De Zweedse ‘Tesla der boten’ nu ook te koop in Nederland

Candela C-8 prototype flying outside Lidingö, Stockholm Foto: Pierre Mangez

De revolutionaire, elektrische boten van Candela komen nu naar Nederland, België en Luxemburg, dankzij een exclusieve samenwerking met de toonaangevende wederverkoper van elektrische boten The Greenwave. Probeer ze uit op de ZEBS botenshow in Goes, Zeeland, tussen 27 april en 1 mei.

Lees ook

De in Zweden gemaakte Candela C-8 is volgens de producent een game-changer voor elektrische boten. Door de media de “Tesla van de zeeën” genoemd, vliegt het op computergestuurde draagvleugelboten die het energieverbruik met 80% verminderen in vergelijking met conventionele rompen, waardoor het drie keer verder kan reizen en met een hogere kruissnelheid dan alle andere elektrische boten op de markt, zonder enige kielzog te creëren.

Honderd bestellingen

Met een topsnelheid van 30 knopen en een uithoudingsvermogen van 2 uur bij 22 knopen, biedt het prestaties die voorheen alleen werden gezien in boten met verbrandingsmotoren. Sinds de introductie zeven maanden geleden heeft de volledig koolstofvezel cruiser meer dan 100 bestellingen ontvangen en is hij toonaangevend in de verkoop van elektrische boten in Europa.

In 2022 zweeft hij boven de rivieren, meren en kanalen in Nederland, België en Luxemburg dankzij een exclusieve samenwerking met de toonaangevende Benelux elektrische botenverkoper The Greenwave.

De eerste Candela komt op tijd in Goes aan voor de eerste Benelux boatshow voor elektrische boten, die tussen 27 april en 1 mei 2022 in Goes plaatsvindt. Hier worden de Candela-boten van Greenwave tentoongesteld in de spectaculaire proefritlocatie en kasshowroom van het bedrijf, in het centrum van Zeeland.

Mooiste land

“De samenwerking met The Boatshed is een belangrijke stap voor de snelle expansie van Candela in Europa, zegt Gustav Hasselskog”, CEO van Candela.

”Nederland is een van de beste en mooiste landen om per boot te reizen, dus we geloven dat Candela hier een enorm potentieel heeft. We zijn erg blij om samen te werken met The Boatshed, een bedrijf dat net als Candela een frisse kijk op de bootbusiness biedt”, zegt Hasselskog.

En dan nog dit

Koning opent met ‘levende kaart’ Floriade Expo

De koning opende deze week de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere. De Nederlandse tuinbouw laat op de Expo, samen met nationale en internationale deelnemers, groene oplossingen zien die onze steden leuker, leefbaar en duurzamer maken. 

Samen met Flevolandse kinderen opende de koning officieel de Expo door symbolisch de laatste cress te planten in een levende kaart van het park. De opening vond plaats bij de toren Flores, die met een bijzonder arboretum-gevelkunstwerk een kleurrijk middelpunt is van het Floriade-park. 

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan samen met nationale en internationale  partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het expoterrein ligt op korte reisafstand van Amsterdam en direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere. 

Duurzaam op vakantie gaan

 WeTravelEco is een online reisorganisatie waar je terecht kunt voor meer dan 60 bestemmingen wereldwijd. Voor welke reis je ook kiest, altijd wordt er een duurzaam (lokaal) initiatief ondersteund.

Ook de activiteiten en excursies die inclusief zijn tijdens je reis zijn altijd milieuvriendelijk. En… die zijn zeker niet minder leuk! Wat dacht je van een biologische foodexperience in Denemarken? Of een fietstocht door Kaapstad, een rondrit door Lissabon in een elektrische tuktuk of een kanotocht in Zweden? Alle reizen zijn geëvalueerd en ontworpen op basis van een systematische duurzaamheidsschaal met als doel de footprint van reizigers te minimaliseren en het positieve effect van toerisme op het milieu te optimaliseren.

