8 tips voor een bezoek aan Zwitserland in augustus

Zwitserland. Foto: Elkedagvakantie


Mocht je het type reiziger zijn dat zich door spontaniteit laat leiden en denkt: Waar zal ik nu eens naar toe op vakantie gaan?, dan zijn hier tips als de keus op Zwitserland mocht vallen.

1. Nationale feestdag op 1 augustus
Sinds het eind van de 19e eeuw viert Zwitserland haar nationale feestdag op 1 augustus. Deze datum is afgeleid van een van de eerste verdragen tussen de drie ‘oerkantons’: Uri, Schwyz en Unterwalden. Het in 1291 gevormde eedgenootschap vormt de kern van het huidige Zwitserland. De feestdag wordt door het hele land gevierd en op veel plaatsen is vuurwerk te zien. Vuur, vooral op bergen en heuvels, herinnert aan de verdrijving van de vreemde voogden in de 14e eeuw.

Meer informatie over 1-augustusvieringen op MySwitzerland.com

2. Unspunnen: twaalfjaarlijks traditiefeest
Wie van Zwitserse tradities houdt, moet beslist naar Interlaken afreizen voor een bezoek aan het Unspunnenfeest: een van de grootste traditionele feesten van Zwitserland. Het wordt, sinds 1805, gemiddeld eens in de 12 jaar georganiseerd bij de oude burcht ‘Unspunnen’ en vindt dit jaar plaats van 26 augustus tot en met 3 september. Het feest staat in het teken van typisch Zwitserse gebruiken, klederdracht, sporten en muziek.

3. Lucerne Festival: muzikale topbeleving
Lucerne Festival behoort wereldwijd tot de meest toonaangevende festivals voor klassieke muziek. Gerenommeerde orkesten en wereldberoemde dirigenten hebben de reputatie van het evenement en Luzern als muziekstad gevestigd. Lucerne Festival presenteert drie edities per jaar: het Pianofestival in november, het Paasfestival in maart/april en de zomereditie, dit jaar van 11 augustus tot en met 10 september.

Meer informatie op lucernefestival.ch (in het Engels)

4. Op 4 zaterdagen gratis naar musea in Bern
Op alle zaterdagen in augustus zetten 19 musea, kastelen en parken in de Zwitserse bondsstad Bern en de directe omgeving hun deuren open voor het publiek: bezoekers hebben dan gratis toegang. Onder andere de topmusea Zentrum Paul Klee en Kunstmuseum Bern doen mee aan de actie, maar ook de Botanische Tuin en het Einstein Huis. Het aanbod geldt op 5, 12, 19 en 26 augustus 2017.

Meer informatie op bern.com (Duitstalig)

5. Locarno Festival viert 70e editie
De 70e editie van Locarno Festival, een van de belangrijkste internationale filmfestivals, vindt plaats van 2 t/m 12 augustus 2017. De sfeervolle Grande Piazza in Locarno wordt getransformeerd tot grote openluchtbioscoop, waar ’s avonds vanaf 21.30 uur films te zien zijn op een scherm van 14 bij 26 meter. De uitreiking van de Gouden Luipaarden op de afsluitende avond vormt het hoogtepunt van het festival.

6. Bergkönig: vintage wielrennen in Gstaad
‘Bergkönig’ is het eerste klassieke wielrenfestival van Zwitserland en vindt op 26 en 27 augustus plaats in Gstaad en omgeving. Geïnteresseerden kunnen alleen meedoen als ze op een vintage racefiets, tot bouwjaar 1986, en in bijpassende kleding rijden. Er zijn 6 verschillende ritten, van de 103 kilometer lange Bergkönig-ronde met 2400 meter hoogtemeters, tot aan het gezellige toertje voor genieters, over 20 kilometer met gering hoogteverschil.

7. Badenfahrt: uniek volksfeest
‘Badenfahrt’ is een tien dagen lang durend volksfeest in het Noord-Zwitserse Baden, dat eens in de tien jaar wordt georganiseerd. Het vindt dit jaar plaats van 18 tot en met 27 augustus en trekt ongeveer 100.000 bezoekers per dag. Creatief vormgegeven, tijdelijke bouwwerken liggen verspreid door het stadje en vormen het decor voor onder meer theateruitvoeringen, live-concerten en optochten.

Meer informatie op Badenfahrt.ch

8. Grootste pop-up waterglijbaan van Europa
Van 28 juli tot en met 6 augustus 2017 ligt de grootste pop-up waterglijbaan van Europa in Morgins. Waaghalzen razen met snelheden tot 55 km/u van de 500 meter lange opblaasbare glijbaan in het Walliser vakantiedorp. Wie op 1 augustus, de nationale feestdag van Zwitserland, in rood-witte badkleding verschijnt, krijgt gratis toegang.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.