Fiets eens langs de rand van Nederland

Bij de Neeltje Jans in Zeeland. Foto: Elkedagvakantie

Nog geen plannen gemaakt voor deze zomervakantie en wel in de stemming voor een ‘doldriest project’? Dan zou je kunnen overwegen langs de hele kust van Nederland te fietsen. Daarvoor is nu een nieuwe fietsroute verschenen. Ander nieuws vandaag o.a.:

  • Oorlogscorrespondent verkent de wereld met zijn zoon (VIDEO)
  • Kasteel De Hooge Vuursche voor het eerst open voor publiek
  • Toeristen rijden Maserati vast op Noordwijks strand

Fietsvakantie langs de Nederlandse kust: LF Kustroute gelanceerd

Met trots lanceert het Fietsplatform de vernieuwde LF Kustroute, een Langeafstand Fietsroute die bij uitstek geschikt is voor een fietsvakantie. De route maakt deel uit van een reeks geplande LF-icoonroutes. De route is 610 kilometer lang en volgt de Nederlandse kustlijn. Vanwege de corona is gekozen voor een online lancering; de website www.lfkustroute.nl, app en fietsgids zijn nu beschikbaar. Tot en met woensdag 15 juli maken fietsers dagelijks (online) kans om een LF Kustroute pretpakket te winnen.

Deze zomer op fietsvakantie

Met de vernieuwde LF Kustroute is een fietsvakantie nog leuker, makkelijker en aantrekkelijker, aldus de samenstellers. De highlights op de route versterken de beleving. En door slimme producten aan te bieden wordt een fietsvakantie laagdrempeliger. Denk bijvoorbeeld aan een app waarop je alle overnachtingsadressen op de route kunt zien. Fietsen langs de Nederlandse Kust betekent fietsen met de wind door de haren. Soms wind mee, soms wind tegen, maar altijd ‘proef’ je het heerlijke kustgevoel. Met de komst van deze derde LF-icoonroute, eerder werden de LF Maasroute en LF Zuiderzeeroute al geopend, is de zomer klaar voor vele kilometers fietsvakantieplezier.

Over de LF Kustroute

De LF Kustroute is in samenwerking met regionale partners ontwikkeld. De bestaande LF1 -de oudste Langeafstand Fietsroute van Nederland- en LF10 vormden de basis. Daarnaast is gekeken naar nieuwe kansrijke trajecten om het thema nog meer uit te diepen.

De 610 km lange LF Kustroute kenmerkt zich door langgerekte duinstroken langs de Hollandse kust en door de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Kleine badplaatsen en historische steden zorgen voor leuke tussenstops op de route. Langs de Waddenkust loopt de route door één van de rustigste en dunstbevolkte delen van Nederland met diverse authentieke (terp-)dorpjes en stadjes. Doortrappers die de hele route uitrijden kunnen een passende herinnering aanvragen: een schildje om op je frame te plakken, en een persoonlijke oorkonde. Om hiervoor in aanmerking te komen, dienen er selfies met de fiets op een aantal plekken langs de route gemaakt te worden. Deze locaties vind je op www.lfkustroute.nl, hier kun je ook de oorkonde aanvragen. 

Economisch en maatschappelijk belang recreatieve fietser

Het recreatieve fietsnetwerk wordt tijdens de zomermaanden intensief gebruikt. Dit jaar kan het weleens drukker worden dan andere jaren. Veel mensen hebben een fietsvakantie hoog op hun verlanglijstje staan, maar toch komt het er vaak niet van. Juist nu de vakantieperiode voor de deur staat en de mogelijkheden voor een buitenland vakantie vanwege het coronavirus beperkter zijn is dit het moment. ‘Met de komst van deze derde LF-icoonroute hopen we het laatste zetje te geven’, aldus Eric Nijland, directeur van het Landelijk Fietsplatform, initiator van de route.

LF Kustfietsers nemen je mee

De LF Kustfietsers Laura Maat en Irene Maaskant beginnen in september aan hun LF Kustroute avontuur. De twee fietsende dames van 26 en 28 jaar zijn vorig jaar een aantal maanden op de fiets door Europa gereisd. Ze zijn hun eerste fietsavonturen in 2014 gestart op twee roestige fietsen van Marktplaats, een rugzak vol binnenbanden en geen flauw benul waaraan ze begonnen. Ze fietsten in 2019 al de LF Maasroute en vorige week de LF Zuiderzeeroute. Inmiddels zijn het ervaringsdeskundigen. Waar ze ondertussen langskomen, wat ze meemaken en waar ze slapen, en hoe je een coronaproof fietsvakantie organiseert delen ze in september via de sociale kanalen van Nederland Fietsland.

