Sterren kijken tijdens de herfstvakantie

Bij een heldere nacht zijn de sterren en de maan goed te zien. Foto: Elkedagvakantie

In de herfstvakantie van 2019 houdt het Planetron in Dwingeloo talloze sterrenkijkavonden. Een bijzondere belevingsavond voor jong en oud over het heelal, die bij helder weer wordt afgesloten met een kijkje door de grootste optische telescoop van Nederland.

Menigeen ervaart sterren kijken als moeilijk en mysterieus. Toch hoeft dit niet zo te zijn! Tijdens het avondvullende programma in het Planetron wordt sterrenkunde op boeiende wijze duidelijk gemaakt. De beelden op het grote koepelscherm van 350 vierkante meter illustreren het verhaal. Hierdoor is de sterrenkijkavond ook uitermate interessant voor schoolgaande jeugd.

Rondleiding

De sterrenkijkavond begint met een live-planetariumvoorstelling in het ruimtetheater. Hierbij wordt de sterrenhemel geprojecteerd op het grote koepelscherm en licht een astronoom het verhaal over astronomie en ruimtevaart toe. Vervolgens is er een rondleiding naar de sterrenwacht van Planetron, waar de grootste optische telescoop van Nederland staat opgesteld.

Bij helder weer bestaat aansluitend de mogelijkheid om zelf door deze grote telescoop te kijken. Mocht het echter bewolkt zijn, dan blijft de sterrenkijkavond een avondvullend programma en biedt het Planetron haar bezoekers de mogelijkheid om op een andere (heldere) sterrenkijkavond alsnog een kijkje door de telescoop te nemen.
De jeugd wordt actief betrokken bij de sterrenkijkavond, zowel in het theater als bij het kijken door de telescoop: zij krijgen een vragenformulier uitgereikt, waarmee een sterrenkijkmedaille kan worden verdiend.

Er zijn sterrenkijkavonden nog op 22, 24 en 26 oktober. De sterrenkijkavond begint om 20.00 uur; het Planetron is geopend vanaf 19.30 uur. Reserveren wordt aanbevolen en is mogelijk op www.planetron.nl

Einde zomertijd

In de nacht van zaterdag op zondag (27 oktober) wordt om 3 uur Midden-Europese zomertijd de klok een uur terug gezet en is het 2 uur wintertijd. Daarmee bevinden we ons weer in onze standaard tijdzone. De tijd tussen 2 en 3 uur komt vannacht tweemaal voorbij, waardoor je een uur langer kunt slapen.

Nacht van de nacht

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig! Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig branden.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Nederlandse provinciale milieufederaties. Op deze avond en nacht doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. In de sterrenkijkavond van 26 oktober a.s. wordt hieraan extra aandacht besteed.

Planetron
Drift 11b
7991 AA Dwingeloo

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.