Bijzonder rondje fietsen door Duitse historie

Bijzonder rondje fietsen door Duitse historie 9
Bergpark Wilhelmshöhe is beslist een bezoek waard, maar oriënteer je eerst wel op de openingstijden van de kunstmatige watervallen. Toen wij er waren bleken ze in onderhoud, maar ook als ze wel werken is dat niet alle dagen van de week. Dus als je er net op de verkeerde dag bent mis je veel. Foto: Elkedagvakantie

Rond Kassel kun je een mooi rondje door de Duitse historie fietsen. Een mooie streek op zo’n vier uur rijden vanaf Nederland. Vergeet dan vooral ook niet door het Bergpark Wilhelmshöhe te wandelen, om te zien waar grootheidswaanzin al niet toe kan leiden. Dat en dit vandaag:

  • Belgische koninklijke familie promoot vakantie in eigen land (met mondkapje op)
  • Alleen met een goede QR-code mag je Griekenland in
  • Dennis Storm heeft spijt van zijn ‘3 op Reis’-tijd

Kan Wallonië België Toerisme je hiermee overhalen om te komen?

Op het moment dat de grenzen met Nederland openen, lanceert Wallonië België Toerisme een brede promotiecampagne met een nieuw merk en een nieuwe visuele identiteit om de Nederlandse toerist uit te nodigen voor een vakantie in Wallonië en de Ardennen. Op steenworp afstand van Nederland, bieden de Ardennen alle ruimte om in de natuur rust te vinden en er actief op uit te trekken.

De promotiecampagne met positieve insteek en als rode draad ‘Ruimte voor verademing’ herinnert de Nederlandse vakantieganger eraan wat een heerlijke vakantiebestemming de Ardennen zijn. Vergezeld van de baseline ‘Wallonië en de Ardennen – Zóveel te beleven’, wordt het publiek aangespoord om Wallonië aan de hand van vier pijlers te (her)ontdekken: ‘Ontsnappen aan de drukte… en je vleugels uitslaan’ (natuur), ‘Alles loslaten om… helemaal te ontspannen’ (gastronomie), ‘Op verkenning gaan en… jezelf ontdekken’ (attracties en bezienswaardigheden) en ‘Je hoofd leegmaken en… nieuwe ervaringen opdoen’ (cultuur en erfgoed).

Nieuwe website

Een nieuwe website visitwallonia.be zal gaandeweg het huidige walloniebelgietoerisme.be vervangen. De website richt zich tot het grote publiek en verzamelt alle nuttige informatie om Wallonië te ontdekken en er een verblijf te organiseren. Op de website zijn wandel- en fietsroutes maar ook informatie over musea, bezienswaardigheden en accommodatie in Wallonië, de Ardennen en de Waalse steden, zoals Luik, Namen, Charleroi, Mons en Tournai te vinden. Op termijn zullen ook reserveringen via deze website mogelijk zijn.

Rondje Kassel: Stedelijke afwisseling en idyllische natuur

Bijzonder rondje fietsen door Duitse historie 11
Het beeld van Hercules in bergpark Wilhelmshöhe. Foto: Elkedagvakantie

Wist u dit al? Kassel is de op drie na groenste stad van Duitsland en werd door de UNESCO al tweemaal onderscheiden met een werelderfgoedtitel. Tegelijkertijd is de stad aan de Fulda de thuisbasis van de wereldkunsttentoonstelling documenta en de plaats waar de gebroeders Grimm hun wereldberoemde sprookjes hebben opgeschreven.

Tijdens de ‘Entdecker-Runde Kassel’, oftewel het ‘rondje Kassel’, kunt u de vele facetten van deze Noord-Hessische metropool al fietsend verkennen – een leuke tocht voor het hele gezin. Op deze 48 km lange route fietst u eenmaal rond de stad, hoofdzakelijk over verharde wegen in het groen en door rustige woonstraten. Zo hebt u bij het idyllisch gelegen Prinzenquelle in het noorden van de stad schitterend uitzicht op het herkenningspunt van de stad, de Hercules in het bergpark Wilhelmshöhe.

Kunstwerk

Onderweg fietst u langs een deel van de ‘7000 Eichen’ een documenta-kunstwerk van de wereldberoemde kunstenaar Joseph Beuys. Hiervandaan bereikt u een van de vele groene oases langs de route: de voormalige Kasseler bleekvelden, waar zich nu een kinder- en jeugdboerderij bevindt. Na de haven van Kassel fietst u verder naar de Lossedelta, waar het gelijknamige riviertje door een idyllische biotoop in de richting van de Fulda slingert. U fietst vervolgens naar de uiterwaarden van de Fulda; in de zomermaanden is hier de Bugasee ideaal voor een verfrissende duik in het koele nat. Hier vlakbij bevindt zich de camping en camperplaats van Kassel – een ideale uitvalsbasis voor uw fietstocht.

Speelplekken

Met 28 interessante punten langs de route biedt het rondje Kassel zowel grote als kleine fietsers volop afwisseling. Picknick- en speelplekken en terrasjes langs de route zijn ideaal om even te pauzeren. Dankzij de aansluiting op andere goed bewegwijzerde fietsroutes in Kassel kunt u ook de stad in fietsen en daar de vele bezienswaardigheden en musea bezoeken. Overigens hoeft u niet eens uw eigen fiets mee te nemen: op meerdere plekken langs de route zijn er fietsen te huur van fietsverhuur ‘Konrad’ uit Kassel. Veel meer tips en informatie vindt u op www.kassel.de

Veilige, aangepaste vakanties voor gehandicapten nu ook mogelijk

Reiskoepel ANVR en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zijn blij met het stempel ‘veilig’ dat de RIVM heeft toegekend aan de ‘Handreiking Aangepaste Vakanties’. Veel Nederlanders zien aan de vooravond van de zomervakantie toch de mogelijkheid om op reis te gaan, nu dat veel Europese bestemmingen weer open zijn en naar hartenlust geboekt en gereisd kan worden. Tijdens de coronacrisis zijn velen zich bewust geworden hoe belangrijk sociaal contact is en het samen ondernemen van activiteiten. En dit geldt óók voor de reiziger met een beperking of die wat extra zorg nodig heeft.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “Deze handreiking met Covid-19-maatregelen hebben de bij ons aangesloten, gespecialiseerde reisorganisaties ontwikkeld samen met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. De ANVR biedt namelijk ook een platform voor reisorganisaties die zich specifiek richten op aangepaste vakanties. Deze reisorganisaties organiseren in Nederland onder andere groepsvakanties en logeerweken, speciaal voor mensen met een beperking die intensieve begeleiding en/of zorg nodig hebben.”
In Nederland zijn naar schatting ruim 2 miljoen mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. En als gevolg van de vergrijzing groeit de groep mensen, die begeleiding en/of zorg nodig hebben tijdens hun vakantie, gestaag.

Vergroot leefwereld

“Vakantie en vrijetijdsbesteding voorkomt natuurlijk sociaal isolement en draagt bij aan de fysieke en mentale onafhankelijkheid, maar vergroot ook de leefwereld van mensen met een beperking en biedt hen nieuwe ervaringen. We zien dat het ook ouders en verzorgers even lucht geeft, omdat de zorg tijdelijk wordt overgenomen”, aldus Johan van Ruijven van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

“Maar natuurlijk zijn ook hier coronaregels van toepassing, al is het praktisch niet altijd haalbaar om 1,5 m afstand te houden. Helpen bij persoonlijke verzorging of het verlenen van zorg lukt nu eenmaal niet altijd op afstand en vraagt om contact.” Vanaf 1 juli mogen ook contactberoepen in de vakantie- en vrijetijdsbesteding weer worden uitgevoerd.

Tijdens de aangepaste vakanties blijven de algemene maatregelen van het RIVM het uitgangspunt. Daarom zijn ANVR en VGN blij dat aan deze handleiding het predicaat ‘veilig’ is meegegeven. Tal van maatregelen staan hierin beschreven, zoals het dragen van een mondkapje tijdens vervoer, hygiënemaatregelen en gezondheidschecks. Zo wordt gezorgd dat zowel tijdens de reis, het verblijf als de activiteiten ook mensen met een beperking weer veilig op stap kunnen.

In het kort – nieuwsoverzicht

Hoe je kunt surfen in een verlaten waterpark:

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.