid ten noordwesten van Marfa is de installatie Prada Marfa. Als kritiek tegen de consumptieve westerse wereld heeft een kunstenaarsduo hier als installatie een inmiddels wereldberoemde luxury winkel gebouwd.

Hill Country: terug naar Groot-Brittannië

Stonehenge ligt in Texas – of beter: Stonehenge II. Omringd door een glooiend heuvellandschap, wijngaarden en knappe stadjes kunnen bezoekers een indrukwekkende replica van het origineel bewonderen. Het bouwwerk dat is gebouwd van gips en gevlochten ijzerdraad, is ongeveer half zo groot als zijn originele Engelse grote broer en laat zien hoe deze er zonder erosie uitgezien zou hebben. Verder maken prachtige uitzichten op de bijzondere Enchanted Rock, wijnproeverijen tijdens zwoele namiddagen en de gezelligheid tijdens de levendige country muziekavonden in Luckenbach een stop in Hill Country meer dan de moeite waard.

Texas: de staat voor de echte 'Batman-fan' 11
Vleermuizen kijken in Austin. Foto: PR

One Response

  1. b

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.