Ski-kite-tocht over poolgebied

Op 4 mei 2022 start de ‘Winds of Change‘ Expeditie op de Groenlandse ijskap. Doel van deze uitdagende 2000 km lange ski-kite tocht is aandacht vragen voor de onbekende potentie van kite power als energiebron.

Wind heeft de capaciteit om de aarde honderden malen van energie te voorzien maar nu komt nog maar 6% van de electriciteit in de wereld uit wind. Juist nu olie en gas duurder en schaarser worden, de klimaatdoelen naderen, biedt het kansen om de energietransitie te versnellen en meer op wind in te zetten.

Bernice Notenboom, klimaatjournaliste en poolreizigster, gaat met haar team de Groenlandse ijskap van zuid naar noord skiën met behulp van vliegers. Het succes van de expeditie is voor 100% afhankelijk van wind; geen mens kan deze afstand op eigen kracht in korte tijd afleggen. Volg de voortgang op windsofchange2022.nl 

Royal Canal Greenway is Fietsroute van het Jaar 2022

De Royal Canal Greenway in Ierland is uitverkoren tot Fietsroute van het Jaar 2022. Dat maakte de jury bekend tijdens de online ‘Kick-off van het fiets- en wandelseizoen’ op Hicleholidays.com, een site met het aanbod aan actieve vakanties.

De Ierse fietsroute had in de finale van de verkiezing nog concurrentie van drie andere genomineerden: de Badischer Weinradweg (Duitsland), Vlaanderenroute (België) en de LF Waterlinieroute (Nederland).

Fietsen langs het Royal Canal

De Royal Canal Greenway loopt van Maynooth (iets ten westen van Dublin) naar Cloondara en Longford in Ierland. De route langs het Royal Canal is ruim 130 kilometer lang en gaat bijna geheel over fietspaden. De smalle waterweg slingert door een mooi en gevarieerd landschap, met weilanden, bossen, heidevelden en veengebieden. Onderweg kom je negentig oude bruggen en meer dan dertig sluizen tegen. Je ziet een typisch Iers landschap met stenen muurtjes, schapen en ruïnes. En ‘s avonds zitten de bewoners, geheel volgens de Ierse traditie, relaxed aan een pint.

Bewegwijzering in oude stijl

Volgens de jury hebben de routemakers goed nagedacht over wat de recreatieve fietser wil. ‘De bewegwijzering is duidelijk (heel leuk, in oude stijl), overal staan bankjes, het wegdek is fijn (asfalt en gravel) en bordjes wijzen de weg naar horeca’, aldus het juryrapport. Ook viel het de jury op dat het fietspad niet alleen door toeristen wordt gebruikt. ‘Het recreatief fietsen wint aan populariteit in Ierland. Op de Greenway zie je opvallend veel locals, van families tot wielrenners, die elkaar de ruimte geven.’

Support voor de route

Vooral de support van bewoners en ondernemers voor de route is volgens de jury mooi om te zien. ‘In een wat vergeten gebied is aanzienlijk meer bedrijvigheid ontstaan. Op veel plekken bevinden zich nu kroegen en restaurants en paardentrailers zijn omgebouwd tot hippe koffieplekken aan het water. Al het enthousiasme rond de Greenway maakt deze route geweldig om te fietsen.’

Fiets en Wandelbeurs

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee het uitzetten van kwalitatief goede routes wil stimuleren. De fysieke beurs kon in 2022, evenals in 2021, niet plaatsvinden in Gent en Utrecht vanwege de coronapandemie. Als alternatief koos de organisatie voor een online Kick-off van het nieuwe seizoen, met een programma van lezingen, masterclasses en de bekendmaking van de Fietsroute en de Wandelroute van het Jaar 2022.

Voor meer informatie over de winnende route: Waterwaysireland.org.

