Deze 7 bijzondere plekken maken Budapest magisch

Terug naar de tijd van voor 1989 in het Mementopark. Foto: Elkedagvakantie

Terug naar de tijd van voor 1989 in het Mementopark. Foto: Elkedagvakantie


Stedentrips worden steeds populairder. Mensen kiezen liever voor vaker een korte vakantie in het jaar, dan alle dagen ineens voor een grotere trip te besteden. Wie denkt over bestemmingen voor een stedentrip het komende jaar, zou misschien het Hongaarse Budapest over het hoofd zien. Het is hier qua sfeer geen Londen, Berlijn of Parijs, maar het heeft juist iets heel eigens, bijzonders. Daardoor plaatst de stad zich op een aantrekkelijke manier buiten het geijkte rijtje. Wij verbleven er in de zomer een paar dagen en waren heel aangenaam verrast.

Uiteraard hadden we ons verblijf – als reisbloggers – goed voorbereid, maar ter plekke konden we nog makkelijk een handvol andere “als ze hier thuis van horen slaan ze steil achterover-plekken” aan ons programma toevoegen. We konden er zwemmen, cultuur snuiven, heerlijk eten, uitgebreid shoppen en lekker wandelen.

Uit het hele aanbod hier de 7 highlights waar we telkens weer aan denken als we het over Budapest hebben:

  1. Het Sziget-festival op het Óbuda-eiland. Twee leden van ons gezelschap waren ons vooruit gereisd om dit jaarlijkse muziekfestival mee te maken. Een bijzonder evenement met eigen camping, waar jaarlijks zo’n 370.000 bezoekers op afkomen. Daarvan komen er zo’n 18.000 uit Nederland. Het festival (in 2017 is de 25-ste editie!) zorgt voor een speciale vibe in de stad, maar wie daar niet van houdt kan Budapest beter in de augustus-maand mijden. Overigens is buiten de festival-periode het terrein een park met een opmerkelijk waterorgel.
  2. Het Communistische beeldenpark Memento. Er is eigenlijk geen betere plek om je onder te dompelen in het communistische verleden van het land. In dit park zijn alle enorme helden-beelden uit de communistische tijd verzameld. Dus zie je hier een gigantische Lenin naast een aanstormende Russische soldaat. Als je daar staat en naar de foto’s kijkt van de plekken waar de beelden van oorsprong stonden, dan realiseer je je hoe anders het leven hier geweest moet zijn geweest voor 1989.
  3. Premier Outlet Centrum. Met een sprong naar het huidige (kapitalistische) systeem kom je terecht bij het Premier Outlet Centrum, dat aan de rand van de stad te vinden is. Daar kun je je als shopper helemaal uitleven. Wij hebben er onder andere een Levi’s voor een koopje op de kop getikt. Overigens hoef je niet per se de rit naar dit (grote) centrum te maken, aangezien er in de stad zelf ook verschillende winkelstraten zijn, waar de bekende merken verkocht worden (…maar die kosten dan wel meer).
  4. Aquaworld Budapest. Denk aan je laatste verblijf in Aqua Mundo van Center Parcs, maar dan 10 x groter. Dat is Aquaworld Budapest. Er is hier de wereld aan glijbanen en andere waterattracties. We gingen hier de eerste keer met kloppend hart in de keel met een grote autoband naar beneden in een enorme pan met gat in het midden, waardoor je na een paar rondjes draaien uiteindelijk naar beneden stort. Maar na die eerste keer waren we niet meer te stoppen!
  5. Varen op de Donau. De rivier de Donau, met bijna 3000 km de op 1 na langste rivier van Europa, is de natuurlijke scheidslijn tussen de steden Buda en Pest. Het is zonde als je niet genoten hebt van deze waterpracht. Er in zwemmen is op de meeste plekken vanwege de stroming te gevaarlijk, maar je kunt er verschillende boottochten overheen maken. Daarbij heb je een bijzonder uitzicht op kastelen, paleizen en overheidsgebouwen die langs de oever gedrapeerd liggen.
  6. In 6 uur tijd kun je een groot deel van de stad verkennen. Op onze eerste dag wilden we een verkenningstocht maken door de stad aan beide oevers. Zonder al te veel te lanterfanteren (natuurlijk, er moest wel wat geshopt worden en we hebben tussen de middag heerlijk gegeten in een van de vele restaurantjes) hebben we er zes uur over gedaan om een rondje via de twee belangrijkste bruggen over de Donau te lopen. Toen waren we ook wel moe overigens…
  7. Burcht van Buda. Niet te missen, letterlijk en figuurlijk, is de Burcht van Buda. Dit slot torent 70 meter hoog boven de stad uit. Het hele burchtcomplex bestaat uit tientallen historische en architectonische waardevolle gebouwen die met elkaar verbonden worden door vele nauwe straatjes en steegjes. Een situatie waaraan in de loop van 7 eeuwen niets is veranderd. Jammer is het dat het bijzondere ondergrondse labyrinth onder het slot al sinds 2011 op last van de politie gesloten is.

Je kunt je trip completeren door een bezoek te brengen aan een van de vele (historische) badhuizen die de stad kent of te dineren terwijl er 100% Hongaarse vioolmuziek naast je tafel gespeeld wordt. Hongarije maakt dat je honger houdt naar meer! Wie ook wil gaan: Een stedentrip naar Budapest is onder andere te boeken via De Jong Intra Vakanties.

Het waterparadijs in Budapest. Foto: Elkedagvakantie

Het waterparadijs in Budapest. Foto: Elkedagvakantie

Collage van Budapest. Foto's Elkedagvakantie

Collage van Budapest. Foto’s Elkedagvakantie

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.