Hoe maak je een 360 graden vakantiefoto?

360 graden foto’s zijn altijd leuk om naar te kijken. Ze plaatsen de kijker middenin het onderwerp, zodat je je beter kunt voorstellen hoe het er moet zijn geweest op het moment dat de foto gemaakt werd. Om zo’n foto te maken had je tot dusver software nodig of hele dure apparatuur. Ricoh is in dat gat gestapt en heeft nu de Ricoh Theta gemaakt. Het zou wel eens een hit kunnen worden. Het is namelijk de optimale ‘selfie camera’. Op het platte toestel zitten twee super-groothoek lenzen, die samen het hele 360-graden-beeld vangen. Op die manier kun je met 1 klik jezelf (en het gezelschap waarin je verkeert) met je uitzicht vastleggen.

De nadelen van het toestel zijn:

  • de toch wel flinke prijs van bijna 300 euro
  • het feit dat je het resultaat niet direct in de camera kunt bekijken
  • dat het afdrukken van de foto niet zulk mooi resultaat oplevert. Alleen op een scherm, waarbij het beeld automatisch roteert, krijg je het optimale effect. (zie hier onder)

Wie liever dat geld in de zak houdt en toch 360 graden foto’s wil maken kan kiezen voor de gratis app van Google, waarbij met een foto of twintig hetzelfde resultaat te behalen is (behalve dan dat je zelf niet in beeld staat). Een voorbeeld van een foto die ik daarmee zelf gemaakt heb staat helemaal onderop.

Portal into spring in London’s Waterlow Park in Archway – Spherical Image – RICOH THETA

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.