Dat moet je nu doen: paddenstoelen kijken!

Dat moet je nu doen: paddenstoelen kijken! 9
Een van de exemplaren die je tegen kunt komen als je nu de Nederlandse bossen in gaat. Foto: Elkedagvakantie

We hebben het niet van onszelf, want er is best wat kennis en kunde voor nodig om paddenstoelen te herkennen en ze van de juiste naam te voorzien. Maar leuk dat het is! Op paddenstoelentocht. 

We gaan op pad. Rugzak heren en rugzak dames op en wandelen maar. De herfst tegemoet. Want dit is toch wel het jaargetijde waarop er flink gewandeld moet worden. Anders mis je al die mooie kleuren die de natuur ons nu biedt. 

Goudgele bladeren, rode paddenstoelen. Dat is niet alleen in verhaaltjes zo, maar zeker in de werkelijke natuur. Naar buiten dus. Seasons, het magazine dat ons veel over de natuur laat zien, vertelt ons over verschillende paddenstoelen die je tegen kunt komen. 

Die rode met wit stippen bestaat echt

Om ze te herkennen geeft het magazine tips. Anders zou je er maar ongemerkt aan voorbij lopen en dat kan de bedoeling niet zijn. Laten we daarom maar eens beginnen met die rode met witte stippen. Bestaat deze echt? Ja! Alhoewel deze veelvuldig in sprookjes opduikt, kun je hem zomaar in het bos tegenkomen. De Vliegenzwam. En ze kunnen echt groot zijn. Hebben zo’n 10 tot 25 centimeter lange witte steel en een hoed van 6 tot 16 centimeter groot. Kun je niet missen! 

Er is nog een grotere: de parasolzwam. Deze heeft zijn naam te danken aan het feit dat zijn hoed begint als een kleine bol en uitgroeit tot een heus formaat, als een parasol klapt deze zich uit. De paddenstoel is crèmekleurig met donkerbruine schubben. 

Elfenbankjes vallen nu op

De elfenbankjes tref je op sparren of op loofbomen. Ook al zo sprookjesachtig, vooral van naam. Die komen altijd met meerdere tegelijk op de proppen. Ze zijn er in verschillende hoedanigheden, van glad en glazen tot grof behaard of fluweelzacht. Ze zijn er stiekem het hele jaar, maar vallen nu vooral op doordat de bomen kaler worden. 

Dan een bijzondere: de muizenstaartzwam. Ze zijn niet zo groot en je moet goed kijken wil je er eentje ontdekken. Ze staan op bruine stengels en hebben een lichtbruin hoedje, met een gestreepte onderkant. 

Over versgebakken brood en een paddenstoel

En dan natuurlijk: eekhoorntjesbrood. Een paddenstoel met een zachtroze of bruine kleur. De paddenstoel heet zo omdat de hoed wel wat wegheeft van de buitenkant van een versgebakken brood. De steel is kort en de hoed kan wel tot 25 centimeter groot groeien. De geur is nootachtig, ook al zo lekker. 

Mocht je geen tijd voor zo’n echte paddenstoelen-wandeling hebben, let dan gewoon goed op als je vanuit je werk met je Cowboysbag op je rug naar huis fietst. Je kunt ze spontaan tegenkomen langs de weg, in de met geel-oranje bladeren gevulde berm. Laat ze mooi staan. Je raapt alleen de gevallen beukenootjes en kastanjes op. Lucky you, je stopt ze gewoon in die rugzak en neemt ze mee voor thuis. Voor op de herfsttafel. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met The Bag Store.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.