Fietsend door Ierland. Foto: Jessica de Korte

Hondsrugpad is Wandelroute van het Jaar 2022

Het Hondsrugpad (Nederland) is tijdens de online ‘Kick-off van het nieuwe fiets- en wandelseizoen’ uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2022. Het online event was een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs en vond 9 april plaats op Hicleholidays.com, een site met het aanbod aan actieve vakanties.

De route werd gekozen uit een shortlist met vijf titels die nog in de race waren voor de trofee voor de ‘beste wandelroute van de Benelux’. De overige genomineerden waren het Biesboschpad (Nederland), Dutch Mountain Trail (Nederland), La Lesse et La Lomme par les GR (België) en Ons Kloosterpad (Nederland).

Verbinding tussen geoparken

Het Hondsrugpad (166 km) is het Nederlandse deel van het INTERREG-project Hondsrugpad-Hünenweg (325 km) dat de geoparken De Hondsrug en TERRA.Vita (Duitsland) met elkaar verbindt. Het loopt van Groningen naar Meppen, juist over de Duitse grens en gaat vandaar verder naar Osnabrück. Het traject voert over oude paden, door uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en akkergebieden langs esdorpen en hunebedden, de 5000 jaar oude getuigen van de vroegere bewoners. Het doorkruist ook het indrukwekkende grensoverschrijdende veengebied dat toont hoe Drenthe er in de oertijden uitgezien heeft.

Motivatie jury

Omwille van de perfecte bewegwijzering, de grote afwisseling aan landschappen langs de route, de bondige wegbeschrijving (in de vorm van een soort road-book), het grote aandeel aan onverharde paden en de evenwichtige mix van natuur en cultuur, heeft de jury beslist om het Hondsrugpad als winnaar van dit jaar aan te duiden.

Award Fiets en Wandelbeurs

De verkiezing van de Wandelroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee het uitzetten van kwalitatief goede routes wil stimuleren. In 2022 kon de fysieke beurs in Gent en Utrecht, evenals in 2021, niet doorgaan vanwege de coronapandemie. Als alternatief koos de organisatie voor een online Kick-off met een programma van lezingen, masterclasses en de uitreiking van de awards voor Wandelroute en de Fietsroute van het Jaar.

Voor meer informatie over de winnende route: Dehondsrug.nl.

Wandelend door Drenthe. Foto: Arjen Snijder Photography

Zes natuurdocumentaires in Pathé bioscopen

De wereld staat vrijdag 22 april 2022 stil bij Earth Day. In Nederland besteden Pathé bioscopen op ‘De Dag van de Aarde’ i.s.m. M&N Media Group en WNF speciale aandacht aan de zes prachtige natuurdocumentaires van Nature on Tour. Onder meer Sounds of the South (van Hubert Neufeld met Ruben Hein)en Nederland Onder Water (van Arthur de Bruin)twee verwonderende en inspirerende documentaires over de natuur, wildlife en het klimaat, zijn op 22 april in het hele land in de bioscoop te zien. Bekijk alle Nature on Tour-titels op www.pathe.nl/natureontour

Internationale Vakantiemonitor: van volledig herstel nog geen sprake

Ruim 80 procent van de Nederlanders wil op vakantie dit jaar, dit is een stijging ten opzichte van de 70 procent in dezelfde periode vorig jaar. Ook in de belangrijkste landen voor inkomend toerisme naar Nederland, zoals België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, is er een stijging van het aantal vakantieplannen.

Dit blijkt uit de nieuwe resultaten van de Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Met deze monitor meet NBTC sinds de start van de coronapandemie de impact van corona en, vanaf deze meting, de oorlog in Oekraïne op het reissentiment.

Vakanties in eigen land dalen dit jaar
De resultaten uit de Vakantiemonitor laten zien dat minder Nederlanders de voorkeur geven aan een vakantie in eigen land (29%), in vergelijking met vorig jaar (39%). Dit geldt ook voor Duitsers (resp. 32% vs. 43%) en Britten (resp. 39% vs. 47%). Voor de meeste landen zijn vakanties naar Europese bestemmingen in trek.

