Op bezoek bij Harry Potter

Baja Bikes had een prima 5 uur durende fietstour door Londen.


Even leek het er op of Harry Potter weer een grote verdwijntruc had toegepast. Volgens de gegevens van de site zouden er duidelijke borden moeten staan bij het verlaten van de M1-snelweg, maar dat bleek niet het geval. Moeten we links of rechts? Vragen bij een benzinepomp, bij een McDonalds, niemand wist iets van een Harry Potter Park. We hebben nogal wat tijd verdaan met zoeken, maar uiteindelijk zijn we er gekomen. En hoewel het inmiddels na het door ons gereserveerde tijdslot was mochten we toch nog naar binnen.

Het in maart 2012 officieel geopende (in februari zijn er testrondes gehouden) Harry Potter-pretpark van Warner Bross-studio’s laat maximaal 5000 bezoekers per dag toe. Tot nu toe varieerde het aantal gasten tussen de 3000 en 5000 per dag. Donderdag, vrijdag en het weekend zijn de drukste dagen. Je doet er dus verstandig aan om je kaartjes voor de tijd online te kopen, om teleurstellingen te voorkomen. Er valt wel wat voor te zeggen om een maximum aan het aantal bezoekers te stellen. Niet alleen omwille van de veiligheid, maar ook omdat je anders niet alles goed kunt bekijken.

Onder de trap
In de ontvangsthal is een Starbucks, waar je je kunt laven aan koffie voordat je in de slingerrij gaat staan om naar binnen te kunnen. Je komt dan o.a. langs Harry’s kamertje onder de trap langs. Na een korte introductie ga je groepsgewijs de grote eetzaal binnen. Die blijkt voor iedere film opnieuw opgebouwd te zijn en is dus meer dan hout dan van steen. Er zit geen plafond in, die hangt in miniatuur een eindje verder, op een handzame hoogte om met de camera onderdoor te lopen en zo de suggestie te wekken of het een bij het ander hoort.

Na die groepsontvangst mag je zelf langs allerlei attributen en sets van de acht Harry Potterfilms lopen. Wij hadden ons op deze trip voorbereid door elke vrijdagavond een Harry Potter-film te kijken (onder begeleiding van onze oudste dochter, die alle zeven boeken gelezen heeft en zich dus expert mag noemen) tot vlak voor vertrek. Dus we zaten helemaal in de sfeer. Maar ook voor niet-fans is het leuk om te zien hoe de filmmakers ons voortdurend voor de gek houden. Je kunt jezelf bijvoorbeeld op een bezemsteel laten filmen tegen een groen scherm, zodat het lijkt alsof je boven de lucht van Londen zweeft. Of hoe levensechte poppen er in gevaarlijke (explosies!) situaties voor zorgen dat de hoofdrolspelers ongedeerd blijven, terwijl wij denken dat Harry Potter maar weer ternauwernood aan een monster ontsnapt.

Zwijnstein
De grootste ‘nep’ is natuurlijk het kasteel Zwijnstein, dat alleen maar een schaalmodel is. Aan de eerste versie is zeven maanden gewerkt door decorbouwers. Bij elk nieuw boek moesten er weer aanpassingen aan gedaan worden. Het is wel een gigantisch model, dat in een hal staat met een groot ‘greenscreen’ er omheen, zodat daardoor allerlei andere beelden (van o.a. Schotse hooglanden) er in gemonteerd konden worden. Pas in de laatste film was de techniek zo gevorderd, dat het kasteel helemaal digitaal gerealiseerd kon worden, zodat er toen ook explosies en instortingen konden plaatsvinden. Rondlopend door de expositieruimte blijken er allerlei artiesten aan het werk geweest te zijn door vooraf ‘sfeertekeningen’ te maken van hoe scènes er uit zouden moeten zien. Sommige waren zo mooi, dat we ze zo als plaat aan de muur in de huiskamer hadden willen hebben. In het nogal Disney-achtig-aandoende souvenirwinkel aan het eind waren er geen betaalbare posters van die platen te vinden. Alleen genummerde zeefdrukken, maar dan praat je over prijzen van 150 euro en duurder; teveel voor een leuke herinnering dus.

