IJsland helpt je te stoppen met je ‘doom-scrolling’

IJsland heeft prachtige natuur. Die kan je ook nu - op afstand - opvrolijken.
Toeristen bij een scheur in de aardkorst op IJsland. Foto: Elkedagvakantie

Dwangmatig door je tijdlijn scrollen. Om maar wat tijd te doden in het coronajaar. Wie heeft het niet gedaan? IJsland heeft nu een bijzondere nieuwe website gelanceerd om reizigers ervan te overtuigen te stoppen met dit – wat zij noemen – ‘doomscrolling’. Dat is het dwangmatig scrollen door sociale media of nieuwsfeeds die verband houden met slecht nieuws. Die handeling zou je volgens IJsland moeten vervangen door de meer positieve handeling ‘joyscrolling’.

De site die bij deze actie hoort heet Joyscroll en is gelanceerd door het IJslandse toerismebureau nadat het een diepgaande studie had uitgevoerd om te achterhalen hoeveel mensen in 2020 doomscrollden op hun telefoon. Vervolgens besloot het een interactieve website te maken waarmee mensen hun instinctieve gewoonte om negativiteit na te jagen tegengaan door in plaats daarvan door vreugde-inspirerende IJslandse beelden en geluiden te scrollen.

Inspirerende citaten uit IJsland

Gebruikers van de website banen zich een weg door een enorme feed van prachtige natuurtaferelen en inspirerende citaten en luisteren naar vrolijke muzikale uitvoeringen gepresenteerd door IJslandse sterren als Auður, Júníus Meyvant, Gugusar en Ólafur Arnalds.

Er is ook een gedeelte met begeleide ademhaling op de site om gebruikers te helpen kalm te blijven. “We hopen dat onze inhoud een ontsnapping biedt en een glimlach op de wereld tovert”, zegt Sigríður Dögg Guðmundsdóttir, hoofd van Visit Iceland. “Hopelijk kunnen mensen er binnenkort in het echt van genieten. We kijken ernaar uit om die dag te verwelkomen. ” (bron: Lonely Planet)

Je kunt de Joyscroll-website hier bekijken.

Nieuwsoverzicht – in het kort

Weekendradio – Hit100

+2

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.