De 100 populairste bestemmingen in Duitsland dit jaar

Cochem in het Moezeldal is een populaire bestemming uit de Top 100. Foto: Elkedagvakantie

Ongeveer 15.000 internationale bezoekers uit dertig landen van het online-portal van de Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) hebben tussen december 2021 en juni 2022 gestemd op hun toeristische favorieten in het Vakantieland Duitsland. De actuele top 100 is nu online beschikbaar op www.germany.travel/top100.

De winnaar van vorig jaar, Miniatur Wunderland Hamburg, werd het meest genoemd. Europa-Park Rust behield zijn tweede plaats. Rothenburg ob der Tauber staat voor het eerst op nummer drie. Daarna volgen slot Neuschwanstein, Phantasialand Brühl, de hoofdstad Berlijn, het Nationaal Park het Zwarte Woud, het Misdaadmuseum in Rothenburg ob der Tauber, Dresden en het Moezeldal.

Populariteit

Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de DZT: “Al tien jaar lang toont de top 100-ranglijst met toeristische bestemmingen en attracties in het Duitse toerisme een momentopname van internationale bekendheid en populariteit online. De grote belangstelling is ook een stem voor de kracht van het merk Vakantieland ten opzichte van de internationale concurrentie.”

Al sinds 2012 kunnen bezoekers van de website www.germany.travel bij deze actie in een leeg tekstveld de toeristische bestemmingen noemen die volgens hen echt de moeite waard zijn. Op basis hiervan stelt de DZT de top 100-ranglijst op. Naast de complete ranglijst zijn de enquêteresultaten ingedeeld in categorieën: UNESCO-Werelderfgoed, steden, stedelijke highlights, natuurhighlights, attractieparken en dierentuinen, musea, nationale parken, regio’s, burchten en kastelen.

Overzicht van de actuele ranglijst in de TOP 100-categorieën 2022

Categorie ‘UNESCO-Werelderfgoed’:

Plaats 
1UNESCO-Werelderfgoed dom van Keulen
2UNESCO-Werelderfgoed Museumsinsel in Berlijn
3UNESCO-Werelderfgoed dom van Speyer
4UNESCO-Werelderfgoed Baden-Baden
5UNESCO-Werelderfgoed slot Sanssouci, Potsdam

Categorie ‘Steden’:

Plaats 
1Rothenburg ob der Tauber
2Berlijn
3Dresden
4Hamburg
5München

Categorie ‘Stedelijke highlights’:

Plaats 
1Miniatur Wunderland Hamburg
2Dom van Keulen
3Berlijnse Muur
4Elbphilharmonie Hamburg
5Dresdner Zwinger

Categorie ‘Natuur-highlights’:

Plaats 
1Romantische Straße
2Rijn
3Königssee
4Zugspitze
5Bodensee

Categorie ‘Attractieparken en dierentuinen’:

Plaats 
1Europa-Park, Rust
2Phantasialand, Brühl
3LEGOLAND Deutschland Resort, Günzburg
4Heide Park Resort, Soltau
5Erlebnispark Tripsdrill met Wildparadies, Tripsdrill

Categorie ‘Musea’:

Plaats 
1Misdaadmuseum Rothenburg ob der Tauber
2Museumsinsel Berlijn
3Mercedes-Benz Museum, Stuttgart
4Technikmuseum, Sinsheim
5Deutsches Museum, München

Categorie ‘Nationale parken’:

Plaats 
1Nationaal Park Schwarzwald
2Nationaal Park Berchtesgaden
3Nationaal Park Sächsische Schweiz
4Nationaal Park Eifel
5Nationaal Park Harz

Categorie ‘Regio’s’:

Plaats 
1Moezeldal
2Eiland Rügen
3Eiland Mainau
4Beieren
5Eiland Sylt

Categorie ‘Burchten en kastelen’:

Plaats 
1Slot Neuschwanstein, Hohenschwangau
2Burcht Eltz
3Slot Heidelberg
4Burcht Hohenzollern, Bisingen
5Slot Sanssouci, Potsdam

En dan nog dit

Ook in de herfst is het opperbest vakantievieren in Oberösterreich

De deelstaat Oberösterreich (Opper-Oostenrijk) met haar hoofdstad Linz heeft een oppervlakte dat vergelijkbaar is met Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht tezamen: zo’n 11.987 km². Vooral bekend vanwege de populaire Donauradweg fietsroute waarvan het traject dwars door Opper-Oostenrijk loopt.

