Verheugenis: dementie-vriendelijke rondleidingen in Rijksmuseum Boerhaave

Een rondleiding door het museum. Foto: Museum Boerhave

Ben je op zoek naar een onvergetelijk uitstapje? Speciaal voor mensen met dementie, hun dierbaren en zorgbegeleiders biedt Rijksmuseum Boerhaave vanaf september 2022 dementievriendelijke rondleidingen aan onder de noemer Verheugenis.

Annelore Scholten, hoofd Publiek & Presentatie is blij dat de dementievriendelijke rondleiding een plek in het aanbod van Rijksmuseum Boerhaave krijgt: “Dankzij de bevlogen en getrainde rondleiders en vrijwilligers van het museum kunnen we mensen met dementie en hun naasten een prachtige ervaring bieden. In kleine groepen brengen we tijdens de Verheugenis-rondleidingen de museumobjecten tot leven door samen herinneringen op te halen en verhalen te delen. Op de museumzalen prikkelen we de groep op een laagdrempelige manier met vragen of opdrachten, er is elke keer iets nieuws te zien, te doen en te ontdekken. Je hoeft vooraf geen kennis van de collectie te hebben; onze bezoeker staat tijdens Verheugenis centraal.” Een groep bestaat uit maximaal 10 personen en de rondleiding duurt ongeveer 2 uur.

Zelfvertrouwen

Uit onderzoek van VUmc blijkt dat deze manier van ‘samen kijken’ een positieve invloed heeft op het zelfvertrouwen en de stemming van de persoon met dementie. Ook verbetert het de relatie met de begeleider. Het museum biedt een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. De focus ligt tijdens de rondleiding niet op de ziekte, maar op het beleven van een inspirerende middag.

Een van de begeleiders uit de pilotgroepen kon haar geluk niet op na de rondleiding: “Verheugenis is een prachtig initiatief om ook mensen met dementie een leuk uitje te bieden. Ik vond het opvallend hoeveel ze zich weer konden herinneren toen we na de rondleiding aan de koffie zaten.”
Meer informatie over Verheugenis is te vinden op de website van Rijksmuseum Boerhaave, hier vind je ook impressiefoto’s: https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/verheugenis/

En dan nog dit

Art Alliantie zet in op nieuwe samenwerking tussen veertien musea

In Singer Laren is de aftrap gegeven van de Art Alliantie, een samenwerkingsverband tussen Nederlandse musea en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Het doel van de alliantie is door samenwerking musea te verbinden, te versterken en de zichtbaarheid te vergroten zodat de (buitenlandse) bezoeker aan de hand van kunstplekken heel Nederland ontdekt.

De samenwerking bestaat uit kennisuitwisseling, het afstemmen van activiteiten en ondersteuning bij promotie. NBTC start de alliantie met veertien (in het buitenland) minder bekende musea en is een aanvulling op al bestaande associaties. De collecties lopen uiteen van oude tot hedendaagse kunst, de deelnemende musea bevinden zich in, maar vooral ook buiten de Randstad. Roger Strijland, projectleider van de Art Alliantie namens NBTC: “Het plan voor deze samenwerking bestond al voor aanvang van de coronapandemie. De afgelopen twee jaar is duidelijk geworden dat musea baat hebben bij samenwerking -denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke kalender met openingen van tentoonstellingen- en dat het loont de handen ineen te slaan om de bezoeker weer terug te krijgen in de Nederlandse musea.”

De kerngroep bestaat naast het museum in Laren uit: Groninger Museum, Drents Museum, Kröller-Müller Museum, Van Abbemuseum, Limburgs Museum, Museum De Pont, Rijksmuseum, Kunsthal Rotterdam, Museum Voorlinden, Het Mauritshuis, Museum Prinsenhof Delft, het Kunstmuseum Den Haag en het Eye Filmmuseum.

Kampeerders stemmen voor ACSI Awards 2023

Campingspecialist ACSI gaat ook in 2023 ACSI Awards uitreiken. Kampeerders uit heel Europa kunnen vanaf september 2022 in acht verschillende categorieën stemmen op hun favoriete campings. Medio mei 2023 wordt bekend welke campings deze prijs hebben gewonnen.

