Bekijk Amsterdam vanaf het water en huur een boot

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Een van de imposante gebouwen die je kunt bekijken als je een boot huurt in Amsterdam
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Foto: Elkedagvakantie

Geld als water, dat is de uitdrukking. Maar ‘geld door water’ geldt meer voor Amsterdam. Wie door de grachten van de wereldstad vaart ziet van alle kanten de historische rijkdom. Allemaal mogelijk geworden door inkomen dat vergaard is door de handel over de wereldzeeën. Zelf kijken? Dat kan door een boot te huren in Amsterdam.

Er zijn meer plaatsen die aanspraak maken op de titel ‘Venetië van het Noorden’. Maar wie de kaart van Amsterdam van boven bekijkt zal meteen zien dat de stad óveral kanalen en grachten heeft. Er is bijna geen hoekje of je kunt het wel over het water bereiken. En dat is geen wonder, want alle goederen die van her en der gehaald werden moesten natuurlijk wel bij de verschillende pakhuizen aan land gebracht kunnen worden.

Italiaanse schoonheid

,,Na 1600 begon Amsterdam de handelsmacht van Venetië in de Middellandse Zee te overvleugelen. Venetiaanse gezanten, op bezoek in de stad, vergeleken nu voor het eerst de ‘schoonheid’ van Amsterdam met die van Venetië. Daarbij doelden ze op de fraaie openbare gebouwen, de mooie grachten en de ruime regelmatig aangelegde nieuwe stadsvergrotingen”, zo schrijft de gemeente Amsterdam zelf op zijn site over de vergelijking met de Italiaanse handelsstad.

Wie zelf die schoonheid wil bekijken kan dat dus het beste via het water doen, omdat het gezicht van de bebouwing altijd naar de grachten gekeerd staat. Bijkomend voordeel is dat je zo je veel sneller en zonder belemmeringen van auto’s en de (vele) fietsers kunt verplaatsen. En een boot huren in Amsterdam kun je eenvoudig doen. Daarmee ben je zelf kapitein voor een dag en kun je zelf je koers bepalen en misschien langer blijven op plaatsen die je leuk vindt.

Boot huren

Het Veronica-schip in Amsterdam. Foto: Elkedagvakantie

Als je met een sloep door de grachten vaart krijg je vanzelf inspiratie voor wat je later op de dag of de rest van het weekend kunt gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld eerst koers zetten naar het Scheepvaartmuseum (foto boven) om dan langs de replica van het VOC Schip Amsterdam te varen. Daar even tegenover ligt het NEMO Science Museum, gebouwd in de vorm van een schip. Daar kun je even verder de bocht om richting de Oudeschans en daarmee duik je dan echt in de stadsgeschiedenis. Of je vaart verder het IJ op, de grote waterweg die de stad doorkruist. Dan kom je bijvoorbeeld langs het Veronica-zendschip, dat van 1959 tot 1974 voor de kust van Nederland lag.

Bruggen

Het leuke van varen is natuurlijk dat je ónder de bruggen door kunt. Ook wel eens aangenaam om mee te maken, als je normaal voetganger, fietser of automobilist bent. En bruggen zijn er genoeg in Amsterdam! Bij een van de laatste tellingen bleken er 1281 in totaal te zijn, waarvan de oudste stamt uit 1648. En daarmee heeft Amsterdam meer grachten dan Venetië en meer bruggen dan Parijs. Enkele bekende bruggen zijn de Magere Brug (omdat die een rol heeft in sommige films) en De Torensluis (de oudste brug die nog in originele staat is). Wie onder De Torensluis heen vaart kan aan de onderkant ramen met tralies zien: het was vroeger ook een gevangenis! Kortom, een dagje varen in Amsterdam zorgt voor hele belevenis.

De oude Schans in Amsterdam. Foto: Elkedagvakantie

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Flagship Amsterdam.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.