Maar met 5100 kilometer aan bewegwijzerde fiets- en mountainbikepaden, 7000 km aan wandelroutes, 26 beschermde natuurgebieden, 76 meren, 4 UNESCO Werelderfgoederen en met bergtoppen tot 2995 meter biedt deze regio heel wat meer voor vakantiegangers die willen relaxen of juist actief bezig zijn. Hieronder een bloemlezing van leuke uitstapjes in de herfstmaanden. Nadere info via https://www.oberoesterreich.nl/nl

Eerste gecertificeerde sterrenhemelpark in Attersee-Attergau

Met zoveel lichtvervuiling in Europa wordt het steeds lastiger om een locatie te vinden waar je de Melkweg in al haar pracht kunt bewonderen. Het natuurpark Attersee-Traunsee van zo’n 106 km² ontving in april 2021 als eerste park in Oostenrijk het officiële ‘International Dark Sky Park’ certificaat uit handen van de Amerikaanse ngo International Dark Sky Association (IDA). Het beste tijdstip om sterren te kijken is tussen nieuwe maan en 02.00-03.00 middernacht. Het park is 24 uur per dag toegankelijk en er is een arrangement met 2 overnachtingen, inclusief sterrenkijken met een gids en voor de romantici een picknickmand. Te boeken via VVV Attersee-Attergau.

De mooiste ansichtkaart Instagram spots

Zeker in het bergrijke zuiden van Oberöstterreich – in de vakantieregio Pyhrn-Priel – is er een overweldigend aanbod aan indrukwekkende vergezichten. Hieronder het Schiederweiher meer bij het plaatje Hinterstoder dat een werkelijk magistraal zicht biedt op de bergtoppen Spitzmauer en de Grosse Priel. De plek werd in 2018 in een Oostenrijks tv-programma uitgeroepen tot mooiste plek in Oostenrijk.

Het dorpje Hallstatt en het aangrenzende Hallstätter meer zijn zo mooi en pittoresk, dat er in China een replica van gebouwd is: Het ligt nabij Bad Ischl. Voordeel van de herfst is dat hier de drukke toeristenstromen aanzienlijk minder zijn en vergeet vooral niet het Skywalk uitzichtplatform te bezoeken op 360 meter hoogte.

Niet ver van Hallstatt vind je de plaats Obertraun waar je een gondel kunt nemen naar de ‘5 Fingers’ uitkijkplatform op 2100 meter hoogte. Het wordt zo genoemd omdat de stalen platform 5 uitlopers heeft zodat je de omgeving vanuit verschillende hoeken kunt bekijken. Je moet geen hoogtevrees hebben maar je wordt getrakteerd op een weergaloos mooi uitzicht.

Ook in de Donau regio vindt men vele fraaie bezienswaardigheden en attracties, waaronder natuurlijk de topper onder de rivierenfietsroutes de Donauradweg. Een verplichte fotostop hier is de Schlögener Schlinge, een zeer fraaie lus in de rivier bij het plaatsje Schlögen. Vanaf een platform heb je een schitterende uitzicht op de kronkelende rivier die op dit punt tweemaal van richting verandert.

In deze omgeving vind je ook werelderfgoedlocaties overblijfselen van de grenzen van het Romeinse Rijk – de zogehetenDonau-Limes, zoals de Kleincastell Oberranna, Romeinse baden en het Romeinse fort in Schlögen. Het Lauriacum Museum en de stad Enns zijn ook belangrijke locaties met tal van vondsten uit de Romeinse tijd.

Ook het Gosausee meer met uitzicht op de Dachstein gletsjer en het Almsee meer met zicht op het Toten gebergte doen niet voor elkaar onder wat betreft kippenvel uitzichten.

Per tandradspoor naar een magistraal uitzicht

Ben je in het leuke plaatsje Wolfgangsee, grote kans dat je dan ook een uitstapje met de Schafbergbahn maakt. Dit is een oude spoorlijn – waarvan de bouw in 1892 begon – en de kenmerkende rode tandradtrein neemt je in 35 minuten mee naar de top van de Schafberg op 1783 meter hoogte. Niet alleen een leuke rit voor families met kinderen maar ook geliefd bij wandelaars die een enkele rit naar de top of omlaag nemen en het andere gedeelte wandelen. En het uitzicht boven is wederom magistraal.

Wandelen langs boomtoppen

Een leuke attractie voor het hele gezin is de Boomtop wandeling op de Grünberg nabij het plaatsje Gmunden. Het indrukwekkende bouwwerk is uit hout en staal opgetrokken en kan door iedereen beklommen worden, zelfs ouders met een kinderwagen want het spiraalvormige looppad kronkelt zich zeer geleidelijk omhoog naar het uitzichtpunt op 39 meter hoogte met zicht op het Traunsee mee, Salzkammergut en Dachstein. Leuk voor de kinderen, je kunt er ook met een kabelbaan naar toe en eenmaal op de bovenverdieping van de toren kunnen kinderen met een slide naar beneden zoeven. Overal staan informatieborden met tekst en uitleg over flora en fauna.

Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Foto: PR

Unieke attractie: UNESCO Werelderfgoed prehistorische paalwoningen

Op zo’n 111 locaties in het Alpengebied zijn prehistorische nederzettingen gevonden, gebouwd tussen 5000 en 500 v. Chr. In Opper-Oostenrijk zijn op verschillende locaties in het Atterseemeer en Mondseemeer restanten van deze nederzettingen gevonden die onder water staan. Omdat het beschermde attracties zijn mag je er niet komen maar op 3 plekken zijn er speciaal voor duikers replica’s geplaatst: Nussdorf am Attersee waar 111 palen in de bodem van het meer zijn geplaatst, Steinbach am Attersee waar houten poppen geplaatst zijn die bewoners van de nederzettingen moeten uitbeelden en in Weyregg am Attersee kan men naar een replica van een houten paalwoning duiken.
In Seewalchen, Attersee en Mondsee zijn informatiezuilen te bekijken over deze prehistorische ‘palafittes’ -zoals de paalwoningen ook wel genoemd worden- die met tekst en beeld een interessant beeld geven van deze agrarische samenlevingen. De 111 prehistorische paalwoningen ronde de Alpen staan sinds 2011 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Loop door een indrukwekkende kloof met een doctorstitel

Een waar natuurspektakel, dat is de Dr. Vogelgesangklamm kloof – de op een na langste kloof in Oostenrijk. Hij is vernoemd naar de arts Dr. Moritz Vogelgesang die de eerste stappen ondernam om deze 1,5 km lange kloof begaanbaar te maken voor toeristen. Via loopbruggen en trappen word je langs rotswanden en watervallen geleid. Je kunt terug desgewenst via een asfaltweg of door het bos lopen. Wandelaars kunnen tevens hier kiezen voor de 5 uur durende wandeling langs de Bosruckhütte, Rohrauerhaus en Hofalm. Locatie van de kloof is Spital am Pyhrn, de kloof is tot 31 oktober geopend en gaat 30 april 2023 weer open.

Beleef burlende edelherten met een boswachter in Kalkalpen

De herfst is de bronstijd voor herten en dé plek om die te zien is het Nationaal Park Kalkalpen – dat momenteel zijn 25e verjaardag viert – in Oberösterreich. De  eeuwenoude beukenbossen zijn opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het park leven vele zoogdieren en vogelsoorten, waaronder edelherten. Hun machtige gewei is indrukwekkend maar ook hun lokroep (burlen) is in september luid en ver te horen in het nationale park. Deze weken zijn dan ook de beste tijd om deze prachtige dieren in het wild te zien. In de maand september worden er verschillende bronstrondleidingen door boswachters georganiseerd om dit fenomeen te beleven. Nadere info hier.

Bier en gastronomie fietsarrangement in Mühlviertler Alm-Freistadt

Smulpapen en bierliefhebbers zullen watertanden bij de 4 of 5-daagse fietstocht in de vakantieregio Mühlviertler Alm-Freistadt waar bier en lekkernijen centraal staan. Onderweg bezoek je onder andere brouwerijen als Bucholzer Bräu, Schertberger Bräu, the Beer Buddies en Schlossbrauerei Weinberg.

Traditionele boerenherfstfestival in de regio Fuschlsee

Tradities en gebruiken vieren hoogtij tijdens de ‘Bauernherbst’ – de oogstfeesten: feestelijk versierde koeien komen terug uit het dal, met onder meer speciale kransen, bewoners kleden zich in feestelijke kledij en overal zie je folkloristische dansen. Er worden zelfs jodelen bijeenkomsten georganiseerd waar je jouw zangvaardigheden kunt praktiseren. In de maanden september en oktober vinden er verschillende activiteiten plaats, onder in het plaatsje Faistenau.

Bad Ischl Culturele Hoofdstad 2024

In Oostenrijk zelf is Bad Ischl erg bekend, want sinds jaar en dag komt men hier om te kuren en Franz Josef en Sisi hadden hier hun zomerresidentie dat nu een museum is. Maar naast de vele kuuroorden wordt de stad in 2024 het epicentrum van kunst en cultuur want het is uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad in 2024.

Souvenirs uit Zweden
Souvenirs uit Zweden. Foto: Elkedagvakantie

Win een droomreis naar Zweden, de thuisbasis van die rare Zweedse IKEA productnamen

Hoe is je Zweeds? Bolmen, Järvfjället, Skärhamn, Kallax en Toftan. Al jaren verbaast iedereen zich over die gekke IKEA productnamen. Bijna iedereen heeft moeite om ze goed uit te spreken. Wat de meesten zich niet realiseren is dat de wereldwijde meubelgigant zijn producten vaak vernoemt naar echte plaatsen in Zweden.

Oefen nu je Zweeds door de namen van deze fantastische locaties zo goed mogelijk uit te spreken. Upload je filmpje en maak kans om een reis naar Zweden te winnen.

Wat hield de campagne ook alweer in?