Duurzame trips naar de 9 charmante steden van Nedersaksen

Fietsen in de Hildesheim Altstadt © Hildesheim Marketing GmbH… Schwelle

In de Noord-Duitse regio Nedersaksen, combineer je deze zomer moeiteloos een bezoek aan romantische, oude stadjes met duurzaamheid en natuur. In een straal van 100 kilometer rondom Hannover verrassen de negen steden met culturele charme, gezellige winkels en restaurants, maar ook met een breed scala aan mogelijkheden om de steden en de regio op een originele en duurzame manier te verkennen.

Wat dacht je van een uniek lichtfestival in Braunschweig, een wandeling in de prachtige natuur van het Harzgebergte of een bekroonde tentoonstelling rond duurzaamheid in Autostadt in Wolfsburg? Wij zetten alvast de leukste tips voor reis naar Nedersaksen op een rij.

Milieuvriendelijk shoppen in Göttingen

Als traditionele universiteitsstad hecht Göttingen veel belang aan innovatie en duurzaamheid. Zo promoot de kosmopolitische stad milieuvriendelijk winkelen via de Göttinger Klimakarte (Klimaatkaart). Bij de deelnemende zaken verzamel je stempels per aankoop en bij een volle kaart krijg je een klimaatvriendelijk cadeaupakket met leuke verrassingen. Nood aan afkoeling na al dat shoppen? Breng dan een bezoekje aan de natuurlijke baden van het Naturschwimmbad in Grone of probeer de fietsroute die je meeneemt door groene parken en het Wilhelm historisch district.

Raften of e-biken in Hamelen

Verken de thuisbasis van de Rattenvanger van Hamelen op een duurzame manier. Met een e-bike of Segway tour ontdek je de mooiste hoekjes van het omliggende Weserbergland. Het idyllische landschap rond de Weser rivier kun je ook perfect doorkruisen met een kano of raft. Zoek je liever afkoeling in de bossen? Hamelen is een van de meest bosrijke steden in Noord-Duitsland en bestaat voor een derde uit bos. Ideaal voor een boswandeling dus!

Fair trade proeven in Hildesheim

De 1.200 jaar oude bisschopsstad Hildesheim ontpopte zich dankzij initiatieven van locals naast UNESCO Werelderfgoed stad ook tot officiële Fair Trade stad. Sinds 2016 zet de stad namelijk volop in op eerlijke én regionale handel. Breng dus zeker een bezoekje aan de wekelijkse markten en proef er de zoete aardbeien uit Algermissen of de verrukkelijke honing van de stadsbijen.

Unieke lichtkunst in Braunschweig

Tot en met 9 oktober kun je in Braunschweig genieten van een uniek lichtfestival. Voor de vijfde editie van het Lichtparcours, maakten vijftien internationale kunstenaars fascinerende, verlichte kunstwerken met als centrale thema de Oker en haar 24 bruggen. Het lichtparcours nodigt uit om de stad op een duurzame manier te verkennen. Zo ontdek je de kunstwerken ofwel te voet ofwel met een raft tour. Naast het lichtfestival trekt Braunschweig ook met haar historische stadscentrum dat je makkelijk te voet kunt verkennen.

Mooiste wandelpad

Wandelen over het mooiste wandelpad van Noord-Duitsland in Celle
In de koninklijke residentiestad Celle worden laatmiddeleeuwse steegjes afgewisseld met moderne flair. Je vindt er niet alleen het schilderachtig kasteel van Guelph maar ook de grootste verzameling vakwerkhuisjes ter wereld. Verder draagt de stad duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo kreeg Celle, als eerste stad in Noord-Duitsland, de Sustainable Destination ToutCert Award toegekend in 2017. Rondom de stad heb je tal van mogelijkheden om van de natuur te genieten. Huur een kano en laat je meevoeren door de Aller of verken te voet een van de mooiste wandelpaden van Noord-Duitsland: de Heidschnuckenweg.

Een actieve citytrip in Goslar

In de smalle straatjes van de prachtige keizerstad Goslar proef je de middeleeuwse magie. Een extra troef is dat de UNESCO-werelderfgoedstad aan de voet ligt van het noordelijke Harzgebergte. Zo combineer je moeiteloos cultuur met een actieve uitstap in de natuur. Ga voor een romantische wandeling in Hahnenklee of trek eropuit met je fiets of mountainbike.

Groene oases in Lüneburg

Op een goed half uur van Hamburg, ligt Hanzestad Lüneburg die in de middeleeuwen haar rijkdom en macht vergaarde uit de zoutmijnbouw. Het centrum van de stad heeft niet alleen een grote voetgangerszone met lokale winkeltjes, je vindt er ook heel wat groene oases. Zo is er het Kurpark met een eigen kruidentuin en een groot grasveld om heerlijk te picknicken, te relaxen of te spelen. Verder kun je de stad deze zomer op eigen tempo verkennen met het nieuwe stadspel, Stadtrallye, dat je langs de voornaamste bezienswaardigheden brengt.

