En dit zijn de winnaars van de ANWB-verkiezing Camping van het Jaar 2023

De winnaars van de ANWB-verkiezing Camping van het Jaar 2023 zijn deze week in de Jaarbeurs Utrecht bekend gemaakt. Van de 60 genomineerde campings vielen er zes campings in de prijzen. Ruim 18.000 kampeerders hebben een stem uitgebracht op de camping die zij het meest waarderen in één van de drie geselecteerde categorieën.

De winnaars van de titel ANWB Camping van het jaar 2023 zijn:

De fijnste familiecamping aan zee

Deze campings liggen op maximaal 500 meter van de zee. Ze hebben minimaal 4,5 ANWB-sterren, een restaurant, speelgelegenheid en animatie voor kinderen en er zijn vakantieverblijven te huur.

 • Nederland: Comfortcamping Scheldeoord in Baarland, Zeeland
 • Over de grens: Camping & Resort Sangulí Salou in Salou, Costa Dora (Spanje)

De beste kleine camping

De campings in deze categorie liggen vaak in de natuur, hebben ruime staanplaatsen, minder dan 60 plekken en minimaal vier ANWB-sterren. Faciliteiten en activiteiten zijn vaak beperkt of niet aanwezig; kampeerders komen vooral voor de rust.

 • Nederland: Camping De Nesse in Limmen, Noord-Holland (zie video hier boven)
 • Over de grens: Camping La Magaudie, Chartrier-Ferrières (Frankrijk)

De meest bijzondere huuraccommodatie

Een verblijf huren op de camping wordt steeds populairder. Campings spelen daar op in met steeds fraaiere huuraccommodaties.

 • Nederland: Wikkelhouse op Vakantiepark Beerze Bulten in Beerze, Overijssel
 • Over de grens: Tipi Lodge op Lago Idro Glamping Boutique, Anfo (Italië)

De ANWB-verkiezing heeft vanaf dit jaar een nieuwe aanpak met een vak- en een publieksjury. Een internationale vakjury selecteert campings in drie verschillende categorieën in binnen-en buitenland. ANWB-leden brachten massaal hun stem uit op één van de 60 genomineerde campings die zij het meest waarderen. De campings, in drie categorieën, zijn beoordeeld op verschillende aspecten zoals Service, Gastvrijheid en Prijs-kwaliteitverhouding. De huuraccomodaties zijn beoordeeld op originaliteit.

Al sinds 1987 organiseert de ANWB de Camping van het Jaar verkiezing. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de KampeerKampioen. Ieder jaar worden de categorieën aangepast. Met de verkiezing wil de ANWB haar leden inspireren en informeren over de mooiste kampeerterreinen in binnen- en buitenland.

En dan nog dit

‘Fietspontjes worden in voortbestaan bedreigd’

Veerpont Giesbeek-Lathum. Foto: Gelders Verenfonds

De provincie Gelderland is van plan om geen financiële bijdrage meer te leveren aan het Gelders Verenfonds, dat via subsidies de exploitatietekorten van veerponten aanvult. Dit zorgt voor een groot probleem, aangezien dit kan leiden tot extra prijsverhoging voor gebruikers, minder vaartijden of zelfs verdwijnen van tientallen ponten. Tienduizenden inwoners, scholieren, fietsers en wandelaars zullen hier de dupe van zijn.

De Veerpontencoalitie, bestaande uit organisaties zoals ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU, TeVoet, Vrienden van de Veerponten en Wandelnet, heeft de noodklok geluid en roept de provincie Gelderland op om een structurele oplossing te vinden voor het behoud van de veerponten. De coalitie voert een gezamenlijke actie voor het behoud van de veren, vaartijden en betaalbaarheid en heeft een petitie gestart om de provincie op andere gedachten te brengen.

