Berlijn in drie dagen: Deel 2

Vind Checkpoint Charlie tussen de mensenmenigte, in het hoogseizoen is het bijna niet te doen.

Vind Checkpoint Charlie tussen de mensenmenigte, in het hoogseizoen is het bijna niet te doen.

Gister heb ik al een begin gemaakt met een handleiding voor een driedaags bezoek aan Berlijn. Hier kon je onder andere lezen waar ik mijn inspiratie vandaan gehaald heb en je kreeg een overzicht van onze eerste dag in de Duitse hoofdstad. Vandaag vervolgt het verhaal met dag 2 en 3.

Dag 2:

Gendarmenmarkt
De tweede dag zou beginnen met een bezoek aan Checkpoint Charlie, maar doordat we te vroeg uit de metro gestapt waren kwamen we per ongeluk terecht op de Gendarmenmarkt. Een plezierige fout, want dat is toevallig het mooiste plein van Berlijn. Die titel verdient het plein ook. Met twee kerken en het concertgebouw word je omringd door mooie gebouwen. Daarnaast zijn er grasvelden aan de zijkanten waar je even kan uitrusten in de zon.

Checkpoint Charlie
Na deze kleine omleiding zijn we naar Checkpoint Charlie gelopen. Dat is best even lopen vanaf het plein, dus je kan beter weer in de metro stappen. Bij Checkpoint Charlie is de scheiding van Berlijn even niet zo lang geleden. Je vindt er naast de voormalige grensovergang ook resten van de muur en een museum over de geschiedenis van de muur. In het hoogseizoen is dit niet echt een aanrader, want je kan de grensovergang bijna niet zien door alle mensen. Maar het is eigenlijk wel een must-see in Berlijn, dus even een foto en weer door.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
De Gedächtniskirche is nog een van die bekende monumenten in Berlijn. De kerk is zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog en is daarna niet opgebouwd om te dienen als monument. Van buiten ziet de kerk er misschien niet zo boeiend uit, maar ik zou je zeker aanraden om even naar binnen te lopen. De muur- en plafondschilderijen zijn namelijk wel gerestaureerd. Daarnaast staat er in de kerk een kleine tentoonstelling die vertelt wat er met de kerk gebeurd is.

Schloss Charlottenburg
Aangezien we in Charlottenburg verbleven konden we het niet maken om geen bezoek aan het kasteel te brengen, dat op loopafstand van ons appartement lag. Als je niet in de wijk verblijft is het sowieso een bezoekje waard. Charlottenburg is een oude wijk met veel historische gebouwen. Daarnaast zijn er veel cafe’s en winkeltjes. Het leven speelt zich echt op straat af, dus als je het lokale gevoel wil beleven ben je in de goede buurt.
Het kasteel zelf is de omweg naar de wijk waard. Bij je kaartje krijg je een Engelse audiotour, erg leuk en informatief. Daarnaast kun je zelf doorspoelen naar de volgende kamer als je genoeg gehoord hebt, dat konden we wel waarderen. De binnenkant heeft wat weg van Versailles. Zo is er een kamer met allemaal spiegels om de tuin naar binnen te halen. Het kasteel is gebouwd door Sophie Charlotte, de vrouw van koning Frederik l. Haar man had een ding voor porselein, wat resulteerde in een kamer met 2000 stukken porselein gesorteerd om grote en functie. Als je die kamer inloopt stop je even met ademen van verbazing. Daarnaast heeft het kasteel een indrukwekkende kapel, zeker gezien het feit dat de bewoners calvinisten waren. Er hingen gouden engelen aan allebei te kanten en het hele plafond was als een sterrennacht beschilderd. Het is jammer dat je geen foto’s mag maken in het kasteel, dus je moet er zelf heen om het te bekijken.
Daarnaast heeft het kasteel een hele grote tuin, die je gratis kan bezoeken.

Dag 3:

KaDeWe
Onze laatste dag in de Duitse hoofdstad hebben we voornamelijk gewinkeld. We zijn begonnen bij het KaDeWe. Dit grote (en vooral dure) warenhuis is al meer dan honderd jaar oud en inmiddels een ware toeristische attracties. Je kan je misschien niet veroorloven om iets te kopen, maar je kan er zeker je ogen uitkijken. Vooral op de bovenste verdieping is het een feest voor foodies. Je vind daar de delicatesse afdeling. Zo hebben ze er een champagnebar van het bekende merk Moët, de duurste groenteafdeling die ik ooit gezien heb en chocolade proeverijen van Godiva. Een kleine verwennerij moet er tijdens je vakantie toch wel af kunnen.

Kurfürstendamm
Als je echt goed wil winkelen in Berlijn moet je naar de grootste winkelboulevard van de stad: De Kurfürstendamm. Deze straat begint bij de KaDeWe en gaat ongeveer door tot het Hard Rock Cafe. De boulevard heeft een heel internationaal gevoel en doet wel een beetje denken aan Saint Tropez of Parijs. Je vindt er elke winkel die op dit moment hot is. Zo is er een H&M, Bershka en Mango. Maar ook menig sportmerk heeft er een flag store zitten. Zo vind je er Nike en Adidas. Tussen al dat internationale geweld is er ook ruimte voor kleinere Duitse winkels, waar je bijvoorbeeld creatieve brillenhouders of telefoonhoesjes kan kopen. Daarnaast zit er om de 10 meter een souvenirwinkel. Dus als je nog geen cadeautjes voor thuis gekocht hebt, kan dat nog altijd aan de Kurfürstendamm.
Vergeet ook niet om af en toe een zijstraatje in de lopen. Hier zitten ook winkels en cafe’s die misschien niet zoveel aandacht krijgen, maar minder main stream dingen verkopen dan winkels die echt aan de hoofdstraat zitten.
Daarnaast moet je wel de hele straat uitlopen om een bezoekje te kunnen brengen aan het Hard Rock Cafe (wat in ons gezin wel een beetje een must is).
Na een lange dag winkelen kun je even uitrusten aan een van de tafels op het plein van de Gedächtniskirche. Hier is in het hoogseizoen een food court opgezet waar je naast typisch Duits eten als bradwursten en pretzels ook crêpes met Nutella en patat kunt krijgen.

In deze drie dagen hebben wij ongeveer alle hoogtepunten van Berlijn gezien. Toch hebben we ook heel veel niet gedaan. Oriënteer je voordat je naar Berlijn gaat en maak dan zelf de keuze wat jij graag wil doen. Maar als je nog nooit naar Berlijn geweest bent is het zeker de moeite waard. De stad is groen, goedkoop en er is genoeg te zien. Voor meer informatie ga je naar de website.

Schloss Charlottenburg ligt een beetje uit de richting, maar kasteelliefhebbers zouden een bezoek niet willen missen.

Schloss Charlottenburg ligt een beetje uit de richting, maar kasteelliefhebbers zouden een bezoek niet willen missen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.