In de ‘Ontdek het Origineel’ campagne werd duidelijk dat er achter al die vreemde, moeilijk uitspreekbare IKEA productnamen, bijzondere plekken in Zweden zaten. Kortom allerlei plekken in Zweden die hartstikke mooi zijn om eens met eigen ogen te zien en daarom weer geassocieerd moeten worden met toeristische plekken en niet alleen met IKEA-producten. Zoals bijvoorbeeld het idyllische Bolmenmeer in Småland, dat zoveel meer is dan alleen maar een beroemde toiletborstel in de schappen van de IKEA. De campagne was in 2021 zo succesvol dat Visit Sweden daarvoor een Gouden en Zilveren Leeuw voor Creatieve Strategie won op het Cannes Lions International Festival in 2022. Daarom organiseren we nu deze winactie.

Hoe kun je deze droomreiswinnen?

Het enige wat je moet doen om je droomreis te winnen is een paar Zweedse woorden van deze mooie toeristische plekken in Zweden – en ook IKEA productnamen – zo correct mogelijk uit te spreken. Dus zo goed als je kunt!

Zo ga je aan de slag:

– Ga naar de campagnewebsite https://visitsweden.nl/win-reis-zweden/

– Bekijk de wedstrijdvideo en zie welke Zweedse woorden je hier moet uitspreken: https://youtu.be/vZlWMQbuONU

-Vraag iemand anders om jou te filmen of film jezelf terwijl je de wedstrijdfilm op YouTube afspeelt. 

– Spreek de IKEA-productnamen en Zweedse woorden die in de afbeelding verschijnen zo goed mogelijk uit en geef spontaan en real time commentaar waarom de getoonde plekken je zo spannend lijken om te bezoeken.

– Upload daarna je video en maak daarmee kans op een trip naar Zweden te winnen. Stuur vervolgens je video, met begeleidende tekst, in via het formulier op de campagnepagina.

– Degene met het leukste filmpje met daarin de beste uitspraak en de beste motivatie wint!

Meer informatie over de wedstrijd:

De wedstrijd loopt van 22/8 – 30/9 2022.

Deelnemer moeten de Nederlandse nationaliteit hebben en in Nederland woonachtig zijn.

De organisatie selecteert daarna vier winnaars. Die mogen samen met een andere persoon naar keuze 1 van de 4 ‘Ontdek het origineel’ reizen maken. Het gaat dan om Lofsdalen in het noorden, Småland in het zuiden, West-Zweden in het westen en Västmanland in het midden van Zweden. Deze reizen vinden plaats in het voorjaar, de zomer en het najaar van 2023.

Ter inspiratie

Op de website van Visit Sweden vind je een overzicht van alle ‘Ontdek het origineel’ gebieden en plaatsen. Hieronder – ter inspiratie – alvast een overzicht van de bestemmingen waar de vier te winnen droomreizen naar toe gaan.  Om je alvast in de stemming te brengen. Op naar het origineel!

De fascinerende leegte van Jämtland en Härjedalen

Ontdek dat Laxviken meer is dan een kastdeur. Breng tijdens deze droomreis je dagen door in het verstilde berglandschap van de Lofsdalen vallei. Geniet van de natuur met mountain biking, wandelen, forelvissen, peddelen in het meer en zwemmen.

 Lees meer over Jämtland en Härjedalen: https://visitsweden.nl/bestemmingen/noord-zweden/jamtland-harjedalen/

Lees meer over Lofsdalen: https://www.lofsdalen.com/en

De mystiek van Västmanland

Dat Norberg meer is dan een IKEA klaptafeltje zal je snel duidelijk worden als je de reis naar Västmanland wint. Deze regio staat bekend om de vele boven- en ondergrondse activiteiten.  Bezoek de mysterieuze Blauwe Grot in Klackberg, de zilvermijn in Sala en het mijnmuseum. Of ga wandelen in de regio en ontdek de prachtige natuur waar ook veel historische vondsten te vinden zijn, waaronder rotstekeningen en oude kastelen.

Lees meer over Västmanland:  https://visitsweden.nl/bestemmingen/midden-zweden/vastmanland/

https://vastmanland.se/en/

Het schilderachtige West-Zweden

Fijn dat Skärhamn een IKEA deurknop is… maar in het echt is het havenplaatsje Skärhamn veel leuker.  De kust van West zweden is een prachtige mix van diverse landschappen, wateractiviteiten, verse zeevruchten en internationale kunst bij Nordiska Akvarellmuseet. Dit is de regio om te genieten van de zee, de haventjes en de kabbelende boten en de kale, hoge rotsen die je overal ziet en die dit landschap zo bijzonder maken.

Lees meer over West-Zweden: https://visitsweden.nl/bestemmingen/zuid-zweden/regio-west-zweden/

https://www.vastsverige.com/nl/

Het liefelijke Småland

Ingatorp is een IKEA uitschuiftafel.  Leuk om te weten maar als je hier bent dan ga je op bezoek in Eksjö, Småland. Hier vind je een van de oudste houten gebouwen van Zweden, daterend uit de 13e eeuw.  Kom je langs het Bolmenmeer maak dan ook nog even een foto van jezelf met het grote bord waarop de bevolking van deze regio het meer terugvordert: geen IKEA toiletborstel maar een prachtig meer.