De hele rondgang over het terrein duurt zo’n drie uur. Het is geen goedkoop dagje uit: 95 euro voor drie personen. Maar wie alle boeken heeft gelezen die wil dit ook zeker zien. En bedenk: Het hele Harry Potter Park zal maar een beperkte houdbaarheid hebben. Dat realiseren ze zich zelf ook. Er komen nu vanuit de hele wereld nog hordes toeristen, maar aangezien er geen nieuwe boeken en films over dit onderwerp gemaakt worden schatten we zelf dat dit pretpark zo’n vijf jaar bestaat en dat het dan gesloten of afgebouwd wordt.

Shoppen in Londen
Ons lange weekend Londen hebben we verder gecompleteerd met een dagje shoppen in Londen. We verbleven in het prima Holiday Inn Express London – Newbury Park, dat ligt buiten de zone waarvoor je een vignet moet hebben (want we waren met de auto via de boot Hoek van Holland – Harwich) en op slechts vijf minuten lopen vanaf een metrostation, waar je een dagticket voor onbeperkt reizen in en rond Londen kunt kopen. We zijn voor het shoppen naar Oxford Street gegaan en zijn in de historie gedoken in winkelgigant Harrods (Engelse thee gekocht als souvenir) en de dag afgesloten met de marktsfeer en straattheaters van Covent Garden, waar we ook uitstekend gegeten hebben.

Verder hebben we via Baja Bikes een fietstour door het centrum van Londen gemaakt met een Nederlandse student (Sebastiaan), die al vier jaar in de stad woont vanwege zijn studie. We hadden gekozen voor de vijf uur durende Olympische Tour, die ons via paden langs allerlei kanaaltjes (je bent zó vanuit de stad in het natuur, blijkt…) naar het Olympisch stadion bracht. Niet goedkoop, maar wel erg leuk om te doen. Op een fiets kun je je toch vrij snel verplaatsen, maar toch veel zien van een stad.

Voor de reis hebben we onder andere de volgende apps gedownload: iTranslate, Currency (om de prijs van de ponden om te rekenen), Tube Deluxe (om snel onze weg in de metro van Londen te vinden) en DK Top 10 London, een prima reisgids die de wereldstad op allerlei gebieden in handzame top 10 lijstjes presenteert.

Hier onder in foto’s een beeld van onze reis.

Vertrek in Hoek van Holland.


Prima hut aan boord. Nachtboot, dus al slapend naar de overkant!


Met de trein naar Greenwich, met o.a. een prachtig Maritiem Museum.


De voorbereidingen waren in volle gang voor het stadion voor het hippische onderdeel van de Olympische Spelen 2012.


Greenwich Meantime, één stap naar links of rechts scheelt een uur...


De Theeclipper Cutty Sark is voor miljoenen na een brand weer gerestaureerd en te zien in Greenwich.


Je kunt langs de boeg van het schip lopen.


In de Disney-store in Oxford Street.


Opmerkelijk beeld in hartje Londen.


Harrods lokt mensen vanuit de hele wereld.


In een historisch interieur is Harrods een soort Bijenkorf in het kwadraat.


Natuurlijk even eten in het Hard Rock Café en een nieuw T-shirt scoren...


En dan naar het Harry Potter Park, zijn kamertje onder de trap.


De grote eetzaal van Zwijnstein.


Zelf rondlopen in de set. Optimale vrijheid, ook om foto's te maken.


Het winkelstraatje uit de Potter-films.


Zwijnstein als model.


Disney-achtige souvenirs na afloop.


Zoiets hadden we wel als poster willen hebben, kostte nu honderden ponden...


Harry Potter Warner Bros. Studio's aan de buitenkant.


Fietstour door Londen, o.a. bij het Tate Museum.


Dit is het dichtst bij dat we bij het Olympisch Stadion konden komen, verder was overal al bewaking (ook in het bootje)


Straattheater in Covent Garden. De artiesten leven van de giften.

Elke Dag Vakantie.nl maakte eerder een reportage van Londen, die is hier te zien.

No Responses

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.