Jos Vranken: “De behoefte om op vakantie te gaan naar het buitenland is groot. Vakanties in eigen land worden als gevolg van de toegenomen mogelijkheden om zonder veel belemmeringen naar het buitenland te reizen minder populair.”

NBTC schetste eerder dit jaar de verwachtingen voor het verblijfstoerisme voor het hele jaar vanuit twee scenario’s: stabilisatie versus een daling van zo’n 7%. “Op basis van de nieuwe resultaten van de Vakantiemonitor gaan we er vanuit dat het binnenlands toerisme daalt, doordat Nederlanders meer naar het buitenland op vakantie gaan. Dit betekent dat er bijna 24 miljoen Nederlandse verblijfsgasten een vakantie in eigen land ondernemen. Daarnaast verwachten we dit jaar meer internationale gasten te verwelkomen. Daarvoor lopen de prognoses uiteen tussen de +48% en +90%. Op basis van deze meting van de monitor lijkt dit richting bovenkant van de bandbreedte te bewegen. Onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne en negatieve effecten op prijspeil en koopkracht moeten dan niet verder toenemen. De terugkeer van internationale gasten is welkom en bemoedigend, maar zelfs de bovenkant van de prognose ligt onder het niveau van voor de pandemie. Van volledig herstel is dan ook nog geen sprake.”, licht Jos Vranken toe.

Strandseizoen gaat in Den Haag van start

Het strandseizoen kan van start nu ruim 75 strandtenten weer zijn geopend aan de Haagse kust. Het is een unieke transformatie. Waar de ene week nog een zandvlakte was, staan nu tal van strandrestaurants en -cafés. Van een chic aangekleed restaurant met witte tafelkleden en flessen champagne op tafel, tot relaxte hang-outs waar surfers met het zoute zeewater nog in de haren en een los Hawaiihemd aan een goede (vega)burger serveren. Van plekken waar je niks dan de zee en meeuwen hoort, tot plekken waar een dj tot de kleine uurtjes voor een feeststemming zorgt. Meer informatie over de strandtenten van Den Haag: Strandtenten | DenHaag.com 

Gouda Kaasmarkt is er na twee jaar weer

Al eeuwen wordt er op de Markt in Gouda kaas verhandeld en deze week was de beroemde Gouda Kaasmarkt na twee jaar afwezigheid weer terug. In het kader van de viering van 750 jaar stadsrechten, is de Goudse kaasmarkt uitgebreid met typisch Goudse ambachten.

Van de eerste donderdag in april tot en met de laatste donderdag in september vindt iedere donderdag (behalve op Hemelvaartsdag) van 10.00 tot 12.30 de Gouda Kaasmarkt plaats. De eerste kaasmarkt komende donderdag is extra speciaal omdat deze tot 16 uur duurt. Bovendien zijn die dag de zogenaamde Goudse iconen opgesteld op de Markt: 50 kunstwerken die zijn gebaseerd het bronzen kunstwerk ‘de kaasboerin’ van Ineke van Dijk.  Hierna worden ze verspreid over de stad en vormen een wandelroute.

Bijzonder van de Gouda Kaasmarkt is dat bezoekers tussen de boeren en kaashandelaren mogen lopen en zo van dichtbij getuige zijn hoe de prijs met ouderwetse handjeklap wordt bepaald. De door paarden voortgetrokken kaasbrikken stoppen voor de monumentale Goudse Waag, waarna kaasjongens ze uitladen zodat de kazen op de originele weegschaal in de Goudse Waag worden gewogen. Ook de bekende Goudse kaasmeisjes ontbreken niet.