In 2022 reikte ACSI voor het eerst ACSI Awards uit om goed presterende campings in het zonnetje te zetten. ‘Om de award extra waarde te geven, lieten we juist kampeerders bepalen welke campings een ACSI Award verdiende’, vertelt ACSI-CEO Ramon van Reine. ‘Er werd 50.000 keer gestemd en zowel campings als kampeerders reageerden ontzettend enthousiast op ons initiatief.’

Vanaf 15 september kan iedereen opnieuw stemmen op zijn of haar favoriete camping van dit seizoen. Wederom zijn er acht verschillende categorieën waarin een camping kan uitblinken en per land wordt er in iedere categorie een winnaar gekozen. ‘Hierdoor ontstaat er een zeer gevarieerd aanbod aan award-winnende campings. Dit zorgt voor veel inspiratie voor toekomstige kampeervakanties’, licht Van Reine toe. ACSI heeft gekozen voor de volgende categorieën:

 1. Leukste camping voor kinderen
 2. Meest hondvriendelijke camping
 3. Mooiste campingzwembad
 4. Camping met de mooiste ligging
 5. Meest sportieve camping
 6. Beste campingrestaurant
 7. Beste camperplaatsen
 8. Camping met het beste sanitair

Ook kampeerders winnen
Behalve campings, vallen ook kampeerders in de prijzen. Onder alle stemmers verloot ACSI meer dan honderd prijzen, waaronder een week verblijf in een SunLodge op Camping Birkelt in Luxemburg.

Stemmen kan tot en met 15 januari 2023 op acsi.eu/awards.

Attractiepark Toverland kondigt vier nieuwe attracties aan

Dragonwatch is een nieuwe attractie voor Toverland. Foto: Toverland

Medio 2023 zal pretpark Toverland vier nieuwe attracties openen in het themagebied Avalon, waar gasten zich wanen in de mythische wereld van tovenaar Merlijn. Hiermee wordt het attractieaanbod nog aantrekkelijker voor een bredere doelgroep en kunnen gasten zich langer vermaken in het gebied. Naast twee grote en twee kleine attracties worden er een waterspeeltuin, dreumesspeelplaats én diverse nieuwe belevingselementen toegevoegd. Met deze uitbreiding is een investering van tien miljoen euro gemoeid.

In 2018 opende het themagebied Avalon met de spectaculaire wing coaster Fēnix, boottocht Merlin’s Quest en bedieningsrestaurant The Flaming Feather. Medio 2023 zal Toverland vier nieuwe attracties toevoegen aan Avalon, waarbij gasten het gebied en haar inwoners nog verder zullen ontdekken. Hierdoor is er nog meer te doen voor de hele familie. De eerste werkzaamheden van deze complete metamorfose zijn inmiddels begonnen.

Pixarus

De eerste attractie is Pixarus. In deze Flight School of Magic krijgen de leerlingen van Merlijn vliegles. Gasten kunnen hierin zelf bepalen hoe hun vlucht eruit zal zien door het besturen van hun eigen voertuig én hoe vaak ze hierbij over de kop gaan. Pixarus heeft een uniek element, want deze attractie wordt geplaatst in de schuin gezette bocht (de zogeheten ‘helix’) van achtbaan Fēnix. Hierdoor zullen beide attracties rakelings langs elkaar vliegen.

Dragonwatch

Voor wie Pixarus iets te spannend is en liever naast elkaar de lucht in gaat, kan zich begeven naar de familievriendelijke valtoren Dragonwatch. Dit is de ideale plek om, vanaf een hoogte van 17 meter, de draken van Avalon te spotten en te genieten van het uitzicht over het attractiepark.

Garden Tour

Veilig op de grond worden de jongste gasten door Merlijn uitgenodigd om een kijkje te nemen in zijn magische kruidentuin. In deze Garden Tour van ruim 130 meter door bijzondere flora en fauna ontmoeten gasten de magische wezens van Avalon. Kinderen kunnen deze verrassende tour zowel zelfstandig als met hun ouders ervaren.

Jumping Juna

Aan de voet van Dragonwatch kunnen kinderen plaatsnemen in de carrousel Jumping Juna. Hier organiseren de speelse eenhoorn Juna en het ondeugende draakje Sparky een verkleedfeestje. Deze twee nieuwe karakters laten zich vanaf 2023 voor het eerst in Toverland zien.

Belevingselementen

Naast de opening van nieuwe attracties staat er nog meer te gebeuren in Avalon. Het gebied zal verder verrijkt worden met een waterspeeltuin en een dreumesspeelplaats, pal naast het terras van The Flaming Feather. Gasten zullen verder meer nieuwe belevingselementen aantreffen zoals kijktaferelen en upgrades van bestaande attracties. Hierover zal op een later moment meer bekend worden gemaakt.

“We zijn heel trots op alles wat er staat te gebeuren in Avalon”, vertelt algemeen directeur Jean Gelissen jr. “Ons vertrouwen in de kracht van de wereld van Merlijn maakt dat we graag een nog bredere doelgroep hiermee in aanraking brengen. Met onze kennis, kunde, ervaring én eigenwijsheid weten we dit thema op een dusdanige manier vorm te geven die uniek is en past bij onze identiteit.”

La montagne française: bergen plezier!

Menig wintersporter krijgt een glimlach op het gezicht bij het denken aan de koudere dagen die er weer aan zullen komen. Want (winterse) kou betekent sneeuw en dus: de bergen in! Zoals altijd valt er een hoop pret te beleven in de verschillende berggebieden van Frankrijk. Een greep uit de mogelijkheden en laatste ontwikkelingen vind je hier onder. 

Is het alweer een tijd geleden dat je op ski’s hebt gestaan? Dan kun je in Les Arcs 2000 je benen er weer rustig aan laten wennen op een van hun drie nieuwe beginnerszones. Goed om te weten: in Val d’Isère en Tignes kunnen kinderen onder de 8 jaar vanaf deze winter gratis skiën! En in Belle Plagne verzorgt de Franse skischool ESF skilessen in gebarentaal voor dove en slechthorende wintersportliefhebbers. Verder zullen Courchevel en Méribel in februari 2023 helemaal in het teken staan van het WK alpineskiën waaraan wel 600 atleten meedoen afkomstig uit 75 landen. Dat belooft veel spanning en sensatie! 

Naast de klassieke wintersportactiviteiten ontwikkelen de Franse bergen ook steeds weer iets nieuws. Neem Sk’e-bike, een combinatie van e-biken en toerskiën met AvélO in Peisey-Vallandry. Of ontdek de natuur in Val d’Arly op een Moonbike, een lichte elektrische ‘fiets’ die in de Franse Alpen is ontwikkeld speciaal voor sneeuwavonturen. In La Plagne kun je bobsleeën met wel 90 km/uur: kippenvel gegarandeerd! Als je het wat rustiger aan wilt doen, dan is een themawandeling op sneeuwschoenen in Vaujany een goed plan. Onderweg kom je via een app meer te weten over lokale verhalen en geschiedenis. Leuk en leerzaam! En kan het jou niet koud genoeg? Dan is ijsduiken in het Lac du Lou bij Les Menuires een echte aanrader of een bezoek aan de nieuwe ijsgrot op 3.400 meter hoogte in Les 2 Alpes waar je je kunt verwonderen aan ijssculpturen.

Nieuwe accommodaties

Er komen niet alleen steeds weer nieuwe accommodaties bij (zoals L’Orée du Bois in La Rosière met privéjaccuzi buiten), maar er vinden ook renovaties plaats van reeds bestaande accommodaties zodat deze met de tijd meegaan en voldoen aan alle eisen van de toerist anno nu. Denk hierbij aan het viersterrenhotel La Cachette in Les Arcs of het chalet-hotel L’Eau vive in Saint-Nicolas-La-Chapelle (Val d’Arly).

Ook aan soloreizigers wordt gedacht. Zo biedt de Hotel Club MMV Les Brévières in Tignes interessante deals voor een verblijf van 7 nachten, en de hotels Arpin en La Tarine in Peisey-Vallandry vragen geen extra toeslagen voor eenpersoonskamers. Het sfeervolle Wanderful Chalet in Les Arcs draait echt om ‘co-living’ en ontvangt veel soloreizigers. Hun kamers liggen dicht bij de gedeelde ruimtes, zoals de keuken, de zitkamer en de yogakamer, dus contacten worden makkelijk gelegd.

Groene winter

Om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, zetten alle skigebieden in Frankrijk zich al jarenlang in voor duurzaam toerisme, bijvoorbeeld door elektrische shuttlebussen, het label ‘Flocon Vert’ (groene sneeuwvlok) en zuinig energieverbruik. Ook hebben de Franse wintersportgebieden zich verbonden aan 16 ecodoelstellingen onderverdeeld in vijf categorieën, namelijk Klimaat & Energie, Water & Landbouw, Biodiversiteit, Landschap en Afval. Zo willen de Franse bergen klimaatneutraal zijn tegen 2037, wordt er gewerkt aan de opslag en het zuinige verbruik van water en wil men meer bewustzijn creëren bij de toeristen als het gaat om afval. Want ook jij kan je steentje bijdragen aan ‘groene’ bergen! Bekijk de flyer in de bijlage voor meer informatie over de doelstellingen of ga naar de website van de Domaines Skiables de France.

Beleef een feestdag met historische Belgische trams 

Een deel van de trams die te bezichtigen zijn.

In het Belgische Thuin worden zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2022 door ASVi bijzondere festiviteiten ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan gehouden. Voor deze gelegenheid organiseert het trammuseum een speciaal evenement door museumvoertuigen uit het buitenland uit te nodigen. De elektrische trams zullen rijden op de enige bewaard gebleven elektrische buurttramlijn in België.

De Association pour la Sauvegarde du Vicinal werd in 1972 opgericht met als doel de herinnering aan de ter ziele gegane Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen (NMVB) actief in stand te houden. De Maatschappij, opgericht in 1885, had als missie de dorpen te ontsluiten door ze te verbinden met de rest van het land. Een echte tramlijn voor het platteland (ook wel in volksmond de boerentram genoemd), met als bijzonderheid dat het netwerk en de voertuigen in het land verenigd waren, én met verbindingen met buitenlandse netwerken.

De (toen) jonge oprichters van de vereniging, die het verval van het netwerk zagen, begonnen voertuigen te redden en in werkende staat te herstellen, soms zelfs herrezen uit de staat van wrakhout! In de loop der jaren heeft de vereniging een collectie van meer dan 50 spoorwegvoertuigen bewaard, die reden van 1885 tot eind jaren tachtig.

Topstukken

Tot de topstukken van het museum behoren :
– de HL 303 stoomlocomotief uit 1888, de oudste rijvaardige stoomlocomotief van België.
– de A.9073 uit 1901, een van de eerste volledig in België gebouwde elektrische trams. Het is ook de oudste nog rijdende elektrische tram van het land.
– een Belgische tram met een typisch Amerikaans design uit de jaren 1940, gerepatrieerd uit Belgrado in Servië!

Nog steeds met het doel deze voertuigen rijvaardig te presenteren, bewaart de vereniging een oude elektrische tramlijn tussen Lobbes en Thuin. Deze lijn is de laatste getuige van een netwerk van 1500 km elektrische buurttramlijnen op een totaal van meer dan 5000 km in het hele land. Om de collectie te huisvesten zijn in Thuin twee gebouwen gebouwd, waarvan het grootste het Buurtspoorwegmuseum.

Het adres waar het zich allemaal afspeelt: Rue du Fosteau 2A · 6530 Thuin | Tél. 071 37 00 05 | www.asvi.be

Meerijden

Volgende gastvoertuigen zullen met reizigers op onze lijnen rijden, afgewisseld met de voertuigen van het museum:
– Tram nr. 34 van de Tramwegen van de Stad Luxemburg. Deze sluit het netwerk in 1964. Deze elektrische motorwagen wordt bewaard door het Vervoersmuseum van de stad Luxemburg.

– Een elektrische goederentram uit 1915 van de Belgische kust, bewaard door de TTO- Noordzee en in Vlaanderen geklasseerd als onderdeel van een historische site.
– Een stoomlocomotief uit 1906 die rijdt op de Chemin de Fer de la Baie de Somme aan de Picardische kust in de Hauts de France. Deze locomotief is geklasseerd als historisch monument in Frankrijk.

In het trammuseum kunt u een modelspoorbaantentoonstelling bekijken, met een miniatuurtram rijden, de stands van andere zusterverenigingen bezoeken en genieten van de bar en de kleine catering.