Omwegen

De veerponten zijn van groot belang voor de duurzame economie en het toerisme, maar zeker ook voor sociaal-maatschappelijke zaken. Ze zijn essentiële verbindingen voor werk, school, recreatie en verbinden gemeenschappen met elkaar en hun voorzieningen. Het verdwijnen van één veerpont kan leiden tot een omweg van ruim 17 kilometer, waarbij de alternatieven vaak onveilige wegen met steile hellingen zijn. Dit zorgt voor minder groene mobiliteit, meer tijdverlies en ontmoediging van fietsen en wandelen.

Alternatieven

De Veerpontencoalitie verzoekt de provincie Gelderland om alles in het werk te stellen om verdwijning van veerverbindingen, tariefsverhoging of beperking van verbindingen te voorkomen. Mocht het behoud van de veerverbindingen op termijn geen optie zijn, dan dringt de coalitie aan op ontwikkeling van alternatieven op dezelfde plek, zoals een fiets- en wandelbrug. De veerverbindingen moeten in de vaart blijven totdat een alternatief beschikbaar is.

Vrijwel iedereen kan helpen te pleiten voor het in stand houden van de veren. Naast het tekenen van een petitie roepen de partijen mensen op om een lofzang over de veren te delen via social media. 

Hoe liefdesverdriet Van Gogh naar Drenthe dreef

Vincent van Gogh, De Turfschuit, 1883, olieverf op doek op paneel, 37 x 55,5 cm, Drents Museum

Op dinsdag 11 september 1883 stapte Vincent van Gogh op de trein van Den Haag naar Drenthe. Hij was berooid en had liefdesverdriet. Hoewel hij niet de eerste kunstenaar was die voet aan de grond zette in deze ‘woeste’ en afgelegen provincie, was zijn keuze om in het najaar in plaats van in de zomer naar Drenthe af te reizen bijzonder.

Nog opmerkelijker was, dat hij niet naar de idyllische zanddorpjes ging, maar zijn hart had verloren aan de veengebieden van Zuidoost Drenthe. Nu, meer dan 130 jaar later, wordt de Drentse periode van Van Gogh voor het eerst onderwerp van een grote tentoonstelling: Van Gogh in Drenthe.

De tentoonstelling, die wordt georganiseerd door het Drents Museum, neemt bezoekers mee op Van Gogh’s Drentse avontuur. Bezoekers volgen hem via zijn brieven in een zoektocht naar geluk als mens en succes als kunstenaar. Er wordt licht geworpen op zijn inspiratiebronnen en het Drentse werk van tijdgenoten, en de betekenis van de Drentse periode in zijn oeuvre wordt belicht.

Aansluitend op de tentoonstelling zullen er op verschillende plekken in Drenthe activiteiten en routes georganiseerd worden. Erfgoedlocaties zijn onderzocht door het Drents Museum, het Drents Archief en Het Drentse Landschap. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de tentoonstelling: www.vangoghindrenthe.nl.

Zo kun je deze zomer goedkoop naar Frankrijk

Wachtenden in de rij bij de Eiffeltoren in Parijs. Foto: Elkedagvakantie

Als je maar de juiste trucjes kent, hoeft een vakantie in Frankrijk niet zo duur te zijn. Zo kun je besparen op vervoer en zijn er tal van activiteiten waaruit je maximaal plezier haalt voor een minimale besteding. Hieronder lees je onze tips voor een voordelig verblijf in Frankrijk.

