Maak zelf de ‘Into the wild’ reis

Update: De bus is inmiddels door de overheid verwijderd

Iedereen droomt er toch wel eens van om alle dagelijkse zorgen achter zich te laten en voor altijd op reis te gaan. Nu zijn er maar weinig mensen die dat daadwerkelijk doen, maar er zijn durfals die de stap zetten. Chris McCandless was een van die mensen. Zijn verhaal is bekend geworden door het boek en later de film ‘Into the wild’. Hij besloot in 1992 afstand te doen van alles wat hij had en op reis te gaan. Hij heeft heel Amerika doorgereisd, maar zijn ultieme droom was overleven in Alaska. Iets wat hem uiteindelijk fataal zou worden. In het reisprogramma Reizen Waes gaat de Belgische presentator Tom Waes op zoek naar de ‘Magic bus’ waar McCandless is overleden en trekt hij zelf de wildernis in. Als dit je wat lijkt kun je deze reis zelf ook maken.

Stampede Trail
McCandless was op zoek naar een simpel leven en daarom ging hij naar Alaska. Zijn plan was om te leven van wat te natuur te bieden had. Hij liet zich afzetten aan het begin van de Stampede trail in het Denali National Park and Preserve. De Stampede trail is een lastig pad, waar je je goed op moet voorbereiden. Zo zijn er twee rivieren waar je overheen moet, die niet alle jaargetijden goed over te steken zijn. De trail is oorspronkelijk begonnen door mijnwerkers die daar aan het werk gingen. Zij lieten een bus achter. Deze bus is door jagers omgebouwd tot een soort schuilplaats. Tijdens het wandelen kwam Chris langs deze bus en besloot zich hier een tijdje te vestigen. Toen hij niet genoeg eten kon vinden om te overleven wilde hij terug naar de bewoonde wereld, maar hij kon de rivieren niet over omdat die te groot waren geworden door het smeltwater. Uiteindelijk is hij verhongerd en een paar weken later gevonden door wandelaars.

De Stampede trail is geen wandeling die je zonder voorbereiding wil maken, maar als je een keer echte wildernis wil ervaren is deze tocht erg geschikt. Gelukkig zijn al veel avonturiers je voor gegaan en hebben zij een hoop kennis met je te delen. Dit doen ze onder andere op deze website. Hier vind je onder andere verhalen van andere wandelaars die de tocht al gemaakt hebben en tips voor je voorbereiding.

Replica ‘Magic Bus’
Mensen komen van over de hele wereld om de Stampede trail te lopen. Niet zo zeer om de natuur of omdat juist die trail zo mooi is, maar omdat ze naar de bus willen waar Chris McCandless vier maanden verbleef. Bus 142 is een soort bedevaartsoord geworden voor mensen die met eigen ogen willen zien waar McCandless aan zijn einde kwam. Zeker na het uitkomen van de film is de interesse in de bus toegenomen.
Daar willen ze in het nabijgelegen Healey wel van profiteren. Voor de film is er een replica gemaakt van bus 142 en na de opnames is deze bus gekocht door Denali’s 49th State Brewing Company. Je hoeft dus niet helemaal de trail te lopen om op de foto te kunnen met de bus. Dat scheelt je een hoop risico, want de trail is nog steeds gevaarlijk. In 2010 is en nog een Zwitserse toeriste overleden toen ze verdronk in de rivier op weg naar de bus. Dus dit is een veiligere optie om toch het bekende zelfportret van Chris McCandless na te kunnen maken.

Reizen Waes
Waes ging niet alleen de Stampede trail lopen, hij ging nog een stapje verder. Het verhaal van McCandless had hem zo geraakt dat hij zelf ook wilde ervaren hoe het was om helemaal alleen in de wildernis te zijn. Daarom besloot hij om vier dagen helemaal alleen op pad door de natuur van Alaska te gaan. Gelukkig deed hij dat wel met veel meer voorbereiding van McCandless ooit gehad heeft. Toch blijft het spannend. Dat is allemaal te zien in de volgende aflevering van Reizen Weas vrijdag om 20.30 op NPO 3.

Fans
Niet alleen Waes was geïntrigeerd door het verhaal van ‘Into the wild’. Veel jongeren nemen de moeilijke trail naar de bus om zelf ook een beetje het gevoel van vrijheid te ervaren waar McCandless zo naar op zoek was. Zo vind je verschillende video’s en verhalen van mensen die aangekomen zijn bij de bus: