Staycation tip: ‘Als ze me missen ben ik in Bruinisse’

Staycation tip: 'Als ze me missen ben ik in Bruinisse' 8
Er is heel veel te beleven in Zeeland. Foto: Elkedagvakantie

Eten is een belangrijk onderdeel van (elke) vakantie. Goed eten, dan hè. Eten waar je de tijd voor neemt/hebt. Gezellig samen of met een groep vrienden. Voor sommige mensen kan dat zelfs de reden zijn om voor een bepaalde bestemming te kiezen, zoals Zeeland. Vanwege de mosselen daar. Verder vandaag o.a.:

 • Amerikaans paar reist met omgebouwde bestelbus door VS (VIDEO)
 • Weekje actief zijn in Duitsland?
 • Kijktips: dit zijn de leukste reiskanalen op YouTube

Beleef Bruinisse: mosselen eten bij de bron

Zeeland biedt allerlei mogelijkheden om mosselen te eten.
Photo by Julia Khalimova on Pexels.com

Al sinds het ontstaan in 1468 is het Zeeuwse dorp Bruinisse (ook wel ‘Bru’ genoemd door de inwoners) onlosmakelijk verbonden met de mossel. Het is niet voor niets dat er een levensgrote mossel op de dijk prijkt en Bruinisse de bijnaam ‘mosseldorp’ draagt. De florerende mosselindustrie wakkerde echter ook nieuwe ambities aan: de visserij en ambachten in Bruinisse kennen een steeds grotere diversiteit.  

Met een ligging aan Nationaal Park Oosterschelde en het grootste zoutwatermeer van Europa, de Grevelingen, is Bruinisse al sinds jaar en dag een uitstekende uitvalsbasis voor vissers. Het getij, de geulen en het ondiepe water zijn uitermate geschikt voor de kweek van mosselen. Dat hadden de inwoners in de 15e eeuw al door en dat is eeuwen later nog steeds de basis voor de succesvolle industrie. 

In het verleden vonden de mosselen niet alleen lokaal gretig aftrek. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw voeren de houten schepen tot aan Londen om aan de vraag van Bruse mosselen te voldoen. Daarnaast werden mosselen gepekeld om naar Duitsland vervoerd te worden per trein en hadden de Bruse vissers zelfs een monopoliepositie in de mosselhandel met Brussel. 

Mosselcultuur anno 2020

Vandaag de dag draait het in Bruinisse nog steeds vooral om de mosselcultuur: er zijn maar liefst 23 mosselkweekbedrijven actief en daarnaast beschikt het dorp ook over mosselgroothandels en winkels voor consumenten. De bloeiende industrie is echter niet alleen aantrekkelijk voor de lokale economie: ook voor recreatie staat Bruinisse steeds meer op de kaart. 

Niels Habraken, voorzitter van het Mosselgilde:

“Voor kwaliteitsmosselen moet je bij de bron, en dus in Bruinisse, zijn.” 

De gunstige geografische ligging zorgt voor een goede bereikbaarheid vanuit de rest van Nederland en maakt van Bruinisse een ideaal startpunt voor een ontdekkingstocht door Zeeland. De mosselvloot van Bru is met eigen ogen te zien in de kleurrijke haven en wie meer over de geschiedenis van het dorp en de industrie wil weten, kan een bezoek brengen aan Brusea: het visserijmuseum van het dorp. De groeiende recreatie biedt daarnaast ook mogelijkheden voor de restaurants in Bruinisse.

Mosselgilde: mosselen eten bij de bron

Bruinisse als mosseldorp op de kaart te zetten, dat is de missie van het in 2016 opgerichte Mosselgilde. Bij dit samenwerkingsverband van een zestal restaurants staat namelijk de mossel – en met name de kwaliteit ervan – centraal.

Dat de authentieke mosselcultuur nieuwe ambities heeft aangewakkerd blijkt uit het steeds diverser wordende aanbod van bedrijven in de visserij of andere aanverwante initiatieven. Het kweken van oesters werd eerder ook al gedaan rond Bruinisse, maar beleeft de afgelopen jaren een opleving waarbij zelfs de nieuwste techniek wordt toegepast: kweken op tafels. Iets wat in het buitenland al veelvuldig gedaan wordt. Ook wordt de vangst en handel van mesheften (scheermessen), Oosterscheldekreeften, harder, zeebaars en paling op steeds grotere schaal gedaan. 

Zoudzieden

De recente opening van het bedrijf Zeeuwsche Zoute in Bruinisse blaast een ander ambacht ook weer nieuw leven in: waar zoutzieden eeuwenlang niet werd gedaan in Zeeland is het nu weer terug van weggeweest. Het zeezout gewonnen uit de Oosterschelde draagt zo bij aan het rijke palet van ambachten in het dorp en vormt een harmonieus geheel met de essentie van Bru, de mossel. Het is de hoogste tijd om de authenticiteit en diversiteit van Bruinisse zelf te gaan beleven. 