Oude bussen zullen rijden tussen een parkeerplaats aan de drève des Alliés in Thuin, het station van Lobbes en het museum, in samenwerking met zusterverenigingen.

Hoe kunt u ons bereiken (zaterdag en zondag)? (Let op: het museum zal niet toegankelijk zijn met de auto!) Parkeer uw auto langs de “Drève des Alliés – 6530 Thuin” en kom naar het museum met oude bussen die een pendeldienst verzorgen.

Met de trein :
– Stap uit bij het station van Thuin, steek de Samber over en neem de tram of bus, place de la Ville Basse.
– Stap uit bij station Lobbes en neem de pendelbus naar het museum;
Voor personen met beperkte mobiliteit: er zijn plaatsen beschikbaar in de rue du Fosteau, naast ons museum.

Vicinal asbl (ASVi)

Waar is het museum gevestigd?
Thuin (rue du Fosteau 2a). Slechts 30 minuten van Maubeuge, 20 minuten van Charleroi.

Wat zijn de openingstijden? Van 10 tot 18 uur

Eerste Indian Food Festival op Landgoed Mariahoeve 

Van 30 september t/m 2 oktober 2022 is Landgoed Mariahoeve in Papenvoort the place to be voor liefhebbers van de Indiase keuken.

Op vrijdag 30 september is er een Luxury Indian Buffet met meer dan twintig verschillende gerechten uit verschillende delen van India, aan het meer met een vreugdevuur. Op zaterdag en zondag (1 en 2 oktober) staan er in het sprookjesachtige bos vele eetstalletjes met zo’n 100 verschillende gerechten die het beste uit de Indiase keuken laten proeven.

Zoals Bala Krishna Boppudi, één van de eigenaren van Landgoed Mariahoeve en geboren in India, zegt: “Ik wil dat iedereen kan genieten van de rijkdom van de Indiase cultuur, die je door het eten zo goed kunt ervaren. Want of je nu vrienden bent, geliefden, buren of familie, in iedere relatie staat eten centraal, zo toon je elkaar liefde en genegenheid.

Natuurlijk staan er ook veel optredens op het programma, zoals traditionele dans, Bollywood dans en muziek. De Khan Brothers brengen bijvoorbeeld volksliederen en Qawwali (sufi-liederen) en dj Vasantha zorgt voor een ‘Chennai Vibe’. Op zaterdag is er een openluchtbioscoop in Wifiwoods met drie iconische Bollywood-films: LagaanMother India en DDLJ. Maar er is meer om van te genieten. Bijvoorbeeld een kinderprogramma waar de kleintjes zich vermaken en leren over yoga, handpan spelen en meer. Ook kunnen bezoekers op het meer een boottocht maken.

Kom gerust langs wanneer je maar wilt. Voor het Indian Luxury Buffet op vrijdag is reserveren noodzakelijk (kosten 35 euro p.p., 20 euro voor kids, all you can eat, excl. drankjes). Reserveren kan via [email protected].

Volg de Facebook-event pagina voor updates en het programma. Kondig graag alvast je bezoek aan via de eventpagina: https://fb.me/e/2hJAg5ZvF en volg het Instagram-kanaal.

De vier meest spectaculaire mozaïekmusea van Turkije

Ook in Turkije zijn prachtige mozaïeken te zien. Foto: Elkedagvakantie

In Türkiye is de grootste collecties mozaïekkunst ter wereld te vinden. De meeste van deze meesterwerken stammen uit de Romeinse tijd en worden momenteel tentoongesteld in privémusea. Dit zijn de belangrijkste en meest spectaculaire mozaïekmusea van Turkije:

Zeugma Mozaïekmuseum, Gaziantep

Zeugma was een prominente plaats tijdens de heerschappij van het Romeinse rijk. De rivierhandel floreerde en de vele rijken konden zich prachtige muurschilderingen en mozaïeken in hun villa’s veroorloven. De adembenemende mozaïeken die in de oude stad Zeugma zijn gevonden, worden nu tentoongesteld in het Zeugma Museum in Gaziantep. Het museum is daarmee een van de belangrijkste mozaïekmusea ter wereld en heeft een buitengewone mozaïekcollectie als het gaat om onderwerp- en kleurdiversiteit, evenals kwaliteit – met name het aantal tesserae (mozaïekstenen) per vierkante meter. Beroemd is Çingene Kız Mozaiği, het verfijnde mozaïek van het gelaat van een zigeunermeisje. Daarnaast bevat de uitgebreide collectie van het museum een ​​bronzen beeld van Mars, de god van de oorlog.

