Tips om je tent koel te houden tijdens het kamperen

Tips om je tent koel te houden tijdens het kamperen 8
Met de tent op vakantie op een camping. Foto: Elkedagvakantie

Kamperen is helemaal hip en trendy op dit moment. Het is gezellig, goedkoop en je bent lekker dicht bij de natuur op deze manier. Toch kunnen er nog wat haken en ogen zitten aan kamperen. Extreme hitte is bijvoorbeeld geen pretje wanneer je in een tent ligt. Gelukkig is daar iets aan te doen! Een speciaal soort luchtbed bijvoorbeeld, kan al veel schelen. Lees snel voor meer tips om je tent zo koel mogelijk te houden:

Zet je tent strategisch op

Het klinkt logisch, maar vaak wordt nog de fout gemaakt om de tent op zetten zonder het besef of de plek wel zo handig is. Een schaduwrijke plek is natuurlijk altijd goed, maar houd er rekening mee dat de zon nog draait gedurende de dag. Zorg ervoor dat je tent op zijn minst in de schaduw staat tijdens de heetste uren van de dag. Daarnaast kan het verkoelend werken wanneer je je tent vlakbij een meer of rivier opzet. 

Kies je luchtbed zorgvuldig uit

Luchtbedden zijn er in veel verschillende soorten en maten. Het is dan ook verstandig om hier stil bij te staan wanneer je er een aanschaft. Het juiste luchtbed kan namelijk helpen bij de ergste hitte in de nacht. Het materiaal van het luchtbed kan bijvoorbeeld al een grote rol spelen bij hitte. Ook kan de dikte van het luchtbed effect hebben. In geval van hitte kun je het beste voor een zo dun mogelijk luchtbed kiezen. De kou van de grond trekt op deze manier namelijk het snelste in het luchtbed, waarna het ook je lichaam zal verkoelen.

Geen barbecue of kampvuur voor je tent

Wanneer het heet is kun je beter niet gaan barbecueën vlakbij je tent. Stiekem komt er namelijk hitte van een barbecue af, die je liever niet in je tent wilt hebben. Barbecueën is dus prima, maar kies dan even voor een plekje iets verderop. Hetzelfde geldt voor het maken van een kampvuurtje bij je tent. Behalve dat dit niet echt veilig is, is het ook niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

Zorg voor een luchtige slaapzak

Net als bij luchtbedden, kun je ook bij slaapzakken kiezen uit verschillende soorten. Het spreekt voor zich dat je niet in een winterslaapzak moet gaan liggen in de zomer. Maar zorg er voor dat je slaapzak in ieder geval koel genoeg is. Een extra dunne en luchtige slaapzak is perfect voor in de zomermaanden. Deze is vaak gevuld met luchtig materiaal en is opgedeeld in meerdere compartimenten waardoor het optimaal ventileert.

Lees ook: kamperen met een kleine auto kan ook!

Investeer in een goede tent

Alles valt of staat met de aanschaf van een goede, degelijke tent. Steek hier dus echt even wat tijd (en geld) in, want je hebt er veel profijt van tijdens het kamperen. Je wilt een tent die ademend en die veel lucht laat doorstromen. Kies daarom voor een zomertent die is gemaakt van een licht materiaal en met meerdere gaasramen en regenkleppen die gemakkelijk omhoog kunnen. Goede opties zijn katoenen tenten omdat zij betere ademen bij hogere temperaturen. Ook bestaan er tenten met verduisterende of aluminium doeken, welke ook goed helpen tegen de hitte.

Zet een ventilator in je tent

Misschien denk je dat je niet genoeg ruimte hebt voor een ventilator, maar dit is eigenlijk een must wanneer je in de zomer gaat kamperen. Ventilatoren hoeven niet heel groot te zijn en zorgen voor de nodige verkoeling tijdens de ergste hitte. Zet hem in je tent of naast je bed waardoor je in ieder geval verzekerd bent van een briesje wanneer je gaat slapen. Ook top voor in je huis! Wanneer mogelijk, zet je naast de ventilator een bak met ijs of koelelementen. Dit zorgt ervoor dat de lucht nog koeler wordt. 

Tot zover deze handige tips om de zomer op de camping door te kunnen komen zonder je tent uit te zweten. Vergeet vooral niet om ook veel te drinken en waterijsjes te eten! 

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.