Tentoonstelling ‘A Bridge Too Far’ te zien in Arnhem: Van storyboard naar bioscoop

Filmopnamen ” A bridge too far ” in Deventer, gesleep met poppen op de brug. Foto: Nationaal Archief / Mieremet, Rob / Anefo

Lights, Camera, Action! Duitse officieren stappen in stilte in hun voertuigen aan de zuidkant van de Rijn. John Frost wordt gewaarschuwd en snelt naar buiten naar een beschutte plek met zicht op de Rijnbrug. De Duitse voertuigen rijden langzaam de brug op. Iedereen wacht in spanning af. Dan begint het vuurgevecht. Net als toen.

A Bridge Too Far, een klassieke oorlogsfilm uit 1977, was een van de duurste en meest ingewikkelde filmproducties van die tijd. Regisseur Richard Attenborough wilde de film zo realistisch mogelijk maken en ging hiervoor tot het uiterste. Voor een hele generatie werd A Bridge Too Far de film waardoor zij kennismaakten met de geschiedenis van Operatie Market Garden.

Van storyboard naar het witte doek – ontdek nu wat er kwam kijken bij één van de meest indrukwekkende scènes van de film. Kom naar Airborne at the Bridge en bewonder originele props, ontdek hoe het er achter de schermen aan toe ging en bekijk het nooit eerder vertoonde storyboard.

Airborne Museum at Hartenstein

De Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden, heeft grote impact gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum wordt het verhaal verteld van de Slag om Arnhem.

Het Airborne Museum is gevestigd in Villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britten in september 1944. In het museum doorloop je stap voor stap de Slag om Arnhem, luister je naar de aangrijpende verhalen van Britse, Duitse en Poolse militairen en maak je kennis met burgers en hun bijzondere getuigenissen. 

Airborne at the Bridge

Airborne at the Bridge is de museale dependance van het Airborne Museum at Hartenstein in Arnhem. Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. Airborne at the Bridge is gratis te bezoeken.

Airborne Museum at Hartenstein
Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek

Airborne Museum at the Bridge
Rijnkade 150, 6811 HD Arnhem

En dan nog dit

DJ Tiësto naar Israël 

DJ Tiësto treedt op 20 oktober 2022 op bij het LifeTime Festival in Timna Park, Israël. LifeTime Festival is een van de grootste elektronische muziekfestivals in Israël en vindt plaats op locaties door het hele land. Tiësto speelde zo’n twintig jaar geleden voor het eerst in Israël, toen hij nog relatief onbekend was, als pionier van de EDM-feesten in het land.

Timna Park, de locatie van het festival, ligt in het zuiden van Israël wat tevens de Arava woestijn is. Het park beschikt over spectaculaire geologische formaties en is een van de grootste nationale parken in het land. Timna Park staat bekend om haar glamping, fietsen en hike mogelijkheden en heeft een klein meer midden in de woestijn.

Bijzonder landschap

De locatie van het festival zorgt voor een unieke connectie tussen het oneindige landschap van de Arava woestijn en de elektronische muziek en wie kan deze connectie beter inwijden dan DJ Tiësto, die al meer dan twee decennia bekend staat als de grondlegger van de elektronische muziek. Tiësto zal het beste van zijn creaties draaien in een drie uur durende set, waarbij hij oldies zal combineren met nieuwe tracks om een onvergetelijk evenement te creëren.

De deuren gaan open om 22:00 en sluiten om 06:00. Toegang is vanaf 20 jaar en ouder. Festivaltickets, verkrijgbaar op de website, kosten tussen de 310 tot 450 shekels (92 tot 133 euro) en zijn inclusief een retourtje pendeldienst van Eilat Terminal Park (het oude vliegveld van Eilat) naar het festival.

LifeTime Festival trekt altijd veel bezoekers en de verwachting is dat er bij dit evenement veel buitenlandse bezoekers zullen zijn, waaronder ook Nederlanders.

Dit zijn de buitenactiviteiten in de Maand van de Geschiedenis

Het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis begint op 1 oktober 2022. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema ‘Wat een ramp!’. Naast voorstellingen, workshops, lezingen en festivals zijn er ook fietstours en wandelingen.

