Slovenië weer open voor Nederlandse toeristen

Het meer van Bled in Slovenië. Foto: Elkedagvakantie

Even de Alpen voorbij en dan kom je in de aparte wereld van Slovenië. Je hoeft er niet eens heel ver voor te rijden om in dit vakantieland terecht te komen. En sinds dit weekend kan het ook weer veilig en gezond volgens de overheid. Dit en meer vandaag:

 • Portugal: ‘Veel onnodige paniek’
 • Onderzoek: ruimbagage meenemen 20% duurder
 • Gedoe in museum over Dukes of Hazzard-auto vanwege vlag op dak

‘Kom maar’ zeggen ze in Slovenië

Bij het meer van Bled in Slovenië. Foto: Elkedagvakantie

De Sloveense regering heeft afgelopen zaterdag Nederland en België weer op de groene epidemiologische Covid-19 statuslijst geplaatst waardoor inwoners uit deze landen zonder enige hindernis of quarantainemaatregelen naar Slovenië mogen afreizen.

Nederland is voor Slovenië een belangrijke toeristische markt: met 186.700 aankomsten in 2019 staat het binnen Europa op de 5e plaats na Italië, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Het verkeersbureau van Slovenië heeft een ‘Green & Safe’ label in het leven geroepen dat wordt uitgereikt aan bedrijven die zich houden aan de strenge hygiëne maatregelen en protocollen opgelegd door de Sloveense National Institute of Public Health. ‘Als PR-bureau voor Slovenië in Nederland zijn wij uiteraard zeer verheugd dat Nederlanders weer naar Slovenië op vakantie mogen’, aldus Marcel Baltus van Baltus Communications. ‘60% van het land is groen en bebost, er is een nationaal park (Triglav), drie regionale parken en 34 landscape parken waar massatoerisme een onbekend fenomeen is.’ Toeristsiche informatie vindt men op www.slovenia.info/en

Naar Kroatië? Niet overnachten

Het land heeft een oppervlakte van 20.273 km² dat overeenkomt met ongeveer de helft van Nederland. In de zomermaanden zijn vooral campings populair. Nederlandse toeristen die naar Kroatië gaan, mogen op de heen- en terugweg met de auto door Slovenië rijden maar er dan niet overnachten. De officiële Engelstalige regeringsverklaring – alsmede de volledige lijst van groene landen – is hier te lezen.

Hotels, campings, restaurants, attracties en overige toeristische bedrijven die de hygiëne-, routing- en gedragsmaatregelen toepassen, zijn herkenbaar aan de ronde Green & Safe sticker. Slovenië werd maart dit jaar uitgeroepen meeste duurzame vakantiebestemming in Europa door het in Nederland gevestigde Stichting Green Destinations, die vakantiebestemmingen beoordeelt op hoe duurzaam, groen en schoon ze zijn.

Gids met regels

Alle voorwaarden waar het toeristisch bedrijfsleven in Slovenië aan moet voldoen zijn te lezen in de 44-pagina’s tellende Engelse uitgave Responsible Travel Standards of Slovenian Tourism:

https://www.slovenia.info/uploads/poslovno/poslovno/greenandsafe/standardi_slovenskega_turizma_ang_web.pdf

En hoe is het ondertussen in Bretagne?

Kerkje in Bretagne. Foto: Elkedagvakantie

We hebben er lang naar uitgekeken en nu is het zover: we mogen weer op vakantie in Europa. Ook Bretagne is weer toegankelijk voor buitenlandse toeristen. Het publieke leven begint er weer op gang te komen. Zo zijn restaurants, cafés, overnachtingsgelegenheden en stranden weer geopend.

Uiteraard wordt er rekening gehouden met de maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, zoals het bewaren van voldoende afstand. En laat dát in Bretagne nou niet zo moeilijk zijn: met haar uitgestrekte landschappen en ruimte, zoek je in Bretagne met gemak een rustige plek op.

Diep inademen in de ongerepte natuur

In de regio Bretagne vind je uitgestrekte natuur waar je prachtige tochten kunt maken om de rust en de ruimte op te zoeken. Zo is er bijvoorbeeld het pad van de Cap de Fréhel naar Erquy, dat een kleurrijk schouwspel vertoont. De kliffen van leisteen en roze zandsteen zijn bedekt met een fleurig heidelandschap en bieden uitzicht op de smaragdgroene zee.

Het duingebied van Gâvres-Quiberon, in het zuiden van de regio, is met zijn oppervlakte van 2.500 hectare het het grootste natuurgebied van de Bretonse kust. Een lange rij duinen strekt zich hier ononderbroken uit over 35 kilometer en zo’n 700 plantensoorten geven het gebied een bijzondere kleurenpracht.

Zoek je de rust op in het binnenland, dan is er het natuurpark van de Monts d’Arrée. In dit grootste heidegebied van Bretagne (8.000 ha) wisselen heide, gaspeldoorn, veenmoerassen en rotsige kammen elkaar af zo ver je kunt kijken. In de zomer, als alles in bloei staat, is het er nog mooier!

Meer tochten in de natuur zijn te vinden op: https://www.bretagne-vakantie.com/hier-heb-ik-zin-in/tochten-in-de-natuur/de-mooiste-tochten-in-bretagne/

Zoek de ruimte op het water

Een boot, kajak of stand-up paddle board huren is dé manier om afstand te bewaren van andere toeristen én om optimaal te genieten van de mooie kustlijn van Bretagne. Bij Crozon maak je een prachtige tocht langs de kust. De indrukwekkende zeegrotten van Morgat liggen normaal gesproken verborgen tussen de rotsen, maar zijn per kajak tóch te bewonderen. In de Golf van Morbihan liggen talrijke eilandjes met bijzondere vogels, waar je met een kajak of SUP vlakbij kunt komen. En wil je in alle rust genieten van de Roze Granietkust? Ga dan het water op en bewonder deze bijzondere kustlijn vanuit een heel ander perspectief.

