Werelderfgoed Schokland onthult zijn schatten op Nationale Archeologiedagen

Museum Schokland in Noordoostpolder. Foto: Elkedagvakantie

Kijken hoe mensen duizenden jaren geleden in Nederland woonden? Dat kan tijdens de Nationale Archeologiedagen. Die worden dit jaar gehouden op Werelderfgoed Schokland. Op zondag 13 oktober 2019 is er een gevarieerd programma in het teken van archeologie. Het voormalige eiland is een archeologisch monument en zit vol met prachtige bodemschatten.

Bij het bezoekerscentrum De Gesteentetuin zien bezoekers hoe de mensen duizenden jaren geleden leefden. Er zijn demonstraties touw vlechten met brandnetel en natuurlijk koken. Iedereen is welkom om zelf de brandnetel tot touw te vlechten. Er is een speciale zaagmachine voor stenen, de binnenkant van een steen vertelt veel over herkomst.

Puzzel maken

Verder kan je stenen graven, een archeo-schervenpuzzel doen of een pijl en boog maken en daarmee op ‘jacht’ in het bos. Bij Museum Schokland maken bezoekers kennis met het werk van een echte archeoloog. Yftinus van Popta vertelt over de opgraving van het scheepswrak bij Rutten, over bijzondere vondsten en sporen in de bodem.

Er zijn knutselworkshops en Erik de Viking laat zien hoe je leren buidels maakt. De Landelijke vereniging voor amateurarcheologen is aanwezig en er is een expositie over het opgegraven scheepswrak. Met de speciale archeologie-ticket krijg je van 11.00 tot 17.00 uur toegang tot alle activiteiten en het vervoer tussen de locaties met trekker en luxe wagen.

Waar zijn de Archeologiedagen?

De start is bij Museum Schokland, Middelbuurt 1 in de gemeente Noordoostpolder. Meer informatie is te vinden op www.schokland.nl. De Nationale Archeologiedagen zijn dé dagen waarop het publiek kennis kan maken met alle facetten van archeologie in Nederland. De dagen zijn bedoeld om het verleden tot leven te brengen en zijn een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Meer info:

https://schokland.nl/activiteiten/archeologiedag-2019

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.