Lees meer over Småland:  https://visitsweden.nl/bestemmingen/zuid-zweden/smaland/

https://www.visitsmaland.se/en

Nieuwe belevenissen in de Eifel: van uitdagende Klettersteig, het fonkelende firmament tot mindful wandelen

De afwisselende natuur van de Eifel leent zich altijd goed voor een actieve vakantie lekker dichtbij. Deze zomer heeft de populaire vakantiestreek er nog een paar activiteiten van formaat bijgekregen. Klimgeiten vinden nu in de Vulkaaneifel Duitslands meest uitdagende Via Ferrata ten noorden van de Alpen.

Iedereen die graag wandelt en op zoek is naar een goede balans van lichaam en geest kan op weg gaan naar het NaturWanderPark delux. Voor liefhebbers van sterren en planeten zijn er begeleide wandelingen door de duisternis van het Naturpark Nordeifel.

BurgenKlettersteig Manderscheid voor adrenalinejunkies

Met de opening van de nieuwe Via Ferrata aan de rand van de burchtenstad Manderscheid in de Vulkaaneifel, is er nu vlakbij Nederland een uitstekende mogelijkheid om te klimmen. De Klettersteig biedt alles voor een uitdagend klimavontuur: het prachtige landschap met het idyllische riviertje de Lieser, een pittoresk stadje met twee fotogenieke burchten en bovenal steile rotswanden die zich uitstekend lenen voor een spannend klimavontuur. Meestal volg je het verloop van de rotswand, met hier en daar een uitdagend verticaal stuk. Het zweet staat beslist op je voorhoofd na deze relatief lange klimtocht en misschien wandel je met knikkende knieën over de 60 meter lange hangbrug. Aan het einde word je rijkelijk beloond bij het Kaisertempelchen, waar het heerlijke Eifellandschap en de beide burchten aan je voeten liggen. De BurgenKlettersteig is voor ervaren klimmers en kent drie verschillende trajecten met verschillende moeilijkheidsgraden. Voor elk traject geldt dat je fit en tredzeker moet zijn en geen hoogtevrees mag hebben. Een veiligheidsuitrusting bestaande uit helm, klimgordel en klimset is verplicht en kan worden gehuurd bij de lokale VVV.

Deze video geeft een goed beeld van wat je kunt verwachten. 

Voor wandelaars op zoek naar diepgang

Op de grens van de Eifel en Luxemburg ligt het NaturWanderPark delux: een prachtig natuurgebied met 23 premium wandelpaden. Op vijf van deze wandelingen heb je niet alleen een bijzondere natuurbelevenis, maar kun je ook diep in de geschiedenis van de streek duiken. Elke route heeft zijn eigen verhaal en eigen symbool. Onderweg zijn er verschillende plekken van bezinning, waar je even alles om je heen kunt vergeten en lichaam en geest met elkaar in evenwicht brengt. Deze zogenaamde Muße-Pfade verhalen van mensen die hier lang geleden leefden, van bijzondere plekken en historische gebeurtenissen, maar ook van sprookjes en mythes. Op de Stausee-Prümtalroute bijvoorbeeld vertelt een heremiet over heilzame en opwekkende kruiden. Op het Bachpfad word je door natuurgeesten omgeven en worden oude sages tot leven gewekt. De veranderingen van het riviertje de Our door de eeuwen heen worden op de Nat’Our-Route 1 verteld door een beekforel.

De sterrenhemel zonder lichtvervuiling

In het drukbevolkte West-Europa zijn er maar een paar plekken die ´s nachts zó donker zijn, dat je de sterrenhemel in al zijn glorie kunt bekijken, zonder lichtvervuiling. Het Sternenpark Nationalpark Eifel is één van die plekken. De Melkweg kan iedereen nog wel herkennen, maar waar vind je de Grote Beer en je eigen sterrenbeeld? Vanaf deze zomer zijn er ´s avonds of ´s nachts regelmatig rondleidingen met een sterrengids, die hiervoor speciaal is opgeleid. De twee uur durende rondleidingen starten bij een goed bereikbare wandelparkeerplaats net buiten het Nationaal Park. Het observeren van het firmament gebeurt met het blote oog of met een verrekijker. Moe maar voldaan kun je vervolgens in je bedje stappen bij een van gecertificeerde SternenGastgeber, waar je lekker lang mag uitslapen, en laat kunt ontbijten en uitchecken.

Meer informatie: eifel.info/nl

Naturwanderpark Deluxe Neuer-Burg-Weg Mußeplatz Beilsturm Neuerburg- Eifel Tourismus GmbH Foto: Dominik Ketz-2000

Infodagen Amerika en Canada van start

Vanaf zaterdag 3 september 2022 organiseert Tioga Tours weer infodagen in Zwolle. Op deze dagen worden er presentaties gegeven over populaire regio’s in Amerika en Canada. Bezoekers kunnen een camper bekijken en vragen stellen aan ervaren reisadviseurs.

