Pracht van Overijssel gevat in boek

Doorsnede van de Peperbus in Zwolle in het boek.


Overijssel schaart zich in de rij van New York, Griekenland, Venetië en China. Ook van deze regio bestaat nu namelijk een Capitool reisgids. Met nog drie provincies te gaan heeft de uitgever uit Houten bijna heel Nederland afgedekt. Groningen is volgend jaar aan de beurt, daarna komen Flevoland en Drenthe nog. De grote investering die met het maken van de reisgidsen gemoeid is maakt dat er maar één per jaar gemaakt kan worden: „Het concept van Capitool Reisgidsen vergt grote investeringen om de ongeëvenaarde kwaliteit van fotografie, illustraties en vormgeving te kunnen handhaven. Deze bedrijfsinformatie brengen we niet naar buiten. Ik kan wel zeggen dat het niet om tienduizenden euro’s gaat, maar eerder om tonnen”, zegt Marjolijn Braamburg namens de uitgever. Het is niet uitgesloten dat de gids van Overijssel ook op mobiele telefoons beschikbaar komt:„De iPhone-apps zijn volop in ontwikkeling. De verkrijgbare apps zijn nu op buitenlandse bestemmingen en vooral op de steden gericht. In de toekomst zal dit zeker worden uitgebreid”.

Auteur kwam overal zelf
Weinig mensen kunnen zeggen dat ze echt vrijwel élk plekje in Overijssel bezocht hebben. Fotograaf en auteur Rien van der Helm van de Capitool reisgids Overijssel wel. De afgelopen twee jaar reisde hij naar alle uithoeken van de provincie. Van der Helm, die sinds 1986 beroepsmatig reisgidsen maakt, komt zelf uit Zuid-Holland. „Maar als je je zolang intensief in een bepaalde streek verdiept en rondreist dan krijg je er vanzelf een band mee. Overijssel voelt nu ook een beetje als ‘thuis”. Over de totstandkoming van het kleurrijke boek zegt hij: „Ruim 400 pagina’s had ik tot mijn beschikking en daardoor kon ik alle belangrijkste toeristische onderwerpen wel een plaats geven. Uiteraard komt het wel eens voor dat je een bepaald onderwerp moet laten vallen of beperken, maar dat heeft dan een andere oorzaak. Zo zou ik zelf bijvoorbeeld vanuit cultuur-historisch oogpunt graag kasteel Rechteren aan de Vecht in een 3D-tekening hebben willen opnemen, maar het kasteel is privébezit en ook niet toegankelijk voor het publiek. In dat geval moet je besluiten je te beperken tot wat je er vanaf de openbare weg van ziet.”

Hij heeft alle onderwerpen in het boek zelf gezien. „Dat is de ook de enige manier om alle benodigde foto’s te kunnen maken. Ik wil alles zelf gezien hebben en gefotografeerd. Ik ben daar zelfs betrekkelijk fanatiek in. Zo heb ik bijvoorbeeld de onderwaterfoto’s voor mijn Antillen-reisgids ook allemaal zelf gemaakt. En dat was ook voor iemand die al vanaf zijn zesde fotografeert, toch een hele klus om dat onder de knie te krijgen. Voor de Capitool Reisgids Overijssel heb ik bijvoorbeeld in het Deventer Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek een aantal hoogtepunten uit de collectie zelf gefotografeerd en ook het Historisch Centrum Overijssel heeft mij toestemming gegeven om diverse archiefstukken te fotograferen. Ook alle musea heb toestemming gegeven om binnen foto’s te maken. Dankzij deze medewerking kan ik een gids helemaal ‘naar mijn hand zetten’ en datgene realiseren wat ik voor ogen heb.”

“Toen ik in de jaren tachtig mijn eerste reisverhalen en -boeken maakte bestond er ook nog geen internet en ging je gewoon met een notitieblokje en camera op stap om alles te bekijken. Zo heb ik ook mijn eerste reisboeken gemaakt. In grote lijnen hanteer ik nog altijd dezelfde aanpak, maar ik maak tegenwoordig onderweg wel gebruik van allerhande technische hulpmiddelen. Ook gebruik ik een speciale GPS-tracker voor mijn foto’s, zodat ik altijd achteraf de exacte locatie kan bepalen waar een specifiek beeld is gemaakt, en sinds kort heb ik een kleine 7 inch tablet computer bij me met daarin de digitale tekeningen die voor het boek waarvoor ik op dat moment onderweg ben in staan. Zo beschik ik ter plekke over al het benodigde illustratiemateriaal en kan ik goed bepalen welke beelden ik moet maken om de tekening te completeren. Kortom, waar mogelijk gebruik ik moderne technieken, maar wel op locatie! Overigens kan de moderne techniek ook ontnuchterend werken. Als, zoals mij eens gebeurde, tijdens een hike door het regenwoud op Mount Scenery op Saba je mobiele telefoon afgaat en iemand vraagt of de plantjes thuis nog water moet worden gegeven, dan raak je wel iets van de magie van het moment kwijt…”

