Europese Liberation Route een feit

Pointe du Hoc in Normandië is een punt waar heftig om gevochten is. Nu is het een toeristische attractie. Foto: Sander Lindenburg

Pointe du Hoc in Normandië is een punt waar heftig om gevochten is. Nu is het een toeristische attractie. Foto: Sander Lindenburg


De Liberation Route Europe is een feit. Met het hijsen van een speciale vlag heeft minister Janine Hennis-Plasschaert van Defensie de ruim drieduizend kilometer lange bevrijdingsroute officieel geopend in de Franse kustplaats Arromanches. Het voor Europa unieke project volgt het pad van de geallieerde troepen in 1944-1945 van Zuid-Engeland tot Berlijn én vanuit het Poolse Gdánsk naar Berlijn.

Hennis-Plasschaert vindt de Liberation Route Europe ‘een pareltje’. “Dankzij u kan de route die de geallieerden toen hebben afgelegd, worden herontdekt”, roemde zij de initiatiefnemers tijdens haar speech in Arromanches. “Met deze internationale herdenkings- en bevrijdingsroute wordt op unieke wijze onze gezamenlijke geschiedenis zichtbaar, toegankelijk en tastbaar gemaakt.” Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS overhandigde de route aan het eind van de bijeenkomst symbolisch in een koker aan de jongere generatie. “Beschouw dit als een estafettestok. Blijf herdenken. We mogen de Tweede Wereldoorlog nooit gewone geschiedenis laten worden”, gaf hij mee als boodschap.

App en website
Met de lancering van de Europese route is ook de vernieuwde website www.liberationroute.com beschikbaar in vijf talen. Daarnaast is het vanaf nu mogelijk de ‘Liberation Route Europe’-app te downloaden via iPhone (iOS7) en Android (4.0 en hoger). Deze app voorziet de gebruiker ervan in het Nederlands, Engels, Pools, Frans en Duits informatie over onder meer plekken die een rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Europa. Ook zijn vele biografieën beschikbaar van ooggetuigen van destijds, worden mensen aan de hand van gps naar bezienswaardigheden geleid en is overzichtelijk in kaart gebracht hoe de route naar de vrijheid tot stand is gekomen. Zowel de website als de app wordt de komende maanden continu gevoed met nieuwe informatie, zodat een nog grotere database ontstaat die vanuit verschillende Europese perspectieven de weg naar de bevrijding belicht.

Dankzij de Europese route zijn locaties en verhalen langs de route van de westelijk geallieerden in 1944-1945 voor het eerst met elkaar verbonden, weet directeur Victoria van Krieken van de Stichting Liberation Route Europe (SLRE). “Ik ben er trots op dat dit deel van de geschiedenis een levend boek vol verhalen aan het worden is waarin ook de stille getuigen aan het woord komen. Al deze verhalen bevestigen weer dat vrijheid nooit als vanzelfsprekend kan worden beschouwd.” SLRE-voorzitter Jurriaan de Mol sprak van “een indrukwekkende opening op een indrukwekkende locatie”. Mede dankzij financiers als het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en de Europese Unie is het volgens hem mogelijk te laten zien dat voor een vrij Europa een zeer hoge prijs is betaald.

Europese samenwerking
De Liberation Route Europe is een van oorsprong Nederlands project, maar bestaat inmiddels uit een Europese samenwerking op verschillende niveaus. Zo behoren het Londense Imperial War Museum, het Geallieerden Museum in Berlijn, het Museum van de Tweede Wereldoorlog in het Poolse Gdánsk en het Mémorial de Caen (Frankrijk) tot voorname museale partners. Erkende historische uit heel Europa beoordelen de historische inhoud.
Binnen Nederland werkt de SLRE intensief samen met musea in Gelderland en Noord-Brabant. Het gaat om het Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek, het Oorlogsmuseum in Overloon en het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek. Naar verwachting sluiten meerdere musea later dit jaar aan als gevolg van verdere uitbreiding van de Liberation Route Europe naar Limburg en Zeeland.

Pointe du Hoc

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.