3 op Reis kiest voor de windrichtingen

3 op Reis presentatrice Jennifer Hofman
3 op Reis s14: Jennifer Hofman – Iles de Chausey Foto: BNNVARA

Gezien gisteren? De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van 3 op Reis? Ditmaal is bij het programma voor Amsterdam gekozen als startpunt en verder zijn de windrichtingen leidend. Vier presentatoren volgen die vanuit hun woonplaats. En verder vandaag:

 • Klaar met Nederland en corona? ‘Thaise regering wil toeristen laten overwinteren’
 • Kun jij je koffer ook zo netjes inpakken? (VIDEO)
 • Transavia wil vanaf Lelystad vliegen

Chris Zegers: ook in eigen land is het mooi

3 op Reis kiest voor de windrichtingen 10
Chris Zegers overnacht op de Sallandse Heuvelrug. Foto: BNNVARA

Chris Zegers, Nienke de la Rive Box, Maurice Lede en Jennifer Hoffman verkennen Europa in nieuw seizoen 3 op Reis

In het nieuwe seizoen van 3 op Reis maken Chris Zegers, Nienke de la Rive Box, Maurice Lede en Jennifer Hoffman vier roadtrips door Europa: naar het noorden, zuiden, oosten en westen vanaf hun woonplaats Amsterdam. Met ieder een eigen windrichting als kompas verkennen ze Europa.

Hoe ziet ‘coronaproof’ reizen eruit? Wat leert deze tijd ons over ons reisgedrag? Kan duurzaam reizen een rol spelen om uit deze crisis te komen? En hoe ver komen de vier presentatoren in de vier windrichtingen? 3 op Reis is vanaf zondag 30 augustus om 19.45 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Elektrische auto

Chris maakt een elektrische roadtrip richting het oosten en komt erachter dat Nederland helemaal niet zo plat is. Op de Sallandse Heuvelrug heb je namelijk kilometers aan spannende mountainbike tracks over heuvels. Hij maakt een stop in de geliefde partystad voor veel Nederlandse jongeren, Berlijn. Maar hoe ziet een citytrip naar deze bestemming eruit in coronatijd? En hij ontdekt een compleet nieuw vakantieparadijs: Lausitzer Seenland. Nog niet zo lang geleden het kloppende hart van de Oost-Duitse kolenindustrie.

Naar Lelystad

Nienke reist naar het noorden met als eerste bestemming Lelystad. Volgens velen de lelijkste stad van Nederland, voor Nienke juist een trigger om het verhaal erachter te leren kennen. De natuur rondom Lelystad is prachtig én uniek: Nienke vaart er naar de Marker Wadden, het nieuwste stukje Nederland. Ze vervolgt haar reis in een 4×4, met een slaapplek op het dak. De hoop is namelijk dat ze het via Giethoorn, Duitsland en Denemarken uiteindelijk gaat redden tot de ruige Faeröer eilanden, waar je wel zo’n sterke bak nodig hebt.

Naar Frankrijk

Jennifer maakt een roadtrip richting het westen. Voor ze de grens probeert over te steken gaat ze eerst nog op huttentocht door de polder. In Kaag en Braassem liggen namelijk, verspreid over een paar polderdorpen, 8 unieke huisjes op het erf van boeren waar je kunt slapen. Wegens verscherpte maatregelen lukt het Jennifer niet om Engeland te bereiken, maar ze kan wel de grens over richting Normandië. Daar ontdekt ze de grootste archipel van Europa: de Iles de Chausey. Bij eb bestaat dit uit 365 eilanden, bij vloed uit 52.

Sahara van Nederland

Maurice pakt de motor naar het zuiden. Hij trapt af met een wereldreis door de Bijlmer. Een wijk die lang kampte met een slecht imago, maar bol staat van de inspirerende initiatieven. Via Rivierenland vervolgt hij zijn reis zuidwaarts richting Brabant, waar hij in Den Bosch zijn motor even inruilt om te kunnen galopperen door de Sahara van Nederland: de Loonse en Drunense Duinen.

Ook Maurice steekt de grens over. Via de Ardennen reist hij verder richting het zuiden langs de Route Nationale RN7. Sinds de jaren 50 was dit dé weg voor vakantiegangers naar de Franse zon. Inmiddels is de RN7 al lang vervangen voor de Route du Soleil. Maar de vele nostalgische plekjes die je nog steeds aan vervlogen tijden doen herinneren, maken de RN7 een mooie Europese variant van de Route 66.