Geocachen en natuur beleven in Wolfenbüttel

In Jägermeisterstadt Wolfenbüttel kun je interactief op ontdekking. Met de virtuele geocache “On Lessing’s tracks through Wolfenbüttel” ontdek je spelenderwijs bijzondere locaties in de stad in het spoor van de Duitse schrijver Gotthold Ephraim Lessing. Duik je liever de natuur in? Dan neemt het LÖWE-Pfad in het noorden van de stad je mee op een interactieve boservaring. De wandeling is zo’n 2,5 km lang en nodigt je uit om te luisteren, klimmen, voelen, springen of muziek te maken.

Citytrippakket op maat in Hannover

Hannover, de groenste stad van Duitsland, pakt deze zomer uit met een speciaal citytrippakket. Het arrangement is inclusief overnachting met ontbijt, gratis gebruik van het openbaar vervoer en een activiteit naar keuze. Wat dacht je van een kanotocht op de mooie rivier de Ihme, een rustige wandeling door de beroemde koninklijke tuinen van Herrenhausen of een uitstapje naar de Adventure Zoo?

Autostad

Zeker niet missen: Award winnende tentoonstelling in Autostadt
Geen betere plek om mobiliteit in al zijn facetten te ervaren dan Autostadt in Wolfsburg. Vooral duurzaamheid wordt een alsmaar belangrijker thema. De bekroonde tentoonstelling “LEVEL GREEN – The Idea of Sustainability” geeft een levendig beeld van de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het ongecontroleerde gebruik van grondstoffen. Je krijgt er ook duurzame tips die je zelf kunt integreren.

Meer informatie op www.9staedte.de

Kasteel De Hooge Vuursche voor het eerst open voor publiek

Kasteel De Hooge Vuursche. Foto: PR

Altijd al een keer willen dineren als een vorst en willen slapen als een prins in een echt kasteel? Goed nieuws! Kasteel De Hooge Vuursche biedt deze zomer voor het eerst in haar rijke historie iedereen de gelegenheid zich kasteelheer of –vrouw voor een dag te wanen. Een buitenkansje dus.

Bijna honderd jaar deed dit prachtige kasteel in de bossen tussen Baarn en Hilversum dienst als adellijke residentie, als gastenverblijf van het Koninklijke Huis om hoog bezoek aan Paleis Soestdijk hier onder te brengen en later als safe house van Freddie Heineken. De afgelopen jaren is het kasteel een besloten evenementenlocatie geweest voor zakelijke bijeenkomsten, particuliere feesten en bruiloften. Maar deze zomer staan de deuren eenmalig open voor een ieder.

Genieten van het landgoed

Maak een wandeling over het 19 hectare grote landgoed, drink een drankje op het bordes en geniet van een heerlijk driegangenmenu in het Pop-up restaurant. Nog leuker om daarna de dag af te sluiten in een van de sfeervolle kasteelkamers met uitzicht op de statige oprijlaan, de klassieke waterpartij of het omliggend groen. In alle rust, want het imposante kasteel telt 19 tweepersoonskamers.

Bosrijke omgeving

Kasteel De Hooge Vuursche is ook een schitterende uitvalsbasis om er een dagje op uit te trekken. Ga wandelen of fietsen op de Utrechtse Heuvelrug en bezoek de woonplaats van Prinses Beatrix, het dorp de Lage Vuursche, of bezoek het gezellige dorp Baarn. Wil je de omgeving verkennen met uw eigen auto dan heeft Kasteel De Hooge Vuursche een leuke rally route beschikbaar en een goed gevulde picknickmand.

De arrangementen zijn tot september van donderdag tot en met zondag te boeken op: www.hoogevuursche.nl

In het kort – nieuwsoverzicht

Caravan ingeruimd: We gaan op vakantie!

Een oorlogscorrespondent ziet de mooie kanten van de wereld

Rogue Trip vertelt het verhaal over het benutten van een tweede kans en de onbreekbare band tussen vader en zoon. Bob Woodruff is een voormalig oorlogscorrespondent en heeft in zijn jaren als verslaggever de ergste gebeurtenissen in de wereld gezien. Nadat hij in Irak tijdens een reportage zwaar gewond raakt, heeft hij een levensdoel: hij wil ervoor zorgen dat zijn kinderen niet met angst voor de wereld opgroeien.

Hij besluit samen met zijn zoon Mack op reis te gaan naar de meest prachtige plekken van de wereld. Tijdens de reis volgt de kijker rauwe, grootse momenten waarin samenwerken het perspectief op het leven van de Woofruffs voor altijd zal veranderen. Niet alleen de kijk op mensen en de wereld, maar ook op hun eigen relatie verandert. Rogue Trip is een zesdelige serie en vanaf 24 juli te streamen bij Disney+

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.