Dit zijn attracties in de mooiste valleien van Zuid-Toscane

Bij het Piaggio Museum in Pontedera, waar je een fantastische collectie Vespa’s en Ape’s vindt. Wel even vooraf kijken wanneer ze open zijn, want dat is niet elke dag. Foto: Elkedagvakantie

Met schilderachtige landschappen, eindeloze cipressenlanen, middeleeuwse heuvelstadjes, wijngaarden, olijfgaarden en kleurrijke valleien is Toscane misschien wel de allermooiste regio van Italië.

In Zuid-Toscane loopt de ene schitterende vallei glooiend over in de volgende beauty. Hier vind je enkele van Toscane’s beroemdste wijnen en specialiteiten naast Etruskische stadjes, warmwaterbronnen en ander lekkers en moois. Wij zetten de mooiste valleien op een rijtje.

Val d’Elsa, pelgrims en een middeleeuws Manhattan
Vanwege de strategische ligging werd er in de oudheid al volop gehandeld in de Val d’Elsa. De Via Francigena, de pelgrimsroute naar Rome, loopt dwars door het gebied en er leiden talloze wegen naar de kust. In de vallei vind je het bekendste dorp van Toscane, San Gimignano. In de Middeleeuwen wedijverden de lokale families met elkaar wie de hoogste toren kon bouwen. Nog steeds staan er vele torens overeind in het “Manhattan van Toscane”. In dit architectonische hoogstandje struin je door de gezellige straatjes en bewonder je niet alleen historische kunst, maar ook galerijen met hedendaagse kunst.

Val di Chiana, rode wijn en witte runderen
Geheel terecht wordt de Val di Chiana ook wel het “Terre delle acque” genoemd: het Waterland. Naast twee prachtige meren vind je er de natuurlijke warmwaterbronnen van Chianciano, San Casciano en Montepulciano. Wie zijn dorst liever lest met wat anders, laat zijn glas volschenken met de wereldberoemde Vino Nobile di Montepulciano. Deze topwijn komt het best tot zijn recht bij een bistecca fiorentina, een biefstuk van 6 centimeter dik en minimaal een kilo, dichtgeschroeid op een houtvuur- het absolute summum voor vleesliefhebbers. Het witte Chianina rund werd al door de Etrusken vereerd, hier in het centrum van het mysterieuze Etruria. Dit machtige rijk omvatte delen van het huidige Toscane, Umbrië en Latium en heeft overal in de Valdichiana haar sporen achtergelaten, onder andere in de gastronomie en in de vorm van spectaculaire archeologische sites.

Val d’Orcia, amore en aroma
In 2004 werd de Val d’Orcia op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Dat is niet verwonderlijk: met glooiende heuvels, eindeloze rijen cipressen en wijngaarden is de Orcia Vallei Instagram-waardig en volledig Pinterestproof.
De beroemde en overheerlijke Brunello di Montalcino DOCG en de Orcia DOC-wijn worden in deze vallei geproduceerd. Maar je vindt er meer lekkers: Pienza wordt beschouwd als de hoofdstad van de pecorino kaas. Het stadje bevindt zich namelijk in een kleiachtig gebied, waardoor de schapenmelk heerlijk aromatisch is. Naast aromatisch is Pienza ook erg heel romantisch: de straten van dit Renaissancestadje hebben zoete namen als Via dell’Amore (liefdesstraat) en Via del Bacio (kusstraat).

La vita è bella in de Val d’Arno
De bruinige dennenbomen, het schitterende zilver van de olijfgaarden en het groen van de wijnstokken die aan het eind van het seizoen dieppaars kleuren, maken de Arno Vallei ongelooflijk kleurrijk. Klokkentorens en kastelen, waarvan sommige nog Etruskisch klinkende namen hebben als Loro Ciuffenna, Gropina en Cennina, steken fier de lucht in. In Arezzo waan je je in de Middeleeuwen, al werd het gesticht door de Etrusken en vind je er ook vele Romeinse overblijfselen. De charmante straten en pleinen van deze stad waren het decor van Roberto Benigni’s Oscarwinnende film La Vita è Bella.

Val di Cecina, vergezichten en Volterra
Op de toppen van de heuvels van dit gebied aan de kust prijken vele prachtige middeleeuwse dorpjes, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de vallei. Een absolute must-see is Volterra, één van de oudste steden van Toscane. Al in de 7e eeuw voor Christus stichtten de Etrusken deze Toscaanse parel. Delen van een verdedigingsmuur uit die tijd zijn nog steeds zichtbaar. In de sfeervolle straatjes bevinden zich vele restaurants, winkels en musea waar je de rijke historie van Toscane ontrafelt.

Val d’Era, vruchtbare grond & Vespa’s
Tussen Florence, Pisa en Volterra ligt de Val d’Era. Deze weelderige, groene vallei dankt haar naam aan de Era rivier, die net als drie andere rivieren het gebied doorklieft. Al ten tijde van de Etrusken werd de vruchtbare grond voor landbouw gebruikt. Ook nu nog worden de heuvels gesierd door prachtige olijf- en wijngaarden, fruitbomen en zonnebloemen. In het Palazzo Vaccà Berlinghieri in het middeleeuwse stadje Montefoscoli vind je het Museo della Civiltà Contadina, het Museum van het Plattelandsleven. Hier leer je alles over de oeroude, lokale landbouwtradities en het leven van vele generaties boeren. Ook leuk: het Piaggio Museum in Pontedera, waar je een fantastische collectie Vespa’s en Ape’s vindt.

Meer weten over vakantie in Toscane? Kijk dan op Visit Tuscany, het officiële portaal van de VVV Toscane.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.