 • Gunstig vervoer: Over het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe leuker de prijs, zo ook als je met de Thalys of in Frankijk met de TGV reist. Je kunt 4 maanden van tevoren je Thalysticket reserveren, dus noteer dit in je agenda. Ook gelden er speciale tarieven voor jongeren tot 26 jaar, wat interessant is voor studenten. Ook de Flixbus kan een uitkomst bieden als je bijvoorbeeld een weekend naar Lille of Parijs wilt zonder al te veel uit te geven. Ga je graag met je camper op stap? Dan is het slim om de ‘France Passion’-gids aan te schaffen. Hiermee krijg je immers een gratis standplaats bij boeren, wijnbouwers of producenten van ambachtelijke producten.
 • Cultuur & erfgoed voor iedereen: Om cultuur toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijk publiek, zijn de eerste zondag van de maand alle staatsmusea gratis in Frankrijk. Bovendien kent ook Frankrijk z’n eigen Open Monumentendagen in september waardoor allerlei deuren voor je opengaan. In Parijs is er een aantal musea waarvan de vaste collectie altijd gratis te bezoeken is, zoals het Petit Palais, het Musée Carnavalet en het Musée de la Vie romantique. En ben je jonger dan 26 jaar? Dan heb je in Frankrijk keuze uit talloze musea en monumenten zonder entree te hoeven betalen.
 • Er zijn nog andere manieren waarop je cultuur kunt snuiven zonder je portemonnee tevoorschijn te hoeven halen. Bewonder bijvoorbeeld de streetart in Nancy of volg de groene lijn in Nantes die je langs interessante openbare kunst brengt. Ook zit Frankrijk niet verlegen om kerken en kathedralen uit verschillende stijlperiodes waarin je eens een blik kunt werpen. Daarnaast kun je heerlijk ronddwalen door historische stadscentra of genieten van straattheater in Aurillac of Chalon-sur-Saône. Tot slot vindt op 21 juni overal in Frankrijk het jaarlijks terugkerend festival “Fête de la musique” plaats; gratis concertjes die een podium geven aan amateurmuzikanten!
 • Meer tips met links vind je hier.

  Corendon claimt de labels ‘charming’ en ’trendy’

  Dit is een voorbeeld van een trendy designhotel. Foto: Corendon

  Corendon lanceert tijdens de Vakantiebeurs twee nieuwe labels, “Charming” en “Trendy”, om de zoektocht naar kleinschalige vakanties voor de klant eenvoudiger te maken.

  De hotels met het “Charming” label zijn kleinschalig, gastvrij, charmant en sfeervol, met een uitstekend serviceniveau. Voor het label “Trendy” zijn hotels geselecteerd met een moderne, stijlvolle inrichting, bijzondere architectuur of een uniek interieur. Dit komt na de recente overname van het merk Karin’s Choice waar de vakantieganger in kleinere, sfeervolle accommodaties verblijft inclusief een huurauto. Deze labels zijn op de website te vinden via corendon.nl/charming en corendon.nl/trendy en het aanbod van Karin’s Choice is te vinden op karinschoice.nl.

  Wat wordt de wandeling van het jaar 2023?

  Lekker wandelen in de natuur. Foto: Elkedagvakantie

  Wat wordt de wandelroute van het jaar? Er zijn vijf genomineerden, waarvan er eentje gekozen wordt op zaterdag 18 februari 2023 om 11.00 uur, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. De jury maakt dan bekend welke route de eretitel ‘beste nieuwe Benelux-wandelroute’ mag voeren.

  Dit is de shortlist:

  • Betuwepad (NL) – De Betuwe is de fruittuin van Nederland. Nergens anders in het land produceert men meer fruit. In het voorjaar kan je er genieten van bloeiende boomgaarden, in de nazomer wandel je langs de fruitstalletjes. Het Betuwepad (SP 21) is een grote rondgaande wandelroute van Wandelnet.nl, 146 kilometer lang.
  • GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE) – Het Pays de Bouillon in de Ardennen is goed bekend bij liefhebbers van langeafstandswandelen. Het wordt doorkruist door verschillende vermaarde GR®-routes zoals de GR14, GR16, GR17 en de GR129. De nieuw samengestelde lus is ontworpen in samenwerking met het Maison du Tourisme du Pays de Bouillon in de Ardennen.
  • Heuvelrughike (NL) – De Heuvelrughike is een 92 km lange meerdaagse route over de Utrechtse Heuvelrug. De tocht begint aan de oevers van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg net voorbij Rhenen.
  • National Park Trail (BE) – Uitbreiding en vernieuwing van een bestaande lus van 76 km tot 110 km, bewegwijzerd en ingetekend op kaart. Deze langeafstandswandeling laat je de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg zien.
  • Stellingenpad (NL) Het Stellingenpad is het nieuwste Nivonpad en leidt door een nog rustig en veelal onontdekt gebied: de Stellingwerven. Het strekt zich uit over Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel.