Het voelt als een maand vakantie – zo’n lekker actief weekje in Duitsland

Staycation tip: 'Als ze me missen ben ik in Bruinisse' 11
Ahornweg 2016 Foto Herzmann-2000

Na al dat huisarrest en thuiswerken wil je wel weer eens een natuurzuivere dosis buitenlucht inademen, liefst zonder drukte om je heen. Wandelen over een stil heideveld, met een bootje het meer op, fietsen langs een idyllisch kanaal. Als beloning een zonnig terras met uitzicht op de heuvels, goed voor een beetje verkwikkend buitenlandgevoel. Duitsland is aangenaam dichtbij; je hebt er nog de ruimte.

Het ‘Geheim over de grens’ – drie betoverende regio’s, alle drie op hun eigen manier ideaal voor een korte, actieve vakantie zonder de vliegangst van ‘ver weg’. Welke fijne uitvalsbasis kies je en waarom precies?

Uelsen en Lage/Neuenhaus, Grafschaft Bentheim

We gaan flink wandelen! In een landelijke omgeving vol verstopte juweeltjes. Vanuit een idyllisch stadje, prinsheerlijk gelegen tussen de heidevelden. Zomaar een leuk wandelrondje: de 14 km naar Heerlijkheid Lage, aan het lieve Duits-Nederlandse riviertje de Dinkel. Nu een ruïne in het groen, in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog een onneembaar bastion, brutaal door de Hollandse troepen opgeblazen. Alsnog excuses Lage! Verderop aan de stroom een 750 jaar oude watermolen. Op een iets langere wandelroute (25 km) kom je vanzelf langs de Bronzezeithof, een helemaal authentieke boerderij uit de Bronstijd.

Fietsen vanuit Nordhorn, door de trotse locals wel eens voorzichtig vergeleken met ‘waterstad’ Venetië. Twee makkelijke dagetappes uit de befaamde Grafschafter Fietsentour – die in totaal ruim 1200 km op zoek gaat naar de mooiste landschappen en meest bijzondere bezienswaardigheden. Zo zie je een voornaam landgoed, dan weer een oude kapel aan een autoluwe dorpsweg, een glooiend weideveld, voor je het weet begint het volgende stukje woud.

Route nummer 20 is dik 50 km, langs het meer de Vechtesee en het oude kanaal naar Almelo. Route nummer 5 is ietsje korter, goed voor prachtige doorkijkjes aan de oever van de Vechte (die in Nederland Overijsselse Vecht gaat heten), een stukje Molendijk naar het statige buitenhuis van Landgoed Singraven in Denekamp. Nu we er toch zijn: geweldig selfiemoment bij de stuw ‘Schuivenhuisje’, ook wel Dinkelhuisje genaamd. Terug ‘thuis’ in Nordhorn? Vergeet de unieke dierentuin niet!

Wandelen of fietsen vanuit kuuroord Bad Iburg, Osnabrücker Land.

Handig, want je bent er op het kruispunt van twee lussen van de afwisselende wandelroute Ahornweg. Al snel bereik je het wat ruigere geologische natuurpark TERRA.vita. Doe je de hele 100 km in de vorm van een 8, dan beklim je hoge rotsformaties met uitzichttorens en zie je de mooiste delen van het Teutoburger Woud als een lappendeken aan je voeten liggen. Een soort schilderij in goud (koren), geel (koolzaad) en donkergroen (dichte bossen). Zeker doen: de klassieker ‘Malepartus’ van 10 km, met onder andere het avontuurlijk boomkroonpad!

Over klassiekers gesproken: hier loopt ook de met 4 sterren bekroonde fietstocht Grenzgängerroute. Gebaseerd op eeuwenoude smokkelpaden en handelswegen, vol verhalen dus, maar toch vooral heel erg lekker! Want, tactisch verspreid op fietsafstand van elkaar: boerderijwinkels met eerlijke streekproducten zo van het land (fruit, geitenkaas, ham), knusse smulrestaurantjes, een verleidelijk terras met inheemse speciaalbiertjes.

Wil je twee etappes doen van deze agrarisch-culinaire ontdekkingstocht, met tussendoor een goede nachtrust en wat écht Duitse verwennerij in wellness, sauna of beautycentrum? Begin dan in Bad Laer. De naam zegt het al: ook een kuuroord.