In het Experience Center van Tioga Tours vinden bezoekers een Amerikaanse diner, saloon en campground, waar ze tijdens de infodagen achter het stuur van een echte camper klimmen en ervaren hoe dat is. De reisadviseurs hebben een brede kennis en ervaring en reizen regelmatig naar Amerika en Canada, zodat ze met de bezoekers mee kunnen denken en samen de droomreis samenstellen.

‘Het is ontzettend fijn dat we weer mensen mogen ontvangen. De afgelopen jaren hebben we creatieve online oplossingen bedacht voor de infodagen, maar het liefst brengen we ons enthousiasme over Canada en Amerika in real life over,’ aldus Paul Backer, eigenaar van Tioga Tours. ‘We zien dat prijzen voor volgend jaar snel oplopen, vandaar dat we adviseren vroeg te oriënteren en op tijd te boeken. Dat is voordeliger en dan geniet je lang van de voorpret!’

De infodagen zijn een leuke manier om meer informatie te krijgen over reizen naar en in Amerika en Canada. Bezoekers kunnen genieten van een kopje koffie in de diner en een lekker broodje in de saloon. De toegang is gratis, aanmelden is verplicht. Op zaterdag 3 en 17 september heeft Tioga Tours een primeur voor de bezoekers! Ze draaien dan IMAX-film Into Nature’s Wild waarbij bezoekers op reis gaan langs de mooiste natuurgebieden van Amerika.

Tioga Tours is al meer dan twintig jaar gespecialiseerd in reizen naar Amerika en Canada. Bij hen kunnen bezoekers terecht voor een volledig verzorgde reis, denk hierbij aan camperreizen, autoreizen, treinreizen en cruises. Ook voor autohuur, camperhuur, hotelovernachtingen of een stedentrip helpen zij graag. Een team van enthousiaste reisadviseurs zorgt ervoor dat de reis helemaal op de persoonlijke wensen is afgestemd!
Bezoekers kunnen zich aanmelden via tiogatours.nl/infodagen-beurzen

Kasteel Keukenhof omringd door bloeiende dahlia’s

In de tuin van Kasteel Keukenhof staan 150 soorten dahlia’s in bloei. Tot half oktober 2022 zorgen deze bloemen voor een overweldigende kleurenpracht. Geniet op deze prachtige plek van een wandeling op het landgoed in een historische omgeving.

Ook voor kinderen is er genoeg te doen bij Kasteel Keukenhof. Speur over het landgoed of knuffel met de dieren van de kinderboerderij. Een bezoek aan de Hofboerderij maakt je dag compleet. Met een goede kop koffie, vers gebak of een lunch kom je helemaal tot rust.

Keukenhof Dahlia Dagen 7 – 11 september
Tijdens de Keukenhof Dahlia Dagen is de praalwagen ‘Als een vis in het water’ te bewonderen bij het Kasteel. Deze praalwagen was in april onderdeel van Het Bloemencorso van de Bollenstreek en is opnieuw gestoken met dahlia’s. Ook staan er diverse prachtige ontwerpen met bloemen, gemaakt door studenten van het Clusius College.

Open Monumentendag 10 september
Op zaterdag 10 september worden bij het kasteel activiteiten georganiseerd. Hou de agenda op www.kasteelkeukenhof.nl in de gaten voor het programma.

Dit zijn de 7 voordeligste stedentrip bestemmingen in de herfstvakantie

De zomervakantie is bijna afgelopen dus er kan worden uitgekeken naar het volgende moment om er eventjes tussenuit te gaan. Reiswebsite en stedentrip specialist Holidayguru zocht uit wat de voordeligste stedentrip bestemmingen zijn voor de komende herfstvakantie.

Sightseeing in Londen, shoppen in Milaan of de geschiedenis induiken in Krakow. Net als vóór de COVID pandemie staat de komende vakantie weer in het teken van stedentrips. Een citytrip in deze periode kan een dure grap zijn. Holidayguru zocht uit welke Europese stedentrip bestemmingen het voordeligst zijn voor de komende herfstvakantie.