Duitse en Engelse bezoekers vieren (wel) vakantie in Turkije

3 op Reis kiest voor de windrichtingen 12
De afgelegen baaien met witte stranden en turquoise zee zorgen voor zonplezier in Antalya. Foto:PR

Het herstel van het toerisme naar Turkije vanuit Europese landen gaat door, sinds in juni de ‘Veilig Toerisme Certificering’ werd geïntroduceerd voor alle segmenten van de toeristische sector In Turkije. Begin deze maand arriveerden de eerste Duitse vakantiegangers weer op de luchthavens van onder meer Antalya en Bodrum aan de Turkse kust, nadat de Duitse overheid het reisadvies voor de vier kustprovincies van Turkije heeft aangepast en reizen weer mogelijk maakt.

Inmiddels zijn de vliegschema’s van veel luchtvaartmaatschappijen en Duitse touroperators verder opgestart. Eerder al maakte Groot-Brittannië de weg vrij voor vakanties in Turkije, vanaf begin juli vliegen de Britse touroperators al naar de populaire bestemmingen aan de zuidwestkust.

Dagelijks arriveren tientallen vluchten uit onder meer Duitsland en Groot-Brittannië op de belangrijke luchthavens in de vakantieregio’s. Turkije heeft een hoog percentage trouwe bezoekers, veel van de aankomende toeristen zijn blij dat ze in Turkije terecht kunnen. Zo spreekt een Britse reiziger zich positief uit over de aanpak en aandacht voor veiligheid en gezondheid in Turkije in de Sunday Times. ‘Ik voel me hier veiliger dan in Engeland.’

Veilig Toerisme voor onbezorgde vakantie

De Turkse overheid heeft in juni ingrijpende voorbereidingen getroffen om een veilig toerisme mogelijk te maken. ‘Het programma Veilig Toerisme is ontwikkeld met het doel om onze internationale gasten ook in deze periode met de bekende Turkse gastvrijheid te kunnen ontvangen’, zegt Minister van Cultuur en Toerisme van Turkije, Mehmet Nuri Ersoy.

‘Terwijl uit verschillende landen toeristen naar Turkije komen en van een veilige vakantie genieten, worden de faciliteiten continue geïnspecteerd. Onze gasten die hun vakantie in Turkije willen doorbrengen, kunnen onbezorgd genieten en weten zich verzekerd dat aan ieder detail is gedacht en dat alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen.’ Hij benadrukt dat het Veilig Toerisme Certificering Programma voor de hele sector geldt. ‘Van 5-sterren de luxe hotels, tot boutique-hotels, van zeiljachten tot gulets, en van restaurants tot alle vormen van transport.’ 

2000 deelnemers

Ruim 2.000 bedrijven zijn inmiddels officieel gecertificeerd en het aantal groeit exponentieel. Het Veilig Toerisme Programma is in overleg met de betrokken ministeries en de sector ontwikkeld en omvat een groot pakket maatregelen. Zo zijn op alle luchthavens testcentra ingericht, bij aankomende passagiers wordt de temperatuur opgenomen, hotels hebben hun capaciteit aangepast en er zijn in accommodaties faciliteiten en voorzieningen beschikbaar voor passagiers die positief testen op COVID-19. Bij een positief resultaat worden mensen in Turkije behandeld. Ook is er speciaal medisch personeel aangesteld om toeristen te ondersteunen, indien nodig.

De toetsing en certificering wordt uitgevoerd door een aantal internationale certificeringsorganisaties.  Een actueel overzicht van gecertificeerde bedrijven is beschikbaar op de site https://tga.gov.tr/search-hotel-category-en/.

Aanvullende verzekeringspakket

Reizigers kunnen ook gebruik maken van een speciale verzekering voor medische kosten, indien de reguliere reisverzekering de kosten niet dekt. Er zijn drie verschillende pakketten, de kosten bedragen 15 tot 33 euro, zie ook https://tga.gov.tr/insurance/.

Turkije heeft met strenge maatregelen het coronavirus in de afgelopen maanden succesvol aangepakt. In de genoemde kustprovincies waar grootste toeristisch bestemmingen is het aantal nieuwe besmettingen laag.

Meer informatie over het ‘Veilig Toerisme’ programma en de maatregelen van de overheid zijn te vinden op de website https://tga.gov.tr/home.

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Eelko van Kooten: ‘we gaan zo’n beetje elke zes weken op reis’ (Quote)
 • Transavia wil vanaf Lelystad vliegen (MT)
 • Opeens is er paniek als ik op vakantie ga (Franska.nl)
 • Straks overal aan voelen in Museum Martena: ‘De mensen gaan er met zoveel respect mee om, dat is heel bijzonder’ (Leeuwarder Courant)
 • Klaar met Nederland en corona? ‘Thaise regering wil toeristen laten overwinteren’ (FunX)
 • Restauratie muurschildering Keith Haring in Amsterdam begint (Welingelichte Kringen)
 • Hotel California: Autocar’s least-epic drive in a VW Camper (Autocar)
 • Eindelijk is het grootste museum van de VS weer open: ‘New York zal altijd terugveren’ (Volkskrant)
Kun jij je koffer ook zo netjes inpakken?

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.