Fietsen in en rond Münster

Ga maar na: oergezellige, middelgrote studentenstad met chic oud centrum en veel cultuur, een van de meest fietsvriendelijke steden van Duitsland, met autovrije fietsboulevard! Stralend middelpunt van het parklandschap Münsterland. Twee absolute aanraders: de 34 km die je ook ‘Stukje Stad, Stukje landelijke Historie’ mag noemen. De route ‘Orte grosser Geschichte(n)’ begint bij het stadspaleis Slot Münster, onderweg heerlijke landschappen en twee van de ruim 100 kastelen van Münsterland: Burg Hülshoff met indrukwekkende slotgracht en landgoed Haus Rüschhaus.

Erg leuk voor kinderen én hun ouders: de 25 km lange GPS-Tour ‘Naar buiten, de natuur in’. Je mag ze niet missen: de beroemde dierentuin Allwetterzoo (deels overdekt) en de boeiende paardenwereld van het Westfälisches Pferdemuseum. Shows, leerzame uitleg, beetje rondsnuffelen, ook een beetje een pretpark rond paarden.

De laatste uitvalsbasis is een heel fraaie: het pittoreske vakwerkstadje Tecklenburg, met smalle klinkerstraatjes en gastvrije, traditionele herbergen. Een begrip in wandelverliefd Duitsland: de 7 lussen met de verzamelnaam ‘Teutoschleifen’. Goed voor onvergetelijke panorama’s, weldadige stilte, alle tijd van de wereld.

In de buurt van Tecklenburg vind je de lus ‘Teutoschleife Canyonblick’, met uitzicht op de woeste ‘Grand Canyon’ van Lengerich – heel in de verte de Dom van Osnabrück. Een grandioze 11 km lopen met aardig wat hoogtemeters. Het heuvelachtige Tecklenburger Bergpfad moet het vooral hebben van de ongerepte natuur en de onbedorven, wijdse vergezichten, zoals je die alleen in dit deel van Duitsland hebt.

Kijk voor meer inspiratie op www.geheimoverdegrens.nl

SnowWorld weer open

Staycation tip: 'Als ze me missen ben ik in Bruinisse' 13
Voor de heropening werd het sneeuwdek helemaal vernieuwd. Foto: SnowWorld

SnowWorld is sinds deze maand ook weer open. Vanaf 1 juli kunnen wintersporters ook weer ski- of snowboardlessen volgen. In de tijd van sluiting realiseerde SnowWorld een compleet nieuw sneeuwdek op alle pistes en werden vervroegd onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. SnowWorld zal werken volgens strikte veiligheidsprotocollen en trof uitvoerige maatregelen om haar gasten zo veilig mogelijk te laten genieten van wintersport in eigen land. Om drukte te voorkomen, moeten gasten vooraf een tijdstip reserveren via de website.

SnowWorld hervatte de weken voorafgaand de algehele opening gefaseerd haar activiteiten. Zo konden mensen al terecht in de klimparken in Landgraaf en Zoetermeer of gebruik maken van de terrassen op alle locaties. “Het heropenen van de pistes is voor SnowWorld een belangrijke stap”, aldus Wim Hubrechtsen, CEO van SnowWorld.

Summercamps

Hubrechtsen is positief over het komende jaar; “We hebben nu al veel vraag naar onze summercamps. Veel ouders zullen komende zomer in Nederland blijven, maar gunnen hun kinderen toch een avontuurlijke vakantie. Bovendien geeft recent onderzoek aan dat 75% van de wintersporters komende winter weer naar de Alpen wil gaan. Geen betere plek om zich daar op voor te bereiden dan bij SnowWorld.”

Hubrechtsen vervolgt; “De coronacrisis heeft uiteraard ook op ons, als bedrijf, veel impact. Voor het eerst in de geschiedenis hebben we onze deuren moeten sluiten.” SnowWorld is in totaal 107 dagen gesloten geweest.

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Kijktips: dit zijn de leukste reiskanalen op YouTube (Android Planet)
 • Chaos in Marokko: acht grote steden worden afgesloten van de buitenwereld (Volkskrant)*
 • Weinig Nederlanders, meer Duitsers op Duitse camping en in hotel (RTL)
 • Willens en wetens op vakantie naar een ‘oranje’ land? Dat kan duur uitpakken (Parool)
 • Om toerisme te stoppen moet Amsterdam Airbnb verbieden (Volkskrant)
 • Plots kleurt deel van Spanje rood, ‘maar het is hier absoluut niet onveilig’ (AD.nl)*
 • Oostenrijk waarschuwt voor ongelukken met Alpenkoeien (De Morgen)
 • KLM-piloten vechten salariskorting aan (MT)
 • Live vlogs vanuit de bestemmingen op Travelution.online (Travelution)
 • Familietour met Renzy: GPS speurtocht door strand en duinen (Kids er op uit)
 • This Greek student was stuck in Scotland – so he cycled 3500km home (Lonely Planet)
Amerikanen kunnen natuurlijk wel door de VS reizen en dat doen ze dan ook!

Tevreden?

Leave this field blank
0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.