Reisjournalist worden?

Reisjournalist worden? 9
In tijden van werkloosheid blijkt het aantal uitzendbureaus enorm te groeien en krijgen we het idee dat het aanbod van te volgen cursussen via bijvoorbeeld de LOI toeneemt. “De een zijn dood, is de ander zijn brood”, zoiets. Dat idee kregen we ook bij het zien van dit aanbod: Voor 350 dollar zou je via deze site in een twaalf weken durende online cursus kunnen leren hoe je reisjournalist moet worden. Dat lijkt je reinste centenklopperij. Want: Als je geen enkele journalistieke scholing hebt of daadwerkelijke aanleg om bondig en origineel te schrijven kun je echt niet in drie maanden leren hoe je een leesbare reisreportage moet maken of hoe je de prachtigste foto’s en video’s moet maken van schitterende bestemmingen. Het lokkertje is ook nog eens dat ze je beloven dat je na de cursus “mogelijk mee mag” met betaalde persreizen. Als voorbeeld worden dan mensen aangehaald die nu al op zo’n reis zijn. En dat je straks je brood kunt verdienen “op elke plek ter wereld en niet gebonden aan het 9-5 ritme”. Gouden bergen!

Beter is het – zoals met zoveel dingen die je ‘eigenlijk wilt’ – is beginnen! Gewoon beginnen. En door vallen en opstaan beter worden. Dat hoeft niet veel te kosten. Een gratis website is zo opgezet (via bijv. www.blogger.com, www.tumblr.com of gewoon www.facebook.com) en probeer dan een originele invalshoek te bedenken en ga beginnen met het schrijven van opmerkelijke verhalen en het maken van bijzondere foto’s. Want aandacht krijgen én houden daar draait het allemaal om!

Heb jij nog gouden tips voor (beginnende) reisjournalisten of heb je al een prachtige reissite? Laat je reactie met evt. link hier onder achter.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.