Luchtige vakantievoorpret
Verwacht geen diepgravende artikelen in de Capitoolgids. De reeks staat bekend om luchtige ‘praatjes en plaatjes’ van toeristische bestemmingen. De uitgave van Overijssel is daar geen uitzondering op. Sommige hoofdstukken worden geopend met wat uitgebreidere verhalen, maar het merendeel van de uitgave wordt gevuld met prachtige foto’s en tekeningen. Daarmee zijn de gidsen geweldige ‘vakantie-voorpret-versterkers’. Al bladerend komt de toerist thuis al helemaal in de stemming voor de te ondernemen trip. Ook Overijssel wordt hiermee op fraaie wijze in de etalage gezet. Wie als regiokenner zijn blik door de gids laat gaan ziet echter al snel dat niet alle informatie up-to-date is. Dat is natuurlijk altijd het zwakke punt van gidsen als deze. Binnen een jaar kan er een hoop veranderen. Zo wordt bijvoorbeeld het museum PolyPlasticum aan het Stationsplein in Steenwijk genoemd, maar dat is vorig jaar al verhuisd naar hogeschool Windesheim in Zwolle.

Het boek is gelardeerd met folkloristische/historische verhalen, zoals dat over Kaatje bij de Sluis in Blokzijl. Deze ‘legendarische herbergierster’ vestigde zich in 1707 bij de Vollenhoofse Zijl. „Zij kocht kruiden, specerijen en vruchten bij VOC-kooplieden en maakte daar de meest heerlijke en exotische gerechten mee. Zij hield haar recepten angstvallig geheim en moest dat met de dood bekopen. Op zestigjarige leeftijd werd ze beroofd en vermoord. Niet lang daarna doken haar gerechten elders op”. Of over Kampen: „Rond 1815 vestigde de eerste sigarenfabriek zich in Kampen. Gestimuleerd door het gunstige belastingklimaat volgden er al snel meer en aan het eind van de 19e eeuw was de helft van de Kamper bevolking werkzaam in de sigarenindustrie”. Bij veel attracties staat het internet-adres of een telefoonnummer vermeld.

Volgens de auteur Rien van der Helm is het onmogelijk om een ‘Top 10’ van Overijssel te maken: „Een top tien samenstellen is mijns inziens arbitrair en de mening van één persoon. Ik probeer altijd een zo breed en gevarieerd mogelijk beeld van een bestemming te schetsen, waardoor de lezer op basis van het aanbod zelf kan bepalen wat hem of haar aanspreekt. Een groot voordeel is dat Overijssel ook een bijzonder gevarieerd aanbod heeft: de waterrijke Kop van Overijssel, historische Hanzesteden, havezaten, musea, nationale parken, voormalige Zuiderzeestadjes, pretparken, uitgestrekte natuurgebieden, het is er allemaal. Overijssel heeft misschien wel het meest gevarieerde toeristische aanbod van alle provincies.”

Capitool Reisgids Overijssel nu in boekhandel
Capitool Overijssel bevat meer dan 1.300 foto’s, illustraties en kaarten, waardoor de talrijke havenzaten, kastelen en natuur die Overijssel rijk is, goed in beeld gebracht worden. Er is uitgebreid aandacht voor architectuur, historie, thematische wandelingen, hotels, restaurants en musea. Daarnaast wordt de hoofdstad Zwolle uitgebreid beschreven. Met een kleurcode op de hoeken van de pagina’s kan de lezer zoeken naar een streek of stad binnen de provincie. „De kracht van de Capitoolgidsen is dat alle informatie over cultuur, natuur en interessante Bezienswaardigheden toegankelijk wordt gemaakt voor een groot publiek. De auteur bezoekt ook alle plaatsen, doet veel research en begint pas daarna aan het schrijfproces. „ Verder zijn het sterk visuele, encylcopedische reisboeken die ongekend rijk voorzien zijn van schitterende foto’s en speciaal vervaardigde illustraties”, zegt Marjolijn Braamburg, die als redacteur al 10 jaar aan de uitgeverij verbonden is. Over de totstandkoming van de gidsen zegt zij: „Een aantal gidsen is op verzoek en in samenwerking met een aantal provincies gemaakt. Verder willen we natuurlijk van alle provincies een Capitoolgids maken. Per jaar kan er, door de grote investering die nodig zijn, ongeveer een nieuwe provinciegids verschijnen.”
Het merk Capitool is een onderdeel van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum en haalt zijn informatie uit onder andere het reisfonds van Van Reemst. De Capitool Reisgidsen bestaan nu zestien jaar.

Capitool Reisgids Overijssel, ISBN: 9789047510048, Prijs € 29,99

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.