Dierenorganisaties zetten cartoons in tegen dierenleed op reis

Ga niet met een dier in gevangenschap op foto. Illustratie: Len Munnik

Dierenbeschermingsorganisaties World Animal ProtectionStichting SPOTS en Stichting AAP waarschuwen reizigers deze zomer met extra urgentie voor vermaak met wilde dieren. De organisaties vrezen dat attracties met wilde dieren extra aantrekkelijk worden gemaakt om door de coronacrisis gemiste inkomsten te compenseren. Samen met cartoonisten Ruben L. Oppenheimer, Len Munnik en Emma Ringelding starten ze daarom in deze vakantieperiode een bewustwordingsactie over dierenleed op reis.

Lees ook

De dierenorganisaties noemen de bewustwordingsactie dit jaar extra urgent. ‘Het toerisme was vorig jaar compleet weggevallen. Mensen die hun brood verdienden met het uitbuiten van wilde dieren, zullen dit jaar misgelopen inkomsten willen terugverdienen met de dieren’, vertelt een woordvoerder. ‘Maar laat je niet misleiden; draag niet aan bij het soms onzichtbare leed. Door te betalen voor attracties met wilde dieren, houd je deze industrie juist in stand. Er moet een einde aan komen.’

Actie met cartoons

De dierenorganisaties vragen voor het vijfde jaar op rij aandacht voor vermaak met wilde dieren op reis. Dit jaar gebeurt dat met de samenwerking van de bekende cartoonisten Ruben L. Oppenheimer, Len Munnik en Emma Ringelding. Zij brengen met hun cartoons in beeld wat er mis is met vermaak met wilde dieren. Len Munnik: ’Het is belangrijk dat mensen weten wat hier achter schuilt. Als cartoonist hoop ik door mijn deelname een steentje bij te dragen aan bewustwording hierover.’ Illustrator Emma Ringelding: ‘Van vermaak met aapjes tot een leeuwenselfie of zwemmen met dolfijnen – het is allemaal even triest. Dierenleed als leuke attractie op reis moet stoppen.’

De cartoons zullen online worden verspreid. Daarnaast nodigen de dierenorganisaties creatieve tekenaars uit om zelf een cartoon te maken over vermaak met wilde dieren. Deze worden verzameld op de nieuwe website www.diervriendelijkopreis.nl, waarop ook do’s en dont’s staan om meer reizigers te kunnen informeren.

De dierenorganisaties vinden het bizar dat de bewustwordingsactie nog nodig is. ‘Inmiddels weten we allemaal welk dierenleed er achter schuilt’, vinden ze. ‘Toch worden nog altijd mensen misleid om activiteiten met wilde dieren te ondernemen. Het lijkt leuk, en wat kan er mis mee zijn als de dieren goed worden verzorgd? Maar trap er niet in. Hoe goed het soms ook lijkt; het is foute boel als je als toerist direct contact kunt hebben met een wild dier, of een show kunt bekijken waarbij wilde dieren kunstjes moeten doen.’

Tips voor een diervriendelijke vakantie

Dagelijks lijden meer dan 550.000 wilde dieren onder het toerisme. Leeuwen, apen, olifanten, dolfijnen en andere wilde dieren worden wereldwijd mishandeld voor toerismedoeleinden. Van wandelen met leeuwen tot een foto met een aapje, olifanten wassen en dolfijnenshows. Nog altijd groeit deze vorm van dierenmishandeling; jaarlijks gaat er naar schatting 250 miljard dollar in om.

De organisaties vragen toeristen te letten op de volgende punten:
 • Ga niet op de foto met een wild dier.
 • Knuffel, wandel of zwem niet met wilde dieren.
 • Vermijd plekken waar je olifanten kunt wassen of voeren, of op ze kunt rijden.
 • Bezoek geen shows waarin wilde dieren kunstjes doen.
 • Bezoek alleen echt diervriendelijke opvangcentra, waar geen interactie met wilde dieren mogelijk is.
 • Als je wilde dieren wilt zien, bewonder ze dan van gepaste afstand in het wild, zonder ze te verstoren.

En dan nog dit

Expositie met aanraakbare mode

Ter ere van The Hague Fashionweek organiseert Escher in Het Paleis een tentoonstelling met aanraakbare mode van de Nederlands-Curaçaose ontwerper Michelangelo Winklaar. Geïnspireerd door zijn slechtziende moeder ontwikkelt Winklaar een experimentele expositie waarbij hij blinden en slechtzienden een modecollectie laat ervaren door middel van tast. Waar een modecollectie in een museum normaliter vooral niet aangeraakt mag worden, nodigt Winklaar het publiek uit hun tastzin te gebruiken. Van 14 oktober 2021 t/m 9 januari 2022, Adres : Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag, Openingstijden : : di t/m zo 11.00 – 17.00 uur (reserveren via de website) https://www.escherinhetpaleis.nl

World of Wine opent nieuw museum voor roséwijn

Onder het motto “Het leven is als een eindeloze zomer” is deze zomer het zevende museum in Porto’s nieuwe culturele wijk World of Wine (WOW) geopend. Het “Pink Palace” is sinds 24 juli open voor bezoekers en is op een onconventionele manier gewijd aan het thema roséwijn. In het museum komen bezoekers meer te weten over de geschiedenis en de wetenschap achter de productie van roséwijn, maar ook over de cultuur en de levensstijl die wijn symboliseert. Ga voor meer informatie over World of Wine (WOW) naar www.wow.pt en naar Instagram (@wow.porto) en Facebook (@wowporto).