  Wie wordt de nieuwe Ironman in Oman?

  Wie het uiterste van zichzelf wil vragen kan op 4 februari meedoen aan Ironman 70.3 in Oman. Het is een soort van Dakar voor mensen.

  De deelnemers volbrengen tijdens de Ironman 70.3 verschillende elementen. Voor het eerste onderdeel trotseren ze de aangename wateren van Oman. De 1.9 kilometer lange zwemrace start voor het iconische InterContinental Muscat in de wijk Shatti Al Qurum.

  Vervolgens springen de atleten op hun fiets. Tijdens de route van 90 kilometer passeren ze de haven Sultan Qaboos, Muttrah Corniche, de oude binnenstad van Muscat en het Koninklijk Paleis Al Alam. Langzaam verandert het landschap en voert de route over de glooiende heuvels in het Al Bustan-gebied om uiteindelijk via het zakendistrict van de stad Al Amarat te fietsen naar Shatti Al Qurum.

  Hier start tot slot de hardlooproute bestaande uit drie loops met een totale lengte van zo’n 21,1 kilometer. Atleten sprinten tussen de ministeries van de stad door om vervolgens te finishen onder luid gejuich van de toeschouwers, in de arena bij Shatti Al Qurum. Voor meer informatie over Oman: zie www.experienceoman.om

  In het kort – Nieuwsoverzicht

  • Edwin reist drie jaar lang zorgeloos de wereld over, totdat hij tijdens Halloween in Seoul middenin een ramp belandt (BD.nl)*
  • Luc is campermakelaar in Gorinchem en ziet een run op campers: “Ik hoef er niet van leven” (Stad Gorinchem)
  • Ik Vertrek: Familie Wagemans op de bonnefooi naar Spanje (AVRO Tros)
  • Waarom het goed is om eens spontaan een reis(je) te maken (Telegraaf)
  • Schiphol belooft aanpak tekort bagageafhandelaars (Parool)
  • ANWB ziet voorlopig meer ongelukken op de skipistes die nog open zijn (NOS)
  • Van der Valk-hotels over op zonne-energie (Change)
  • Married at first sight-koppel Martijn en Nicole kibbelt al op huwelijksreis: ‘Ze kan niet rijden’ (AD.nl)
  • Deze camper geeft een vrijbuitersgevoel in een eigentijds, elektrisch jasje (Trouw)
  • Toeristische sector Peru hard getroffen door aanhoudende protesten: 60 procent van alle inkomende reizen geannuleerd (Business AM)
  • Lek- en Lingeroute door ANWB bestempeld als een van de mooiste autoroutes van Nederland (AD.nl)
  • Leuk voor toeristen, fataal voor dieren: trein splijt Mexicaanse jungle (RTL)
  • Zijn tenten tegen extreme (weers)omstandigheden bestand? (BNN Vara)
  • ReclameReview: Snap jij vakantie? (Marketingfacts)
  • Ook dit jaar op vakantie in eigen land & vlonderpaden populair bij fotografen (RTV Drenthe)

  Video van de week: Met een barrel door Scandinavië

  Tip 5 voor dit weekend

  1. World of Dinos EXPO in Amsterdam (laatste weekend)
  2. Schaatsen bij het Nederlands Openluchtmuseum
  3. Winter Feelings in Toverland
  4. It’s a Kind of Magic Dinnershow met Steven Kazàn & friends in Breda
  5. Oldtimerbeurs voor bromfietsen en fietsen in het Autotron

  Weekendradio op Hit100.nl

  Reageren

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.