Hatay Archeologisch Museum, Hatay

Met 3.250 vierkante meter mozaïek tentoongesteld, herbergt het Hatay Archeologisch Museum ’s werelds meest uitgebreide mozaïekcollectie. Het Hatay Archeologisch Museum wordt beschouwd als een van ’s werelds belangrijkste mozaïekcentra vanwege de omvang, kwaliteit en gedetailleerde verwerking van de mozaïekcollectie en de unieke stenen die in de mozaïeken worden gebruikt. Het grootste deel van de collectie is tussen 1932 en 1939 opgegraven door onderzoekers van de Princeton University(VS). Onder de tentoongestelde mozaïeken bevinden zich meesterwerken met aansprekende namen zoals ‘De geboorte van Venus’ en de ‘vier seizoenen’. Daarnaast zijn er in het museum ook prachtige beelden en en sarcofagen tentoongesteld.  

Haleplibahçe Mozaïekmuseum, Şanlıurfa

De provincie Şanlıurfa, wereldwijd bekend om tal van archeologische vondsten is ook de vindplaats van belangrijke mozaïeken. Het Haleplibahçe-mozaïekmuseum, grenzend aan het Şanlıurfa-museum, het grootste museum van Türkiye, toont mozaïeken die zijn opgegraven in Haleplibahçe. Onder de werken van het museum bevinden zich de mozaïeken ‘Orpheus’ en het ‘Leven van Achilles’. Het Orpheus-mozaïek is uniek omdat de naam van de kunstenaar, Bar Saged, op het mozaïek staat. Hoogtepunten uit het leven van halfgod Achilles zijn gedetailleerd weergegeven. Bovendien bevat de collectie van het museum de enige mozaïeken die de Amazones afbeelden, met jachttaferelen en de levensstijl van deze krijgersvrouwen. De mozaïeken die zijn ondergebracht in de sectie ‘Villa van de Amazones’ van het museum zijn buitengewoon waardevol omdat ze zijn gemaakt van 4 mm²-stenen uit de rivier de Eufraat.

Great Palace Mozaïekmuseum, İstanbul

De mozaïeken tentoongesteld in het Great Palace Mosaics Museum in Istanbul werden in 1935 opgegraven tijdens opgravingen in het noordoostelijke deel van het klooster in het Oost-Romeinse Grand Palace. De werken bestaan uit 150 mens- en dierfiguren en 90 thema’s, gedateerd tussen 450-550 na Christus. De mozaïeken zijn samengesteld uit kalksteen, terracotta en gekleurde stenen; die in het Great Palace Mosaics Museum hebben een gemiddelde grootte van 5 mm. Er wordt aangenomen dat deze mozaïeken, met scènes uit het dagelijks leven, de natuur en de mythologie, zijn gemaakt door ambachtslieden onder leiding van zeer toonaangevende mozaïekmeesters uit die tijd. Het museum bevindt zich in de Arasta-markt in het Blauwe Moskeecomplex.

Kijk voor meer informatie en museumpassen op: https://goturkiye.com/turkiye-experiences 

Explore Tanzania, noemt zich ‘de meest duurzame touroperator van Nederland

Denk je aan Tanzania, dan denk je vast aan de Serengeti, een natuurpark dat wereldwijd bekend staat om een indrukwekkend schouwspel, de trek van honderdduizenden gnoes, zebra’s en gazellen op zoek naar vers grasland. Of aan de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. En… natuurlijk aan de Big Five die je spot tijdens een safari.

Wil je Tanzania op een wel heel bijzondere manier ontdekken? Explore Tanzania, volgens eigen zeggen de meest duurzame touroperator van Nederland, organiseert reizen op maat waarbij je jeepsafari’s combineert met wandel-, fiets en/of kanosafari’s. Hoe spannend is dat? Overnachten doe je in één van de kleinschalige accommodaties, lodges of tentenkampen. Of kies voor de Green Camps van Explore Tanzania! Hier beleef je gegarandeerd een non-stop safari ervaring!