Den Helder vol rampen

Branden, oorlogen, epidemieën, overstromingen, zeeslagen… De geschiedenis van Den Helder zit vol met rampen. Fiets mee met een gids door het noordelijkste puntje van Noord-Holland en ontdek de verhalen achter de vele rampen die de stad hebben geteisterd.
Den Helder, Stichting Erfgoed Den Helder, Marinemuseum en KopGroep Bibliotheken, 8, 15, 18 en 27 oktoberhttps://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24529/stichting-erfgoed-den-helder 

Amsterdamse School

Eind negentiende eeuw leefden de arbeiders in de Amsterdamse Jordaan in erbarmelijke omstandigheden: grote gezinnen woonden in kleine kamers, armoede heerste en op straat was het onveilig. Wandel mee en hoor hoe de mooie huizen van de Amsterdamse School een oplossing waren voor deze rampzalige situatie. 
Amsterdam, Museum Het Schip, 2, 9, 16, 23, 30 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/museumhetschip  

Luchtwachttorens

Luchtwachttorens waren tijdens de Koude Oorlog strategische punten om Russische vliegtuigen te ontdekken. Ga naar buiten en beklim een van de nog overgebleven torens tijdens het Koude Oorlog-weekend. Of lees vanaf 19 oktober alles over deze geschiedenis in het boek Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog van Sandra van Lochem.  
Diverse locaties, Luchtwachttorens in de Koude Oorlog, 22 en 23 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/luchtwachttorens 

Rampjaar 1672

Beleef het Rampjaar 1672 op de fiets! De tocht brengt je langs het prinselijk hoofdkwartier bij Bodegraven, waar de spannendste gebeurtenissen zich afspeelden. Je komt langs dijken, sluizen, molens en boerderijen, en ontdekt de geschiedenis van de Waterlinie. 
Reeuwijk, Hoofdkwartier 1672 en Stichting Oude Hollandse Waterlinie, 1 t/m 31 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/23939/fietstocht-rond-het-hoofdkwartier-van-de-prins-27-km

De winter van 1572-1573

Het Beleg van Haarlem is een van de meest beruchte gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog. Een gids neemt u mee door de historische binnenstad en vertelt over de winter van 1572-1573. Welke monumenten en gebouwen herinneren nog aan de belegering van de stad? 
Haarlem, Cicerones, 2, 9, 16, 23, 30 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/9566/cicerones 

De Waalse Furie

In 1572 beleefde Dokkum de Waalse Furie: een bezetting door geuzen, boeren en burgers die werd neergeslagen door de Spanjaarden. Ontdek deze bloedige geschiedenis tijdens de speciale ‘furieuze wandeling’ die bezoekers langs plekken uit de Waalse Furie voert.  
Dokkum, Museum Dokkum, 1 t/m 31 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25874/de-furieuze-stadswandeling-door-dokkum

Stadsrampen in Zwolle

Zwolle kent allerlei uiteenlopende rampen: stadsbranden, overstromingen, epidemieën, moordpartijen en zelfs een gestolen baby, die later als wilde deerne rondspookte. Samen met historicus Girbe Buist ontdek je de rampplekken, de dramatische achtergrondverhalen en leer je hoe de Hanzestad vroeger omging met misdaad, ziekte en dood.
Zwolle, Buistbelevingsprojecten, 9 en 16 oktoberhttps://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25502/rampenwandeling-zwolle 

Gratis fiets- en wandelroutes in Limburg

Ontdek met je smartphone de geschiedenis en verhalen achter verschillende plekken in Limburg. Je hebt keuze uit gratis te downloaden fiets- en wandelroutes. Zo volg je bijvoorbeeld de ‘Liberation Route’ langs de weg die onze bevrijders in 1944 en 1945 aflegden.
Limburg, Diverse locaties, 1 t/m 31 oktober. https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24723/ontdek-de-verhalen-en-geschiedenis-van-limburg-met-je-smartphone  

De complete agenda bekijk je op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda Selecteer op Buiten voor het complete aanbod van buitenactiviteiten.

Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #wateenramp

BrAInpower: Rijksmuseum Boerhaave laat zien hoe kunstmatige intelligentie ons leven beïnvloedt

Rijksmuseum Boerhaave heeft vanaf 8 september 2022 de nieuwe tentoonstelling BrAInpower over kunstmatige intelligentie geopend. Van deepfakes, streamingdiensten en dating apps tot gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s en medische toepassingen: we kunnen niet meer om kunstmatige intelligentie heen.

Het verandert onze levens, zoals ooit stoommachines ten tijde van de industriële revolutie dit deden. De tentoonstelling BrAInpower laat zien waar AI met succes kan worden ingezet, hoe we er de vruchten van plukken, maar belicht ook de schaduwkanten.

Maatschappelijke en actuele context

Gastconservator Bas Haring is de gids in deze expositie en leidt de bezoeker langs thema’s over vrije wil, consequent redeneren, zelf leren en: hoe bijzonder zijn wij eigenlijk? De verschillende thema’s geven stof tot nadenken: hoe hebben de computer en AI ons leven verrijkt? En: wat zijn de schaduwzijden ervan?