Als je het water op gaat en tegelijkertijd iets goeds wilt doen voor de omgeving: verzamel dan het plastic en ander vuil dat je onderweg tegenkomt. Dit kan op eigen houtje, maar er zijn ook gezamenlijke ‘beach clean-ups’. Op 19 september wordt er bijvoorbeeld langs de stranden bij Fouesnant-Les Glénan een opruimactie gehouden, om de stranden langs de kust schoon te houden en de natuur te beschermen (https://begmeilpaddlecup.fr).

Fiets de vrijheid tegemoet

De fietsroute ‘la Vélomaritime’ is onderdeel van de Eurovelo 4, een route van 1500 kilometer lang die van Duinkerke aan de Frans-Belgische grens loopt tot in Bretagne. In Bretagne voert de route langs sfeervolle steden en bijzondere landschappen langs de noordkust. Onderweg kom je langs de Baai van de Mont Saint-Michel, waar de getijdenverschillen het grootste zijn van heel Europa, Cap Fréhel, met uitzicht op de Smaragdgroene zee, en de Roze Granietkust. Op de route liggen ook charmante steden en dorpen als Cancale, Saint-Malo, Dinard, Perros-Guirec en Roscoff.

Reizigersinformatie met betrekking tot het Coronavirus

Vanaf 15 juni is het weer mogelijk op vakantie te gaan naar Frankrijk. Het reisadvies voor Frankrijk is aangepast van oranje (vakantiereizen afgeraden) naar geel (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Er gelden in Frankrijk een aantal maatregelen om de verspreiding van Corona tegen te gaan, zoals het bewaren van afstand en het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer.

Antwoorden op veel gestelde vragen over de (hygiëne)richtlijnen in Bretagne zijn te vinden op: https://www.bretagne-vakantie.com/mijn-vakantie-voorbereiden/nieuwtjes/hygienerichtlijnen-voor-het-seizoen-2020/

Portugal zet de zaken even op een rijtje om paniek te voorkomen

Beeld van de situatie in Portugal

Op dit moment is er geen sprake van lockdown in de stadscentra van Porto en ook niet in de hoofdstad Lissabon in de regio Lisboa. Het historisch centrum van de stad Lissabon, de gehele regio van Porto & Noord Portugal en alle overige regio’s van Portugal zijn gewoon toegankelijk, waarbij uiteraard wel de social distancing (2m) in acht moet worden genomen en waarbij het gebruik van mondkapjes in afgesloten ruimtes verplicht is. In de gehele regio Lisboa sluiten de winkels nu om 20:00 uur, en de supermarkten om 22:00 uur. Er is een verbod op bijeenkomsten met meer dan 10 personen.

In heel Portugal zijn musea, restaurants/terrasjes (het gebruik van alcohol op de openbare weg is niet toegestaan), winkels, toeristische attracties, apotheken, benzinestations en supermarkten gewoon open. Alle grenzen en de nationale luchthavens zijn ook open. In 19 deelgemeenten van de 5 gemeenten van de regio Lisboa zijn de regels verscherpt en worden de bewoners verzocht om, voor zover mogelijk, binnen te blijven. Kortom, in Portugal is er momenteel sprake van drie verschillende situaties:

1. Staat van calamiteit*: In 19 deelgemeenten van 5 gemeenten van de regio Lisboa;

 • Amadora – alle 6 deelgemeenten:
  – Alfragide, Águas Livres, Falagueira/Venda Nova, Encosta do Sol, Venteira, Mina de Água
 • Hoofdstad Lissabon – 1 van de 24 deelgemeenten:
  – Santa Clara
 • Loures – 2 van de 10 deelgemeenten:
  – Camarate/Unhos/Apelação; Sacavém/Prior Velho
 • Odivelas – alle 4 deelgemeenten:
  – Odivelas, Pontinha/Famões, Póvoa de Santo Adrião/Olival Basto, Ramada/Caneças
 • Sintra – 6 van de 11 deelgemeenten:
  – Agualva/Mira Sintra, Algueirão/Mem Martins, Cacém/ S. Marcos, Massamá/Monte Abraão, Queluz/Belas, Rio de Mouro

2. Staat van beheersing*: In alle overige deelgemeenten van de regio Lisboa;

3. Staat van waakzaamheid*: Alle overige delen van het Portugese vasteland.

De recentelijke toename van de gevallen in de regio Lisboa is het resultaat van een grootschalige testcampagne waarbij Portugal tot op heden 106.345 tests per miljoen inwoners heeft afgenomen. Daarmee neemt het land de 6e plaats in op de ranglijst van de Europese Unie betreffende het aantal COVID-19 tests per miljoen inwoners.

De hele toeristische sector in Portugal is er klaar voor om gasten garantie te geven dat aan alle hygiënische en veiligheidseisen wordt voldaan, zodat ze veilig en met vertrouwen door het land kunnen reizen. Al meer dan 17.000 bedrijven en activiteiten in de toeristische sector hebben vrijwillig het keurmerk portugalcleanandsafe.com aangevraagd en meer dan 20.000 mensen zijn getraind. Dit project heeft ervoor gezorgd dat Portugal de eerste Europese bestemming is die door het WTTC (World Travel & Tourism Council) is onderscheiden met het “TravelSafe”-keurmerk. Ook het feit dat Portugal is gekozen om de laatste fase van de Champions League te organiseren is een enorme blijk van internationaal vertrouwen.

In het kort – nieuwsoverzicht

Koud en nat de eerste dagen van de zomervakantie

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.