 1. Krakow – Polen
  Deze knusse Poolse stad met enorm veel historie is de absolute budget topper. Voor slechts € 158 kun je een 3-daagse stedentrip inclusief vluchten en accommodatie samenstellen. Wil je een iets luxer verblijf? Ook dan is Krakow nog steeds een goede keuze. Voor slechts € 70 per nacht boek je al een kamer in een viersterren hotel.
 2. Gdansk – Polen
  We blijven nog even in Polen want de Hanzestad Gdansk is met € 188 voor een stedentrip niet veel duurder dan Krakow. Wil je een verblijf in Polen combineren met een wandeling langs de Oostzee? Dan is Gdansk dé bestemming voor deze herfstvakantie.
 3. Boedapest – Hongarije
  Niet alleen voordelig maar ook een ideale bestemming voor in de herfst, Boedapest! Met de vele natuurlijke badhuizen en de prachtige bezienswaardigheden is dit de perfecte bestemming voor je volgende citytrip. Let je een beetje op je budget? Dan kun je al voor € 200 een stedentrip samenstellen met twee personen.
 4. Londen – Verenigd Koninkrijk
  Een verrassing in de top 7, Londen! De prijzen voor vliegtickets in de herfstvakantie zijn naar Londen erg gunstig. Voor slechts € 34 boek je een retourtje. De kosten voor een overnachting in een hotel is wel wat aan de prijs vergeleken met andere bestemmingen. Stel je de reis samen dan kom je uit op € 258 voor een twee persoons stedentrip. Dat valt mee!
 5. Milaan – Italië
  Bezoek de hoofdstad van de mode, Milaan. Vergeleken met de vorige bestemmingen betaal je voor een citytrip naar deze stad al wel iets meer. Je bent minimaal € 330 kwijt met zijn tweetjes voor een simpel hotel inclusief vluchten vanuit Nederland. Misschien toch maar in Nederland gaan shoppen?
 6. Nice – Frankrijk
  Op naar Zuid-Frankrijk! Combineer je stedentrip met een duik in de zee. Verwacht een tempratuur van rond de 15 – 20 graden en slechts vier regenachtige dagen in de maand oktober. De vluchten naar Nice zijn in de herfstvakantie wel wat duurder, maar de voordelig geprijsde accommodaties maken dat weer goed. Je bent € 360 verder voor een tweepersoons stedentrip naar Nice van drie dagen.
 7. Pisa – Italië
  Wil je tijdens de komende herfstvakantie een klassieker toevoegen aan je fotoalbum? Neem dan een kiekje bij de toren van Pisa. Aan deze foto hangt wel een iets hoger prijskaartje want voor € 366 boek je een accommodatie en vluchten voor een driedaagse stedentrip naar Pisa.

* kosten voor een twee persoons stedentrip zijn op basis van twee nachten inlcusief retourvliegtickets
* in dit onderzoek zijn de beoordelingen van hotels niet meegenomen
* prijzen vliegtickets zijn op 17 augustus 2022 gevonden via Skyscanner
* prijzen hotels zijn op 17 augustus 2022 opgezocht via Google Hotels
* herstvakantie periode is op basis van 15 oktober t/m 17 oktober

Nieuwe mountainbikeroute: Cube Rocks in Zuid-Duitsland

Een walhalla voor waaghalzen op wielen: voor minder doen ze het niet in Albstadt in Baden-Württemberg. Daarom hebben ze drie nieuwe mountainbikeroutes bedacht, verschillend in hellingsgraad, lengte en benodigde tijd.

Met Cube Rocks krijgt Albstadt een route naar de bestaande mountainbikeroutes Rebi Runde, Alb-Gold Wadenbeißer en Gonso Trail. De Cube Rocks-route wordt half september geopend, strekt zich uit over 33 kilometer met in totaal 920 meter hoogteverschil en biedt een panoramisch uitzicht over het Eyachtal.

Corendon sluit partnership met Mitsis Hotels: 17 nieuwe hotels op Griekse eilanden

Vanaf het zomerseizoen 2023 kiest de Corendon-klant uit 17 nieuwe hotels & resorts van de Mitsis-groep. Met dit strategisch partnership spreken twee grote bedrijven uit de reissector hun wederzijds vertrouwen uit en bovendien ook hun vertrouwen in de toekomst van de reissector.

Vier van de Mitsos hotels zijn gelegen op Kreta, vijf op Kos en acht op Rhodos. Stuk voor stuk hotels uit het premium segment die inzetten op luxe, beleving, gastronomie en een hoogwaardige all-inclusive service. Op Kos staat bijvoorbeeld het Blue Domes Resort, het meest luxueuze 5-sterrenresort op het eiland, met elf restaurants, zes bars, een eigen wellnesscentrum en conciergeservice.

Op Rhodos ligt het Alila Resort & Spa, met zijn indrukwekkende architectuur, mooie ligging aan het strand tussen Rhodos stad en de Lindos acropolis, plus een voortreffelijk culinair aanbod met smaken van over de hele wereld. De aankomende weken komen de hotels online in de verkoop.

Het grootste kunstmatige meer van Europa loopt vol

Een beeld van het kunstmatige meer in Spanje. Foto: Into the Sails

Onlangs werd het bassin van het grootste kunstmatige meer van Europa voor het eerst gevuld met kristalhelder water. Het spectaculaire meer is maar liefst 16.000 m² groot en oogt paradijselijk dankzij turquoise lagunes met parelwitte stranden en eilanden met wuivende palmbomen. The Lake is dé eyecatcher van het nieuwe Santa Rosalía Lake and Life Resort aan de Spaanse Costa Cálida dat zijn gasten wil laten genieten van Caraïbische vibes. Geen zorgen, want duurzame filtratiesystemen zorgen volgens de exploitant voor een efficiënt beheer van water en energie.
 