Er wordt in de tentoonstelling aandacht besteed aan discriminerende data: hoe bevooroordeeld zijn algoritmes? Maar ook aan het gebruik van AI voor de verwerking van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of voor het stellen van een kankerdiagnose. Persoonlijke verhalen laten zien hoe AI overal aanwezig is en welke impact dit heeft op ons leven.

Bijzondere objecten, deepfake en kunst

In de tentoonstelling staan historische, wetenschappelijke en kunstobjecten, waaronder de Next Rembrandt van Wunderman Thomson, de Reprobots van Gusz Eiben, zorgrobot Alice, het project 0,0146 seconds van kunstenares Julia Janssen en een deepfake van Alan Turing. Tot de highlights van BrAInpower behoren originele brieven van Alan Turing, de grondlegger van kunstmatige intelligentie, die Rijksmuseum Boerhaave speciaal voor deze tentoonstelling van King’s College in Cambridge in bruikleen heeft.

Door AI ontworpen vormgeving

Voor de vormgeving van de tentoonstelling en het ontwerp van het campagnebeeld is AI gebruikt. Zo werd de typografie in de tentoonstelling en voor de campagne door AI gegenereerd en vormgegeven. Het activiteitenprogramma bij de tentoonstelling BrAInpower sluit aan op de AI week, die in het kader van Leiden European City of Science georganiseerd wordt en bestaat uit lezingen door wetenschappers en experts, rondleidingen en een AI workshop voor kinderen. Bij de tentoonstelling wordt ook een aflevering voor de podcastserie Grote Vragen gemaakt. De podcast Grote Vragen is te beluisteren via de diverse podcast apps. De tentoonstelling BrAInpower is van 9 september 2022 t/m 5 maart 2023 geopend voor publiek. Kijk voor meer informatie op de website: https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/brainpower/

Kerst begint op 12 november al in Disneyland Parijs

De kerstsparade in Disneyland. Foto: Disneyland Paris

Voor wie ernaar uitkijkt om kerst vroeg te vieren is er goed nieuws: Disneyland Paris viert al vanaf 12 november 2022 Disney Betoverende Kerst! En dit jaar is de kerstmagie nog stralender tjdens de 30e verjaardag voor gasten van alle leeftijden.

Zodra gasten het Disneyland Park binnenkomen worden ze op Town Square verwelkomd door een gigantische kerstboom van 24 meter hoog. Met kerstliedjes, guirlandes en sneeuwvlokjes die in de lucht dwarrelen, is Main Street U.S.A. volledig gehuld in een betoverende sfeer.

Dronesshow

En als het gaat schemeren, komt er nog meer magie tot leven. Dit jaar kunnen gasten na de dronesshow Disney D-Light, die speciaal voor de 30e verjaardag is ontworpen en elke avond de lucht boven Disneyland Paris verlicht, genieten van de terugkeer van Disney Dreams®! of Christmas

Deze show brengt vuurwerk, dansende fonteinen en kerstmuziek samen met projecties van verschillende Disney klassiekers, zoals Frozen en Pixar films zoals Toy Story. Om de avondshow dit jaar nog stralender te maken, is er een vleugje innovatie toegevoegd: de daken van het Kasteel van Doornroosje worden schitterender door een gloednieuwe LED* technologie. Deze maakt effecten mogelijk die geheel synchroon lopen met de show en die nog nooit eerder gezien zijn in een Disney Park.

Kerstparade

Ook Mickey’s Dazzling Christmas Parade maakt zijn terugkeer. Deze parade – die voor het eerst te zien was in 2021 – biedt de gasten twee bijzondere ervaringen. Zo bestaat de parade uit vijf kleurrijke, lichtgevende paradewagens die de wintermagie vieren, zowel overdag als ’s avonds. Doordat elke wagen een eigen herkenbaar thema heeft, worden gasten volledig meegenomen in een magische kerstwereld.

De paradewagens bewegen op de muziek en zijn het podium voor Mickey en zijn vrienden, de Disney Prinsessen en de Kerstman. De parade wordt vergezeld door dansers in glimmende outfits die speciaal zijn gemaakt voor deze parade, om Main Street, U.S.A. te laten stralen. Tijdens deze parade verlichten de Disney Figuren ’s avonds zelfs de kerstboom op Town Square.

De kerstversiering in Disneyland Paris in cijfers

– 10 km aan guirlandes zijn geïnstalleerd in beide Disney Parken
– 11.604 kerstornamenten
– 78 kerstbomen
– Een majestueuze kerstboom van 24 meter hoog (met een gewicht van 24 ton), versierd met meer dan 1000 ornamenten.

