De Aveyron, het meest authentieke stukje Frankrijk

Het viaduct van Millau is een belangrijke landmark in de streek van De Aveyron. Foto: Elkedagvakantie

Op weg naar de bekende vakantiebestemmingen aan de Middellandse Zee, komen veel vakantiegangers door het departement van de Aveyron. Zeker sinds het viaduct van Millau is gebouwd – de hoogste overspanning ter wereld – is er geen reden om hier te dralen. Of toch?

In een jaarlijkse poll met de vraag wat het beste departement is om te wonen, plaatsen de Fransen de Aveyron steevast bovenaan de lijst. Enige nostalgie is hier niet vreemd aan. Nergens is de traditionele manier van leven zo goed bewaard gebleven als hier. Een bijzondere vakantiebestemming voor wie de sfeer van ‘La France profonde’ wil proeven. Op de website van Tourisme Aveyron vind je uitgebreide informatie over de bezienswaardigheden en activiteiten.

Paradijs voor natuurliefhebbers

Spectaculaire ‘gorges’, uitgestrekte bergplateaus waar schapen het rijk alleen hebben, donkere sparrenwouden en lieflijke valleien… de Aveyron heeft het allemaal in overvloed. Wandelen en fietsen zijn twee favoriete activiteiten van vakantiegangers die de ruige natuur verkiezen boven de meer mondaine geneugten van Europa’s populairste vakantieland. Het departement komt hieraan tegemoet met een uitgebreid net aan uitgezette routes, waaronder de beroemde GR 65 naar Santiago de Compostella, die zich tussen Aubrac en Livinhac-le-Haut 102 kilometer door de Aveyron slingert.

Gastronomische specialiteiten

Vraag Frankrijk-liefhebbers wat ze het meest aantrekt in het land, en tien tegen een dat eten en drinken hoog op de lijst staat. De cuisine van de Aveyron is de meest traditionele van het land en er is een enorme keus aan table d’hôtes, waar je de regionale specialiteiten direct bij de kleinschalige producent kunt genieten. De wereldberoemde Roquefort komt hier vandaan en de Lacaune schapen die hiervoor de melk leveren zul je op je wandelingen vaak tegenkomen. Specialiteiten als alligot en gâteau à la broche zijn stevige, voedzame gerechten die de bewoners van dit ruige land in vroeger eeuwen door de winter hielpen.

Schilderachtige steden en dorpen

Millau en Rodez zijn de grootste steden van de Aveyron, allebei een bezoek meer dan waard. En verscholen tussen het groen vind je er dorpjes waar de tijd stil heeft gestaan, vaak opgetrokken rond een eeuwenoud kasteel. Plaatsen als Brousse le Château, Najac en Belcastel worden gerekend tot de mooiste dorpen van Frankrijk. En elk stadje of dorp heeft zijn eigen markt, waar de plaatselijke boeren hun traditionele producten aanbieden. Wat je er ook vindt, is een enorme keuze aan vakantiehuizen. Voor wie het dagelijkse leven in de Aveyron wil proeven is er geen betere manier dan zo’n ‘gîte’ te huren en de vakantieweken door te brengen temidden van de plaatselijke gemeenschap.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.