Martin Schoeller exposeert in Fotomuseum aan het Vrijthof

Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert van 5 september 2021 tot en met 31 januari 2022 een tentoonstelling van de Duitse portretfotograaf Martin Schoeller. Met ‘Survivors: Faces of Life after the Holocaust’ toont het museum 75 close-up portretten van Joodse mannen en vrouwen. De indringende foto’s op zeer groot formaat geven overlevenden van de Holocaust een gezicht. Martin Schoeller geniet internationale bekendheid om zijn iconische, extreme close-up portretten van celebrities en minder bekende mensen. In dezelfde stijl heeft de fotograaf overlevenden van de Holocaust geportretteerd; frontaal en hyperrealistisch. De 75 unieke levensverhalen vormen een mozaïek van persoonlijke herinneringen en belichamen de meest tragische gebeurtenissen in de moderne menselijke geschiedenis. https://fotomuseumaanhetvrijthof.nl

Zo ontwikkelt Natuurkampeerterrein Mariahoeve zich

Landgoed Mariahoeve, sinds 1 mei in nieuwe handen, wordt vanaf 1 augustus geheel zelfstandig – zonder hulp van de vorige eigenaar Hendrik Entjes – gerund. De afgelopen maanden is veel energie gestopt in achterstallig onderhoud en restyling richting meer natuurbeleving, met een vleugje cultuur. Nu, tijdens het hoogseizoen, ligt de nadruk op het verder ontwikkelen van goed gastheerschap. Na de zomer komt de focus weer te liggen op verdere upgrading van de faciliteiten, waaronder de sanitaire ruimtes. Het uitgestrekte natuurkampeerterrein heeft 90 staplaatsen, tipi’s, stargazers, slaapwagens en nog veel meer. Waaronder een prachtig gelegen pingo meer, geliefd bij menig sportvisser. https://www.mariahoeve-papenvoort.nl

Wandelen vanuit een vernieuwd hotel

Saalbach Hinterglemm is een prachtige bergwereld voor wandelaars, mountainbikers en natuurliefhebbers. Er liggen meer dan 400 km bewegwijzerde wandelpaden en 400 mountainbikeroutes. In een van de 40 rustieke berghutten kun je overdag genieten van een welverdiende break. Voor je verblijf kies je het geheel vernieuwde Hotel Hasenauer, de ideale uitvalsbasis voor een heerlijke Alpenvakantie. Viersterrenhotel Hasenauer is onlangs volledige verbouwd en uitgebreid met 21 nieuwe familie-tweepersoonskamers, suites en studio’s. Vanuit de nieuwe Spa-wellness heb je prachtig uitzicht op de bergen. Er is ook een nieuwe fitnesslounge en een heerlijke chill-outruimte voor het hele gezin. Het hotel wordt gerund door de zeer gastvrije familie Steger: open, ongecompliceerde en sportieve mensen die alles in het werk stellen om hun gasten de vakantieregio te laten zien en beleven.

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Hotel-VW-California: legaal overnachten in de natuur (Kampeerzaken)
 • Op vakantie naar Italië: hier moet je aan denken (Rijksoverheid)
 • Campers zijn populairder dan ooit: “Vrijheid in een huisje op wielen” (RTV Oost)
 • Ik ben voor het eerst alleen op reis geweest en snap niet waarom mensen dat zo leuk vinden (Business Insider)
 • Erfgoedstatus: en nu? ‘Als er maar geen bussen vol Chinezen komen’ (DvhN)
 • Veere blokkeert bouw grootste hotel van Zeeland bij Biggekerke (Omroep Zeeland)
 • Camper van Afke en haar gezin gestolen tijdens zwemstop in Italië (Hart van Nederland)
 • Duitsland wil coronatest invoeren voor alle terugkeerders van vakantie (WNL.tv)
 • Niet op vakantie naar het buitenland? Er is genoeg te doen in de regio (DTVnieuws)
 • 35 miljoen Europeanen hebben niet genoeg geld om op vakantie te gaan (Nu.nl)

Video van de week: Titanic eist weer slachtoffers

In een Titanic-museum in Tennessee, Amerika, zijn drie gewonden gevallen nadat een ijsbergmuur instortte. 

Weekendradio op Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.