– Meer dan 37.000 bloemen geplant in 4 dagen door de Horticulture teams.
– 300 kostuums ontworpen voor Mickey’s Dazzling Christmas Parade.

De kerstmagie is niet alleen in de Disney Parken te vinden, maar ook alle Disney Hotels zijn versierd met kerstdecoratie.

Veel Disney Figuren dragen hun mooiste kerstoutfits om samen met gasten te poseren voor onvergetelijke foto’s. Ho ho ho… Zelfs de Kerstman feest mee tot hij op zijn arreslee vertrekt naar de Noordpool.

In Discoveryland klinken feestelijke melodieën, want Mickey, Minnie, Donald, Katrien en Goofy vieren de magie van kerstliedjes meerdere keren per dag op het podium van Videopolis met de muzikale show Let’s Sing Christmas! Dit jaar heeft Minnie ook een speciale verrassing in petto voor Mickey en alle gasten: ze zingt een coverversie van een van de bekendste kerstliedjes, getiteld ‘All I want for Christmas is… Mickey”.

Een onvergetelijke New Year’s Eve Party

Om Oud & Nieuw op een onvergetelijke manier te vieren, heeft Disneyland Paris een sfeervol feest voorbereid, dat in het hart van het Disneyland Park plaatsvindt op 31 december 2022. Op het programma staat onder andere prachtig vuurwerk, attracties die tot laat in de avond open zijn, Disney Figuren die klaar zijn om te feesten, exclusieve shows en nog veel meer verrassingen die passen bij de 30e verjaardag. De New Year’s Eve Party in Disneyland Paris vindt plaats op 31 december van 20.30 uur tot 2.00 uur ’s nachts.

Gasten kunnen nu hun verblijf voor aankomend kerstseizoen en de New Year’s Eve Party boeken op disneylandparis.com.

Opa- en Omadagen in herfstvakantie in Assen

Meer weten over de Ark van Noach? Dierensporen zoeken en een bijzonder schrift ontcijferen? Kom in de herfstvakantie op 18, 19 of 20 oktober 2022 naar de Opa- en Omadagen in het Drents Museum en het Drents Archief. Ga met je speciale paspoort op expeditie langs de berg de Ararat, een liedjeslokaal en de houten Ark van Noach. Verzamel nieuwe dierenweetjes en maak je eigen stempel om het middeleeuwse button atelier binnen te komen. Tickets voor de Opa- en Omadagen zijn alléén online verkrijgbaar via drentsmuseum.nl/opa-omadagen. De toegangsprijs voor kinderen bedraagt € 2,50 en voor volwassenen € 9,50. 

Armeense schatten

De expeditie start in het Drents Museum. Hier krijg je je eigen paspoort met opdrachten en begin je met een wandeling door de tentoonstelling In de ban van de Ararat. Je komt langs schatten zoals zilveren bekers, kostbare wapens en kleine sieraden met allerlei dieren. Een van de meest bijzondere schatten is een stukje hout van de Ark van Noach. Via de heilige berg de Ararat vervolg je je reis naar het liedjeslokaal met Armeense en Nederlandse muziek van het ICO Partner in Kunst & Cultuur. Vergeet niet telkens je paspoort bij te werken met de informatie die je bij de verschillende ‘stops’ verdient. 

Ark van Noach

Via de Ark van Noach op de Brink gaat de tocht vervolgens verder naar het Drents Archief waar je met letters, symbolen of een geheime code je eigen stempel maakt. Deze geeft toegang tot het button-atelier in de middeleeuwse Kloostergang. Onder leiding van docent beeldende kunst van het ICO maak je een unieke badge met jouw fantasiedier. De expeditie vervolgt zich naar het bijzondere dierenrijk in Drenthe. Stichting Het Drentse Landschap organiseert diverse ontdekopdrachten over bekende én onbekende dieren in Drenthe. Heb jij nu je paspoort compleet en kun je de opdracht maken?

Kom jij ook? 

Het programma vindt plaats op dinsdag 18, woensdag 19 en donderdag 20 oktober om 10.00, 11.30, 13.00 en 14.30 uur en is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, maar oudere broers en zussen mogen natuurlijk ook meedoen. Ook vaders, moeders, ooms, tantes en buren zijn welkom. De toegangsprijs is € 2,50 per kind en volwassenen betalen € 9,50 per persoon voor het gehele programma (inclusief entree Drents Museum). Museumkaarthouders, Vrienden van het Drents Archief/Drents Museum en beschermers van Het Drentse Landschap betalen € 6,50 per persoon. Tickets zijn alléén online verkrijgbaar via www.drentsmuseum.nl/opa-omadagen (let op! vol=vol).