Het paradijselijke meer biedt voor elk wat wils. Je kan bij de Beach Club relax in een strandstoel blijven hangen, of het water op met een kayak of SUP, of een partijtje beachvolley of petanque spelen bij het strand. Verder nodigen de immense tuinen en moderne faciliteiten van Santa Rosalía Lake and Life Resort uit om te sporten en te ontspannen in het groen. Het resort ligt voorts omringd door golfterreinen, op enkele kilometers van de binnenzee Mar Menor en tussen de pittoreske steden Murcia en Cartagena.

Rondom het meer van Santa Rosalía Lake and Life Resort worden luxueuze villa’s en appartementen gebouwd. De eerste villa Almendro is afgewerkt en klaar voor bezichtiging. Hip Estates, reeds 25 jaar een referentie voor Spaans vastgoed, verkocht tal van woningen aan zijn Belgische klanten vanaf de lancering van het revolutionaire project vorig jaar. Leen Vermeulen, bestuurder van Hip Estates, ging onlangs een kijkje nemen naar het gevulde meer en de afgewerkte modelwoning:
 
‘Het meer is absoluut indrukwekkend. Santa Rosalía Lake and Life Resort is in alle opzichten een uniek en baanbrekend concept op het Spaanse vasteland en in het gehele Middellandse Zeegebied. Ook de architectuur en het design van de woningen zijn vooruitstrevend en er worden hoogwaardige materialen gebruikt. Hier komen mensen echt puur om te genieten van het comfort en de natuur. De duurzaamheid van het project waarborgt de waarde op de lange termijn.’

Santa Rosalía Lake and Life Resort ligt op 30 minuten rijden van de nieuwe luchthaven van Murcia (Corvera Airport), op twee uren vliegen van Brussel, Antwerpen, Charleroi en Oostende. 

Wie interesse heeft in een tweede verblijf in het unieke Santa Rosalía Lake and Life Resort aan de Costa Cálida in Spanje kan contact nemen met Hip Estates via [email protected].

Een villa Almendro met 3 slaapkamers en 3 badkamers, privétuin met terras en privézwembad en dakterras met jacuzzi is beschikbaar vanaf €376.000.

Een appartement Mirador met 2 slaapkamers en 2 badkamers, terras, gemeenschappelijke tuin en zwembad is beschikbaar vanaf €231.900.

www.santarosalia.be
www.hipestates.com

In het kort - Nieuwsoverzicht

 • Zo pak je de grote schoonmaakbeurt van je camper of caravan aan (Nu.nl)
 • Eén oldtimer, vier kinderen en zes maanden op reis: familie Dresscher uit Enschede maakt bijzondere trip door Zuid-Europa (Tubantia)*
 • Dit is de vieste plek in het vliegtuig (nóg viezer dan de wc) (Libelle)
 • Hier moet je op letten bij het verkopen van een camper of caravan (Margriet)
 • Weer aan het werk? Zo houd je het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast (Omroep Gelderland)
 • Alleen op vakantie: ‘Ik voelde me verscheurd. Doodeenzaam’ (Kekmama)
 • Rik verkoopt reizen naar landen als Somalië en Syrië: ‘100 procent veilig? Dat kan niet’ (Tubantia)*
 • Caroline (58): ‘Mijn tripjes met de camper zijn altijd te kort’ (Margriet)
 • De politie zet een wel heel bijzondere BMW-caravan stil lang de weg (MSN)
 • ‘Mijn vriend is op vakantie onaanspreekbaar vanwege zijn koffer vol boeken’ (Kekmama)
 • 7 tips tegen verveling in de vakantie (Kidsweek)
 • Op Vakantie: in een van de oudste hotels van Venlo slapen steeds meer toeristen (Omroep Venlo)
 • Vakantiegangers met caravan streng gecontroleerd door politie (Omroep West)
 • Duitse toeristen weten Zwolle weer te vinden dankzij campagne Marketing Oost (RTV Oost)
 • Japan versoepelt coronamaatregelen voor toeristen (HLN)
 • Chris Zegers: 'Hoe minder vast mijn toekomst ligt, hoe rustiger ik me voel' (NPO)
 • Reisblogster Amanda reist met haar vader de wereld over: ‘Nu kan het nog’ (In de buurt)
 • Op vakantie met je hond: tips voor een relaxte reis met je viervoeter (Ze.nl)
 • Fietsparcours groeit op Kampeer & Caravan Jaarbeurs (Nieuwsfiets.nu)

Video van de week: Dit is de duurste caravan van Europa

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.