Eigenlijk zijn wij goed bezig als het om wintersport gaat

Met de skilift omhoog. Foto: Elkedagvakantie

93% Nederlanders rijdt tot in de puntjes voorbereid naar de sneeuw. Dat blijkt uit een onderzoek van verzekeraar Allianz Direct (voorheen Allsecur). Andere opmerkelijke cijfers: 85% weet sneeuwkettingen te monteren, 9 op 10 Nederlanders checken van tevoren auto- en reisverzekering en 85% vertrekt zo vroeg mogelijk om files te vermijden.

De voorjaarsvakantie is voor Nederlanders dé periode om op wintersport te gaan. Online verzekeraar Allianz Direct (voorheen Allsecur) onderzocht* hoe Nederlanders zich voorbereiden op een autorit naar de sneeuw, want het blijkt dat 77 procent met de auto op wintersport gaat. Maar liefst 93 procent van de wintersporters heeft alles tot in de puntjes geregeld, zo blijkt uit het onderzoek.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Bijna alle automobilisten (95%) zorgen ervoor dat de auto is voorzien van winterbanden voordat ze gaan rijden naar de wintersportbestemming. Vier op de vijf (80%) nemen sneeuwkettingen mee op hun rit. Bij jongeren (18-34 jaar) ligt dit percentage een stuk lager, namelijk 61 procent.

Als het aankomt op het daadwerkelijk monteren van de sneeuwkettingen, weet 85 procent hoe dit moet. Iets meer mannen (91%) dan vrouwen (80%) kunnen hiermee overweg. Opvallend is ook dat 65+’ers (93%) hier meer bekwaam in zijn dan jongeren (79%).

Wat nemen Nederlanders nog meer mee als naar de sneeuw rijden? Dit is de top vijf:

  1. Sneeuwkettingen (80%)
  2. Vignet(ten), autopapieren, groene kaart en/of verzekeringspapieren (80%)
  3. EHBO-set, gevarendriehoek en gele hesjes (72%)
  4. Navigatiesysteem (65%)
  5. Warme dekens (42%)

9 op 10 controleren verzekeringen

Dat Nederlanders graag hun zaakjes op orde hebben, blijkt uit het feit dat 90 procent voorafgaand aan de wintersport hun auto- en reisverzekering checkt. 87 procent is zich ervan bewust dat het verstandig is om een wintersportdekking af te sluiten. Bij 65+’ers ligt dit percentage nog iets hoger, op 95 procent.

Voor dag en dauw vertrekken

Hoe ziet de autorit naar de wintersportbestemming eruit? 85 procent van de wintersportliefhebbers vertrekt ’s ochtends zo vroeg mogelijk om de files voor te zijn en 81 procent stippelt van tevoren de route uit in verband met werkzaamheden en files. Zeven op de tien (70%) rijden in één ruk naar de wintersportbestemming, zonder te overnachten.

Rijden in de sneeuw spannend

De autorit naar wintersport is voor veel Nederlanders onderdeel van de vakantie; 84 procent is van mening dat de vakantie begint zodra je in de auto stapt. De helft van de Nederlanders (51%) ziet echter op tegen de lange autorit. Bijna twee derde (63%) vindt het spannend om te rijden met sneeuw of andere slechte weersomstandigheden. Dit zijn relatief vaker vrouwen (71%) dan mannen (54%). Ook zijn het vaker jongeren (76%) die hier moeite mee hebben dan 65+’ers (49%).

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.009 respondenten die weleens op wintersport zijn geweest of dit wintersportseizoen voor het eerst op wintersportvakantie gaan, januari 2020.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.