Dit programma is een samenwerkingsverband tussen het Drents Archief, Drents Museum, Het Drentse Landschap en ICO Partner in Kunst & Cultuur.

Porto Santo: wát een combinatie van rust en ongerepte natuur

Op Porto Santo kun je wel heel goed zwemmen. Foto: Reinaldo Granito

Op het Portugese eiland Madeira vind je prachtige bloemen en planten en een indrukwekkende kustlijn met kliffen, rotsen en keien. Het is een fantastische locatie om te hiken en wandelen en de gastronomie is van hoge kwaliteit.

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een geweldige vakantie, behalve één: stranden. Voor heerlijke natuurlijke goudgele zandstranden waar je graag je handdoek op wilt leggen moet je op buureiland Porto Santo zijn. Combineer daarom het bloemeneiland Madeira met het gouden eiland Porto Santo.

Actieve zonvakantie

Porto Santo is zeer geschikt voor een actieve zonvakantie. Ook hier vind je prachtige natuur en geweldige vergezichten, maar het hoogtepunt is voor velen het negen kilometer lange zandstrand. Het is de ideale bestemming om bijvoorbeeld ’s ochtends te hiken, kayakken of te fietsen en ’s middags op het strand te liggen. Veel regen valt er niet en met een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 24 graden is het er bijna het hele jaar goed toeven.

Helend zand

Er heerst een relaxte sfeer op het eiland. Lukt het vandaag niet? Dan komt het morgen wel. Maar eerlijk gezegd heb je op het eiland ook weinig om je zorgen over te maken. Het zand van Porto Santo is heel fijn van structuur en voelt heerlijk aan. Door deze speciale structuur houdt het meer warmte vast en voelt het 10 centimeter onder het oppervlak nog warm aan. De mineralen uit het zand van Porto Santo trekken in je huid, waardoor het zelfs een helende werking heeft bij gewrichtsklachten, spierziekten en huidaandoeningen. Er worden ook therapieën aangeboden, waarbij je wordt ingegraven in het speciale, helende zand.

Pico de Facho

Het hoogste punt van Porto Santo, op 507 meter, is de Pico de Facho. Vanuit het uitzichtpunt kijk je uit op de Machico vallei, de bergtoppen in het midden van het eiland, de Verlaten Eilanden en Ponta de São Lourenco. In het verleden werd er vanaf dit punt enorme vreugdevuren ontstoken om de bevolking te waarschuwen voor naderende vijandige schepen. Nu is het de plek waar je één van de mooiste uitzichten van Porto Santo kunt bewonderen. Hoewel Pico de Facho het hoogste punt is, is het zeker niet het enige uitzichtpunt die de moeite waard is.

Vila Baleira

De meest bekende badplaats van Porto Santo ligt aan de zuidoostkant en heet Vila Baleira. Hier vind je het enige ijssalon van het eiland, Lambecas. Inwoners van Porto Santo halen dan ook geen ijsje, maar een ‘Lambeca’. Ook heeft het eiland één museum, wat tevens in Vila Baleira te bezoeken is. In het Columbus Museum zou Christopher Columbus mogelijk ooit geleefd hebben. Je vindt er vele kaarten en overzichten van zijn reizen.

Meer weten over wat het prachtige eiland Porto Santo te bieden heeft? Ga dan naar https://www.madeiraallyear.com/en/porto-santo/

In het kort – Nieuwsoverzicht

  • Terug naar je werk: zo versla je de vakantieblues (Intermediair)
  • Heimwee naar de vakantie? ‘Hang een hangmat op of zet een tent in de tuin’ (AD.nl)*
  • 11 tips voor het boeken van je eerste wintersport (Skiinformatie)
  • Schiphol wil uitbreiden met nieuwe terminal  (MT Sprout)
  • Wat kost het om een camper te hebben? (Radar AVRO TROS)
  • De vakantie zit erop: zo houd je prestatiedruk buiten de deur (Nu.nl)
  • Mag je werkgever je nu al naar je kerstvakantieplannen vragen? (RTL)
  • Honden meenemen van vakantie, schattig of een slecht idee? (NPO Radio 1)
  • Wat kun je doen als je na je vakantie geen zin meer hebt in je werk? (Volkskrant)*
  • 14 herfstwandelingen in Zwitserland (MySwitzerland)

Video van de week: Is dit de duurste camper van Nederland?

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.