Green Camps

De milieuvriendelijke en duurzame Explore Tanzania Green Camps bevinden zich op de mooiste plekken in Lake Manyara National Park en Serengeti National Park en zijn het startpunt voor safari’s. De mobiele tenten in de Green Camps worden zo geplaatst dat ze de natuur niet schaden en staan er alleen als er gasten zijn. De energie die nodig is voor de avondverlichting komt van zonnecollectoren, vers mineraalwater wordt zelf meegenomen in bidons. Wegwerpplastic wordt niet gebruikt en de lokale bevolking heeft een belangrijke rol als gids of als ranger en bij het bereiden van de maaltijden. En… omdat een safari pas echt geslaagd is met een fantastische gids, werkt Explore Tanzania al heel lang nauw samen met een team aan gidsen. Met sommigen al sinds de oprichting, nu twintig jaar geleden!

Onvergetelijk

Het nieuwste Green Camp van Explore Tanzania staat op een supergave plek midden in de natuur bij Lake Manyara. Het is een plek waar je helemaal tot jezelf kunt komen. Hier word je na een actieve dag beloond op een adembenemend uitzicht. Stel je eens voor. Je kijkt vanuit je luie stoel uit over een rivier en een rotswand die is begroeid met bomen en struiken. Ondertussen hoor je het geluid van vogels en apen en op de achtergrond klettert een waterval. En of dat nog niet genoeg is, komen er in de rivierbedding allerlei dieren af op het frisse water. Zeker weten dat je hier ’s avonds olifanten gaat spotten die zich maar wat graag uitleven in het water.

Over Explore Tanzania

Explore Tanzania bestaat dit jaar 20 jaar en is opgericht door Marjolijn Pronk, de Tanzania deskundige in Nederland. Als geen ander is zij thuis in Tanzania, het land waar ze is opgegroeid. Het team van Explore Tanzania houdt van het land, de mensen en de cultuur én reizen meerdere keren per jaar zelf naar Tanzania en bewaken zo de kwaliteit van de vele reizen. Alle bestemmingen hebben ze bezocht en alle activiteiten hebben ze zelf ervaren. Kijk voor het complete reisaanbod op www.exploretanzania.nl.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Drukke vakantiezomer: Nederlanders gebruiken mobiel internet massaal in vakantiemaanden (AD.nl)
 • Toerisme trekt weer aan, onzekerheid voor de toekomst (BNR)
 • Stefan en Susanne bouwden zelf een camper en reizen jaar door Noord-Amerika (Omroep Brabant)
 • Noodlanding TUI door barst in ruit cockpit, passagiers boos: ‘Crew sliep in hotel, wij op koude vloer vliegveld’ (AD.nl)
 • In deze Duitse skigebieden krijg je een gratis skipas (Skiinformatie)
 • Gekte in stallingsland: ‘Geen plek meer voor caravans, vouwwagens, boten en andere objecten’ (PZC)*
 • Crisis of niet, we gaan gewoon op vakantie: ‘Proberen vakanties wel goedkoop te houden’ (BD.nl)*
 • Mannenweekend? Deze Mercedes-camper moet je hebben (Autovisie)
 • TikTokkers gebruiken deze virale hack om te beslissen waar ze heen gaan op vakantie (NSMBL)
 • Campers en caravans: de trends voor 2023 (ANWB)
 • Nog steeds een caravan voor je deur die het uitzicht bederft? Dit zijn de regels (de Stentor)
 • Deze superjachten behoren tot de duurste die dit jaar te zien zijn op de jachtenshow in Monaco (BussinessInsider)

Video van de week: Zo rij je met een legertruck dwars door de VS

Om te bouwen kostte de oude legertruck ongeveer 14.500 dollar, wat in euro’s tegenwoordig ongeveer hetzelfde bedrag is. Momenteel zit er nog zo’n 3.000 dollar bij voor zonnepanelen en energieopslag. De onderdelen zijn erg goedkoop omdat er een hoop is geproduceerd voor het leger. Nieuwe banden kosten slechts 75 dollar per stuk. De verzekering kost 237 dollar per jaar. (lees meer)

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.