Vuurtoren Schiermonnikoog wordt museum

De oude vuurtoren van Schiermonnikoog wordt een museum en nieuwe trouwlocatie. Dat meldt het Friesch Dagblad. De uit 1853 daterende toren krijgt volgens voorzitter Etty van der Veer van de Stichting Behoud Zuidertoren een museale functie.

,,Als enige Waddeneiland kreeg Schiermonnikoog halverwege de negentiende eeuw twee vuurtorens. Met de rode Noordertoren en de witte Zuidertoren konden schepen op de Noordzee optimaal door dit gebied worden geloodst. In 1910 kreeg de Noordertoren een mechanisch ronddraaiend licht en daarmee werd de Zuidertoren overbodig. Na jaren van leegstand kreeg de toren de functie van waterreservoir. In 1992 kocht KPN de toren, die hem als zendmast gebruikte”, zo schrijft de krant.

De toren wordt nu in ere hersteld. Daarvoor is de vuurtoren overgenomen van KPN, die nog wel een zendmast er bovenop laat staan. De buitenkant van het gebouw wordt ontdaan van een groene aanslag. De ruimte binnen wordt geschikt gemaakt als expositieruimte.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.