In het kader van Gouda750 is de kaasmarkt dit jaar uitgebreid met typisch Goudse ambachten zoals plateel schilderen, kaarsen maken en bierbrouwen. Meer informatie op https://welkomingouda.nl/kaas/gouda-kaasmarkt

ABN AMRO: Herstel in vrijetijdssector treedt in, maar verloopt moeizamer dan verwacht

Hoewel de leisuresector na een aantal zware jaren weer groei in het vooruitzicht heeft, is de sector nog niet terug op het niveau van vóór de pandemie. Ook zal een volledig herstel, mede door de oorlog in Oekraïne, later plaatsvinden dan verwacht, blijkt uit de Sectorprognose Leisure 2022-2023 van ABN AMRO.

Wel is er sprake van sterke inhaalgroei. Zo groeien de reisbranche (+100 procent), restaurants (+20 procent), hotels (+25 procent), bioscopen (+80 procent) en musea (+100 procent) dit jaar naar verwachting aanzienlijk ten opzichte van vorig jaar, maar blijven zij nog altijd achter op het niveau van voor corona.

Een optelsom van factoren zet de groeivooruitzichten in vrijwel alle subsectoren onder druk en komt bovenop de naweeën van de pandemie, zoals de flinke belastingschulden waarmee veel ondernemers kampen. Ook drukken de hoge energie- en grondstofprijzen zwaar op de marges en hebben bedrijven ook te maken met de indirecte gevolgen hiervan, zoals gestegen prijzen van voedingsmiddelen. Lang niet alle bedrijven kunnen deze hoge prijzen doorberekenen, terwijl de consumentenbestedingen – door het aflopen van vaste energiecontracten – naar verwachting vanaf eind 2022 ook onder druk komen te staan.  Lees hier het hele onderzoek.

Boek: Betoverende hutten, natuurhuisjes en toevluchtsoorden

De roep van de natuur is luider dan ooit. Veel mensen hebben behoefte aan rust en stilte (zonder in te boeten aan comfort). Natuurhuisjes zijn daardoor erg populair. In het prachtige luxe boek Cabin Fever van gestalten vind je betoverende en afgelegen hutten, natuurhuisjes en toevluchtsoorden. Het nieuwe koffietafelboek voor iedereen die wel wat natuur, rust en stilte kan gebruiken.

Cabin Fever toont een groot aantal afgelegen moderne schuilplaatsen die zijn ontworpen om het meeste uit hun natuurlijke omgeving te halen, ver weg van de drukte. Dit boek geeft je de kans om te ontsnappen, te rusten en op te laden in een simpel bestaan. Al is het maar voor even.

Cabin Fever | Betoverende, afgelegen hutten en andere moderne schuilplaatsen | Auteur: gestalten | ISBN: 9789043923873 | Prijs: €39,99 | Verschijnt op 31 mei 2022

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Uber wordt ‘super-app’ voor reizen: ook vluchten en ov (RTL)
 • Deze ruige Krug Expedition 4×4-camper is een rijdend offroad-appartement (Autovisie)
 • Tom wandelt als eerste man ooit de héle wereld rond (Linda.nl)
 • Op vakantie met je zelf gepimpte caravan: ‘Het is een avontuur’ (de Stentor)
 • Hotels werden ondanks de klappen van de coronacrisis niet massaal in de uitverkoop gezet (Entree Magazine)
 • Zo gaat het nieuwe Efteling Grand Hotel eruitzien (BD.nl)*
 • Verkoop van caravans neemt toe door populariteit van kamperen (NU.nl)
 • Dit zijn de populairste vakantiebestemmingen op TikTok (Metro)
 • Veluwenaar: Liever geen verdere groei van toerisme (Reformatorisch Dagblad)
 • Venetië strijdt tegen verloedering door massatoerisme, verbod op winkels met goedkope prullaria (AD.nl)
 • Kip Shelter nu ook in stoere, zelfvoorziende Outback-versie leverbaar (Kampeerzaken)
 • De NKC lanceert CO2-calculator voor camperaars (Amsterdams Dagblad)
 • Onzekerheid heerst in toerismebranche: ‘Duitsers zijn terughoudend’ (Gelderlander)*

Video van de week: Zo zet Zwitserland acteurs in 😂

Weekendradio van Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.